için kaldı

Profesyonel askerlik modeli nedir, normal askerlikten farkı nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip'in bedelli askerlik açıklamalarından sonra bahsettiği profesyonel askerlik modeli merak etmeye başladı. Peki ya profesyonel askerlik modeli nedir, normal askerlikten farkı nedir?

Profesyonel askerlik modeli nedir, normal askerlikten farkı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
25 Temmuz 2018 Çarşamba 08:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrasında bedelli askerliğin ele alacağını açıklamasının ardından askerlik için oluşturulacak yeni model ile birlikte ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre sadece bedelli askerlik ele alınmayacak bunların yanında askerlik süreler, ordu yapılanmaları ve profesyonel askerliğe kadar birçok konu üzerinde yoğunluk sağlanacak. Peki ya profesyonel askerlik modeli nedir, normal askerlikten farkı nedir?

Profesyonel askerlik uygulamasına kısmen geçen TSK’da Erdoğan’ın talimatı ile birlikte bedelli askerlik, askerlik süreleri ve profesyonel askerlik gibi konular mercek altına alınacak. Yeni askerlik modeline göre profesyonel askerlik sistemine geçilecek. TSK’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanma modelleri de tüm bu yeni sistem içinde çalışılacak. TSK’nın kısmen de olsa zaten yapılanma itibariyle profesyonel ordu modeline geçtiğini, terörle mücadele bölgelerinde özel birliklerin görev aldığını ifade ederken, tam anlamıyla profesyonelleşmenin de bu çalışma kapsamında ele alınacağı kaydedildi.

Profesyonel askerlik neden gerekli?

Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na sadece bedelli askerlikle ilgili değil, profesyonel ordudan askerlik sürelerine, ordu yapılanmalarına kadar geniş kapsamlı bir yeni askeri yapılanma talimatı verdi. Yeni askerlik modeli çalışmalarında Genelkurmay ve bakanlığın yanı sıra ilgili kurumlar, İçişleri Bakanlığı, YÖK gibi kurumlardan da görüş alınacak. Yeni modelde hedefin, “az adamla daha etkin süreç yönetmek” olduğu kaydedilirken, teknolojinin daha etkin kullanılacağı ve bu nedenle daha uzman personelin görev alacağı bir modeli hayata geçirmek olduğu kaydedildi.

Profesyonel askerlik nedir?

Vatani görevini yapmış ya da yapmamış olan erkeklerin ülkemizde ordu da çalışmasına profesyonel askerlik diyebiliriz. Yani hem para alacak hem de askerlik yapacaktır. Bu durum astsubaylık ya da uzman çavuşluk gibi düşünülebilir. Bir nevi paralı askerliktir. Profesyonel asker olabilmek için sağlık durumunun iyi olması başlı başına bir etkendir. Yani askerlik yapmasına engel teşkil edecek bir durum olmaması gerekiyor. Profesyonel askerlikte öğretmen, doktor, mühendis gibi meslekler icra edecek. Profesyonel askerlik güçlü bir ordunun temeli olarak görülüyor. Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var.  Acemi askerlerle bu tankı yönetmek çok zor. Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Yani anlayacağınız acemi askerler tanka çok zarar verir. Bu nedenle profesyonel askerlerin olması gerekir.  

Profesyonel askerlik gerçekleşirse, ordu bünyesinde sivil çalışan sayısı artacak. Profesyonel asker savaşta ve çatışmalarda görevli olacak. Bir profesyonel askerin performansının en az üç acemi askere denk olduğu düşünülüyor. Askeri gücü oluşturan iki önemli unsur vardır; birisi teçhizattır, malzemedir, ikincisi askerin eğitimidir, yani profesyonelliğidir. Askeriniz profesyonelse, modern teknoloji ile teçhizatınız oluşuyorsa çok ciddi askeri güç olursunuz.

Dünyadan profesyonel ordulara örnekler:

-Dünyadaki gelişmiş ülkeler Soğuk Savaş dönemi sonrasında, silahlı kuvvetlerini, askeri doktrinlerini, savunma stratejilerini yeniden yapılandırdılar. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin ordusu genel olarak teknolojik teçhizatlardan ve profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

-Almanya birleştikten sonra zorunlu askerliği askıya aldı, yani yasadan kaldırmadı ama pratik olarak kaldırdı ve profesyonel askerliğe geçti.

-Fransa zorunlu askerliği tamamen kaldırdı.

-BD ve İngiltere‘de ise 1970’li yıllardan beri profesyonel askerlik var.

Profesyonel askerlikte en ileri ülke hangisidir?

İngiltere, silahlı kuvvetlerini modernize etme konusunda en ileri düzeyde olan ülkedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar