için kaldı

Operasyon için düğmeye basıldı

Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için düğmeye basıldığı ve S-400’lerin süratli bir şekilde aktive edileceği belirtildi. Bu iddiayı dile getiren ise Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir oldu.

Operasyon için düğmeye basıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
12 Temmuz 2019 Cuma 08:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’lerin temmuz ayı içerisinde geleceğini söylemişti. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Fırat’ın doğusuna yönelik bir operasyonun eli kulağında olduğunu söyledi.

Aydemir’in yazısı şöyle;

“Irak'ın kuzeyinden Kandil'e doğru kararlı şekilde yürütülen Pençe operasyonu, S-400'lerin hızlanan kurulum ve aktivasyon süreci, Doğu Akdeniz'de ısınan atmosfer ve sıcak saha gelişmeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonu için düğmeye basıldığını gösteriyor.

Önce sıcak bilgileri verelim:

Doğu ve Güneydoğu'daki birliklerde tayin ve izinler üç ay süreyle durduruldu. Bu birliklerde 3 ay boyunca ne izin kullanılacak ne de tayin gerçekleşecek.

Özellikle Suriye sınırının; Şanlıurfa-Akçakale bölümünde yoğun hareketlilik var. Kara birliklerinin Suriye'ye buradan açılacak cepten gireceği tahmin ediliyor.

Zeytin Dalı Harekâtı'nın yönetildiği Hatay ve Kilis'ten yola çıkan zırhlılar, Akçakale'ye ulaştı. Sevkiyat yoğunluğu ve hareketlilik sürüyor.

Harekat, mutlak suretle hava unsurları ile desteklenecek. Çok yönlü ve alternatifli harekat planları hazırlandı.

Operasyon için emir bekleniyor ancak bu arada S-400'lerin Türkiye'ye indirildiğine ilişkin haberler var. S-400'lerin 1-1.5 ay içinde kurulup aktive edileceği hesaplanıyor. Böylelikle bu operasyonda hem hava sahası güvenliği hem de karadaki birliklerin korunması üst düzeyde sağlanmış olacak.

Önceki gün Moskova'dan kalkan Tupolev 154B-2 tipi bir Rus askeri uçağının Malatya Erhaç Üssü'ne indiği ifade edildi. Bu uçağın S-400'lerin kurulumunu yapacak Rus uzmanları taşıdığı iddia edildi. Sonrasında ise uçağın Türk hava sahasını geçip Lazkiye'de Hmeymim Üssü'ne indiği öne sürüldü. Gizemli uçağın nereye indiği net değil.

S-400'lerin konuşlanacağı yerle ilgili çok alternatifli planlar hazırlandı ancak mobil olan bu sistemlerin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonun güvenliği için Şanlıurfa Suruç'a konuşlandırılacağı belirtiliyor. Sistem ihtiyaç halinde başka yerlere nakledilebiliyor; radarı ile füze bataryaları aynı yerde bulunmak zorunda değil ve özellikle radarının bulunduğu yer gizli tutuluyor. NATO sistemleri, S-400'lerin radar sinyallerini yakalayamıyor.

S-400'ün radar sistemi 600 kilometre mesafede 300 hedefi izleyip 400 kilometre menzilde, 36 hedefe aynı anda atış yapabiliyor.

Bundan sonra ne olacak?

Güvenli bölge konusunda ABD ile anlaşma sağlanamaması; CENTCOM-PKK/YPG birlikteliğinin son bulmaması ve kalan ABD askerlerinin bölgeyi terk etmemeleri halinde sıcak temas sağlanması riski yüksek. Bunu önlemeye dönük tedbirler de düşünüldü ancak Türkiye S-400'leri aktive ettiğinde bölgedeki terörist unsurların hasmane yaklaşımları ve saldırıları da cevapsız kalmayacak. S-400'lerin görev sahası sadece Suriye değil, Doğu Akdeniz'den gelecek tehditlere karşı da savunma görevi yapacak; KKTC'yi de koruyacak. Suriye ve Doğu Akdeniz, S-400'ler için tek cephe olarak görülüyor. S-400'lerle birlikte, Türkiye'nin Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki PKK hedeflerine yönelik operasyonunu ABD'nin yaptırım tehditleriyle engellemesi söz konusu olamayacak.

Tam bu noktada ABD/CENTCOM'un tutumu ve yaklaşımı önemli çünkü dost-düşman tanımlaması Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücü açısından önemli. NATO müttefikimiz ABD, halen Türk Hava Kuvvetleri'nin, "dost kuvvet" tanımı içinde yer alıyor. S-400'ler denklemi nasıl değiştirecek, deneyimleyip göreceğiz...”

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar