için kaldı

İsveç Başbakanı Andersson: PKK bizim için de terör örgütüdür

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, PKK'nın İsveç için de terör örgütü olduğunu söyledi.

İsveç Başbakanı Andersson: PKK bizim için de terör örgütüdür
Son Güncelleme: 28 Haziran 2022 Salı 07:17
28 Haziran 2022 Salı 07:13

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada Andersson, Türkiye'nin dile getirdiği konularla ilgili Finlandiya ve NATO ile birlikte bir anlayışa varmayı amaçladıklarını belirterek, "Geçen cumartesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. İyi ve yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Bugün üç ülkeden üst düzey yetkililerin NATO karargahında bir araya geldiğini aktaran Andersson, "Diyaloğun ideal olarak zirveden önce başarıyla sonuçlanmasını umuyorum." dedi.

"PKK bizim için de terör örgütüdür"

Andersson, İsveç'in NATO üyesi olmasının Türkiye'nin de güvenliğine katkıda bulunacağını dile getirerek, "Terörizme karşı tüm biçimleri ve tezahürleriyle mücadeleye bağlıyız. NATO'nun terörle mücadele politikasına tamamen bağlı kalacağız ve bu çabalarda aktif rol alacağız. PKK'ya karşı duruşumuz çok net. Avrupa Birliği'nde terör örgütü olarak listeleniyor. AB'nin terör örgütü listesindeki PKK, İsveç için de terör örgütüdür" diye konuştu.

İsveç'in terörle mücadelede attığı adımlara değindi

Ülkesinin son dönemde terörle mücadelede önemli adımlar attığını savunan Andersson, şöyle devam etti:

"Son yıllarda, teröristlerin finanse edilmesine karşı yasaları birkaç kez kuvvetlendirdik. İsveç'in terör yasası 30 yıldaki en büyük revizyonundan geçiyor. Yeni ve daha sert Terör Suçları Yasası, daha geniş bir kapsam ve en yüksek cezalarla temmuzun ilk günü yürürlüğe girecek."

"İsveç teröristler için güvenli bir liman değil ve olmayacak"

Ayrıca, anayasa değişikliği üzerinde çalışıldığını ifade eden Andersson, şunları söyledi:

"Türkiye'nin gündeme getirdiği konulardan biri de İsveç'in Türkiye'nin iade talebine verdiği yanıtla ilgili. Bu konular, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca hukuk sistemimiz tarafından hızlı ve dikkatli bir şekilde ele alınıyor. İsveç teröristler için güvenli bir liman değil ve olmayacak. Güvenlik tehdidi oluşturabilecek kişileri sınır dışı etmek için ilgili makamlar yoğun bir şekilde çalışıyor. Şu anda işlenmekte olan önemli sayıda vaka var."

Stoltenberg: İsveç, Finlandiya ve müttefikimiz Türkiye arasında bir anlaşma üzerine çalışıyoruz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, şu ifadeleri kullandı:

"Hepimizin güvenlik kaygıları NATO üyelik sürecinin bir parçası olarak dikkate alınmalıdır. Hiçbir müttefiğimiz, terör örgütü PKK’nın saldırıları da dahil olmak üzere, Türkiye’den daha fazla saldırıya uğramadı.

İsveç, Finlandiya ve müttefikimiz Türkiye arasında, silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere, güvenlik endişelerini daha fazla ele almak için bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz"

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar