Oy pusulası nasıl olacak? 2019 seçimi oy pusulası örneği

Ak Parti ve MHP arasında geçerli olan Cumhur İttifakı anlaşmasından sonra oy pusulasının nasıl olacağı merak edilmeye başladı. İşte teklifin maddelerinde yer alan tarife göre 2019 seçimi oy pusulası örneği..

Oy pusulası nasıl olacak? 2019 seçimi oy pusulası örneği
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
22 Şubat 2018 Perşembe 13:20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan grup toplantısından sonra MHP ile seçim ittifakının adının "Cumhur İttifakı" olacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Ak Parti ve MHP arasındaki seçim ittifakına ilişkin düzenleme dün itibariyle TBMM'ye sunuldu. Teklif maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl olacağı merak ediliyordu. Geçerli olan maddelere göre oy pusulasının detayları belli oldu.

Oy pusulası nasıl olacak?

AK Parti ve MHP'nin uzlaşmasıyla hazırlanan ittifak teklifinin ardından oy pusulasının nasıl olacağı merak ediliyordu. Teklifin maddelerinde tarifi yapılan oy pusulasının bir örneği ortaya çıktı. AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Haberturk.com Ankara'dan Çetiner Çetin, oy pusulasının taslak örneğine ulaştı. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor. Seçim ittifakı çalışması tamamlandı ve Meclis'e sunuldu. İttifaka giren partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağı ve verilen oyların nasıl geçerli sayılacağı da tek tek belirtildi.

 AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.Kanun teklifine göre, sandık sonuç tutanağında ittifakların her birinin aldığı ortak oyların sayısı ayrı ayrı gösterilecek.Teklife göre, siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldırıyor.Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde oy pusulaları aynı zarfa konulacak.

Oy pusulasında ittifak partileri çerçeve içine alınacak.Kanun teklifine göre, seçimlere ittifak yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin, seçim takviminin başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde genel başkanların imzaları altındaki "İttifak protokolü" ile YSK'ya başvurmaları gerekecek. Hazine yardımı için partinin oy oranı belli olacak.İhbar üzerine kolluk güçleri sandık başına gidebilecek. YSK, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına karar verebilecek.Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak.

İttifakın unvanı belirlenmemiş ise oy pusulasına yalnızca "İttifak" ibaresi yazılacak, unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde bunlar başvuru sırasına göre numaralandırılacak.İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.İttifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında; ittifakın toplam oyu esas alınacak. Bu oy miktarına göre önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak paylaştırılacak. 

2019 seçimi oy pusulası örneği

Oy pusulasında oylar nasıl geçerli olacak?

Teklifte yer alacak partiler pusulada aynı kutucuk içinde yer alarak üstünde varsa ittifakın adı yoksa da sadece 'ittifak' ibaresi ile belirtilecek. Birden çok isimsiz ittifak olursa YSK kura ile 'ittifak' sırasını belirleyecek. Milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası ile dağıtılacak. Ayrıca yalnız ittifak alanı içerisine “EVET” mührünün basıldığı her durumda da, oy pusulalarının geçerli kabul edileceği ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa işaretleneceği hüküm altına alınacak. Böylelikle ittifak içinde yer alan bölüme vurulan 'EVET' mührü geçerli sayılacak.

Seçim ittifakında yer alacak partilere 'Ortak oy' düzenlemesi ile her türlü 'EVET' geçerli sayılacak. Seçim ittifakı yapan partiler 2019'da pusulada böyle yer alacak. NOT: Şu anda sadece AK Parti-MHP ittifakı açıklandığı için 'Cumhur ittifakı' belirtilmiştir. Partilerin isimleri de YSK'nın belirlediği seçime girebilme yetkisine sahip partilerdir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar