Partilerde yerel seçim hazırlığı başladı

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için partiler çalışmalarına hız verdi. 24 Haziran seçimlerinde yapılan ittifakın yerel seçimlerde yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu oldu.

Partilerde yerel seçim hazırlığı başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
15 Ekim 2018 Pazartesi 13:11

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için partiler çalışmalarını hızlandırdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul için aday çıkarmayacaklarını belirterek AK Parti ile yapılan Cumhur İttifakı’na sinyal vermişti. Daha sonra AK Parti ve MHP narasında görüşmeler yapılsa da net bir sonuç çıkmadı.

Dikkatler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yapacağı görüşmeye çevrildi.

Siyasi parti kulislerinde, ittifak senaryoları ve seçim taktiklerine ilişkin konuşulanlar ve yapılan değerlendirmeler şöyle…

AK Parti: Aday çıkarmamayı, seçmene anlatamayız

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önce "İstanbul'da aday çıkarmama", sonra istenirse iki partinin "siyasi kombin" yapılabileceği yönündeki açıklamalarını da dikkate alarak, "belediye başkan adaylığından feragat edilmeyecek" formülleri görüşmeye kapıyı açık tutuyor.

İktidar partisi, Bahçeli'nin "siyasi kombin" olarak ifade ettiği formülü de müzakere edilebilir buluyor. Buna göre, belediye başkan yardımcılıkları ve belediye meclis üyelikleri konusunda ortak hareket edilebileceği vurgulanıyor.

Başkan yardımcıları seçimle işbaşına gelmediği için iki partinin oylarının birbirine yakın olduğu yerlerde, örneğin başkanın AK Parti'den seçilmesi halinde başkan yardımcısının MHP'li olması formülü kabul edilebilir bulunsa da, böylesi bir güç birliğinin bile çok sınırlı tutulması görüşü partide egemen.

MHP'nin Mersin, Adana, Isparta, Manisa'yı yeniden almak için kendilerinden destek beklediğine işaret eden AK Parti'li bir kaynak, "Buralar aynı zamanda İYİ Parti'nin MHP oylarını böldüğü yerler. İYİ Parti aynı şekilde CHP'nin de oylarını bölme potansiyeline sahip. Böyle bir durumda bizim adayımızın seçilme şansı yükselir. Böyle bir olanağı sadece ittifak hatırına elimizin tersiyle itmemiz söz konusu olamaz" görüşünü dile getiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamada aday çıkaramamayı seçmene anlatamayız demişti.

MHP: İttifak ülke bekası için zorunlu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Cumhur İttifakı'nı yerele taşıma isteğini net şekilde ifade etti ve ittifakı "ülke bekası" için zorunlu görüyor. Yapılacak işbirliği ile özellikle Doğu ve Güneydoğu'da HDP'nin yeniden belediye başkanlıklarını kazanmasının engelleneceğini savunan MHP, yapılacak ittifakla CHP'nin elinde bulunan İzmir'in de aralarında bulunduğu belediyelerin alınabileceğini düşünüyor.

Adana, Mersin'de belediyeleri elinde bulunduran MHP, bu illeri yeniden kazanmak istiyor. MHP, İYİ Parti'nin kurulmasıyla bu partiye giden belediye başkanlıklarının bulunduğu yerlerde, AK Parti desteğine ihtiyaç duyuyor.

CHP'de 'kazanılacak aday' stratejisi

Yerel seçim vizyon belgesini Cuma günü açıklayan CHP, sloganını da "Derman belediyeciliği" olarak somutlaştırdı. CHP'nin hedefinde, 16 Nisan 2017'de anayasa değişikliğine "Hayır" diyen 17 büyükşehiri alma hedefi ile yola çıkıyor.

24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı'na İYİ Parti'yi de katmak için önemli çaba harcayan CHP, parti yönetimleri düzeyinde olmasa da, yerel ölçekte ittifak temaslarına kapıyı açık tutuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2014 seçimlerinde uyguladığı "kazanılacak aday" stratejisini yerel seçimlerde de sürdürmesi bekleniyor. Bu kapsamda partili isimlerin yanısıra, parti dışından ama kamuoyunun yakından tanıdığı ve CHP dışındaki kesimlerden de oy alabilecek isimlerin bu seçimlerde de aday gösterilmesi bekleniyor.

İYİ Parti: Kilit konumdayız

Yerel seçimlere ilk kez katılacak olan İYİ Parti ise hemen her yerde "kilit parti" olduğu görüşünde. İttifak yerine yerel ölçekte ve iller bazında "güç birliği" formülünü savunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; Ankara, İstanbul ve Ege'deki Manisa gibi bazı illerde işbirliğine açık.

Ankara için gönlündeki adayın CHP adayı olarak da adı geçen Mansur Yavaş olduğunu ifade eden Akşener, partili arkadaşlarının Yavaş ile temasta olduğunu da açıkladı.

İstanbul'da aday çıkarsa da seçimi alması zor görünen İYİ Parti'nin, Ankara'da kendi adayının desteklenmesi koşuluyla, CHP adayına destek verme formülü üzerinde durduğu belirtiliyor. Ancak CHP'nin İstanbul adayının Muharrem İnce olması halinde, İnce'nin İYİ Parti'den destek alamayacağı ifade ediliyor.

İYİ Parti ayrıca MHP'nin küskünleri ile bazı MHP'li belediye başkanlarını da saflarına katma hesabı yapıyor. MHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün MHP tarafından aday gösterilmemesi halinde, İYİ Parti'den aday gösterilebileceği belirtiliyor.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar