Oylar hangi durumlarda geçerli ve geçersiz olur? Geçerli ve geçersiz pusula örnekleri

Seçimlerde kullanacağınız oyların geçerli sayılması için oy kullanma işleminin doğru yapılması gerekir. Peki ya oylar hangi durumlarda geçerli ya da geçersiz olur?

Oylar hangi durumlarda geçerli ve geçersiz olur? Geçerli ve geçersiz pusula örnekleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
24 Haziran 2018 Pazar 09:00

24 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte oy kullanma ayrıntıları araştırılmaya başladı. Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de oyların hangi durumlarda geçersiz olacağı. İşte geçerli ve geçersiz oy örnekleri..

Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine gidecek. Seçimlere sayılı günler kala seçim ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Seçimlerde oy kullanmak isteyenler nasıl oy kullanacaklarını ve oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağını araştırmaya başladı. Seçimde kullanılan oyların geçerli olması için vatandaşların belirtilen seçim kriterlerine göre oy kullanması gerekiyor.

Oylar Hangi Durumlarda Geçerli ve Geçersiz olur?

Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, bunların dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya işaret bulunan, tamamı yırtılmış zarflar geçersiz sayılacak. Ancak zarfın üzerinde, herhangi bir şekilde leke veya çizik olsa bile, bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığının kesin olarak anlaşılamaması halinde bu zarflar geçerli kabul edilecek.

-Buna göre, sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları kabul edilmeyecek.

-Hiçbir yerine mühür basılmamış ya da birden fazla bölüme mühür basılması durumunda oylar geçersiz sayılacak.

-Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerine tercih mührü dışında veya tercih mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür ya da parmak izi basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

-Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

-Birleşik oy pusulasında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olması halinde, tercih mührünün vurulduğu bölüm kesin olarak anlaşılan oy pusulaları da hesaba katılacak. Zarfın içinden el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulası geçersiz olacak.

-Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının yanlışlıkla yırtılması, herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması durumlarında oy pusulası geçerli sayılacak.

-Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle tercih mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, birleşik oy pusulasında ayrılan alanlara taşmamak kaydıyla, aynı yere birden çok tercih mührü basılması durumlarında da oylar geçerli olacak.

-Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu şekilde oy verme yerine girmenin cezasının bulunduğu sandık kurulu görevlilerince seçmene bildirilecek. Seçmene hata veya başka bir neden ileri sürülmesi halinde dahi yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Seçmenler oy kullandıktan sonra seçmen listesinde isminin karşısındaki alanı imzalayacak.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar