Bakan Koca yanıtladı! Ölüm sayıları neden bu kadar fazla?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı süren aşılama çalışmalarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yla konuştu.

Bakan Koca yanıtladı! Ölüm sayıları neden bu kadar fazla? - Sayfa 1

"Uzun uzun konuştuktan sonra tam işimiz bitmek üzereyken, karşımda duran televizyonda aşılarını yaptırmamış olan 9 hamile kadının korona yüzünden hayatını kaybettiğini duyuran bir haber çıktı" diyen Acet, sohbeti aktarmaya şöyle devam etti:

1 17
 
Bakan Koca yanıtladı! Ölüm sayıları neden bu kadar fazla? - Sayfa 2

"Benim işaret etmemle haberi fark eden Bakan Koca’nın canı sıkıldı. 'İşte görüyorsunuz. Daha önce hamile iken grip olup da hayatını kaybeden oluyor muydu' tepkisini verdi. Koronoyı diğer grip vakalarından farksız olarak gördüğü için ciddiye almayanlara dönük bir gönderme vardı bu ifadelerde.

2 17
 
Bakan Koca yanıtladı! Ölüm sayıları neden bu kadar fazla? - Sayfa 3

Sağlık Bakanı ile görüşmeye giderken aklımdaki en önemli soru şuydu: Bu kadar aşılama yapılmış olmasına rağmen, ölüm sayıları neden bu kadar fazla? Bakan Koca, sorduğum soruya, aşılı olanlarla olmayanların yoğun bakım ve vefat oranlarını yansıtan rakamlarla cevap verdi. Verdiği rakamlar, ölüm sayısının bu kadar çok olmasının, gerçekten de, aşılarını yaptırmamış ya da tamamlamamış olanlarla doğrudan ilişkili olduğuna işaret ediyordu.

3 17
 
Bakan Koca yanıtladı! Ölüm sayıları neden bu kadar fazla? - Sayfa 4

Şimdi o rakamları aktaralım:

İki doz aşı yaptırıp üzerinden 14 gün geçirmiş olanların sayısı 35 milyon.
Yoğun bakım ve vefat oranları, iki doz aşısını olup üzerinden 14 gün geçirmiş olan bu grupta yüzde 10. (14 gün kullanılan aşının koruyuculuk sağlaması için geçmesi gerektiği düşünülen süre) Ayrıca bu grup içinde olup da vefat edenler arasında 60 yaş üstü ve ek hastalığı olanların sayısı çoğunlukta.

4 17