Ortaylı: Kıbrıs Türkiye için vazgeçilmez bir yerdir

Tarihçi yazar İlber Ortaylı, katıldığı konferasnsta açıklamalarda bulundu.

Ortaylı: Kıbrıs Türkiye için vazgeçilmez bir yerdir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
25 Nisan 2018 Çarşamba 09:12

İlber Ortaylı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) tarafından düzenlenen “Türk Devlet Geleneğinde Hakimiyet Anlayışı ve Sınır Güvenliği Meselesi” konusunda düzenlenen konferansa katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri konferansa Kıbrıs meselesi ile başlayan Ortaylı, “Kıbrıs, Türkiye’de çok moda olduğu üzere bir takım sağcılar, bir takım solcular tarafından konuşuluyor. ‘Başımızın belası’, ‘Bizi sevmiyorlar’, ‘Şu kadar para gidiyor, ne lüzum var’ gibi laflar 1974 müdahalesinden beri söylenir. Bunlar yanlış işlerdir. Kıbrıs Türkiye için vazgeçilmez bir yerdir” ifadelerini kullandı.

Ege Denizi’ndeki birçok adayı Fatih Sultan Mehmet’in fethettiğini söyleyen Ortaylı, Fatih’in yaşasaydı İtalya’ya geçecekti dedi. Fatih’in Gebze sahrasında zehirlendiğini söyleyen İlber Ortaylı,  devleti ilk tabii sınırının Balkanlar olduğunu açıkladı.

“TÜRKİYE’Yİ DEĞİL, HERKESİ RAHATSIZ EDER”

 Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’in temizlenmesinden sonra Suriye’de yaşanan sürece de değinen Ortaylı, “Şimdi hiçbir şekilde Akdeniz milleti olmamış Kürtleri oraya indirirlerse orada hır çıkar. Bu sırf Türkiye’yi değil, herkesi rahatsız eder. Çünkü Suriye’nin o kısmı Akdeniz’e çıkıştır. Onların yeri değil. Herkes her yerde olmaz. Hiçbir zaman İsviçreliler Adriyatik kıyısına inmezler. Kimse müsaade de etmez, olmaz” diye konuştu.

Nüfus artışıyla siyaset yapılamayacağını belirten İlber Ortaylı,  yatakta fethedilen ülkelerin olmadığını bunun yanlış olduğunu ve bunu  yapan toplulukların hüsrana uğradığını söyledi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar