Oğuzhan Asiltürk son yolculuğuna uğurlandı!

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk için Ankara Hacı Bayram Veli Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende konuşan Erdoğan, "Siyaset hayatı içinde bu ülkeye çok büyük emekleri geçti" dedi.

Oğuzhan Asiltürk son yolculuğuna uğurlandı!
Son Güncelleme: 2 Ekim 2021 Cumartesi 15:57
2 Ekim 2021 Cumartesi 15:02

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, vefatının ardından Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyaset hayatı içinde bu ülkeye çok büyük emekleri geçti" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları:

"Her şeyden önce şu anda musallada bulunan değerli büyüğümüz Oğuzhan Asiltürk ağabeyimize, Hakk'a uğurlarken son görevimizi yapıyoruz. Gençlik yıllarımızdan itibaren danıştığımız değerli büyüğüm Oğuzhan Ağabeyimizle uzun yıllar bir arada olduk. Devlet adamlığından tutunuz, siyaset hayatında bu ülkeye çok büyük emekleri geçti, çok büyük gayretleri oldu. Rabbim inşallah bizleri bu yolculukta da ayrı koymasın. Tüm insanlığı rabbim koronavirüsten muhafaza eylesin. Haklarımızı helal ettik. İnşallah cennetiyle de bizleri müşerref kılsın."

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve çok sayıda siyasi katıldı.

OĞUZHAN ASİLTÜRK KİMDİR?

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Milli Görüş hareketinin en önemli isimlerindendi. Her daim Milli Görüş Lideri Erbakan'ın yanında yer aldı. Asiltürk, prensiplerinden asla taviz vermemesi ile biliniyordu.

İşte Oğuzhan Asiltürk'ün hayatından kesitler...

25 Mayıs 1935 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdi. İnşaat mühendisliğinin yanı sıra serbest müşavirlik yaptı.

Milli Nizam'ın kurulmasıyla birlikte Asiltürk'ün siyasi hayatı da başladı. Milli Nizam Partisi'nin Ankara il teşkilatının başkanlığını yaptı. Milli Nizam Partisi kapatılınca yerine kurulan Milli Selamet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

1973-77 ve 1977-80 yılları arasında iki dönem MSP'den Ankara Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

1973 genel seçimlerinden sonra Bülent Ecevit’in başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü.

1975 ve 1977’de Süleyman Demirel başkanlığında kurulan Milliyetçi Cephe hükumetlerinde ise İçişleri ve Sanayi Bakanı olarak görev yaptı.

Asiltürk 1974 Kıbrıs Barış Harekatını düzenleyen CHP-MSP koalisyonunda İçişleri Bakanı idi. Harekatın düzenlenmesi için kabinede en çok mücadele eden isimlerden biriydi. 20 Temmuz 2021 harekatın yıldönümü törenleri için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de birlikte Lefkoşa'ya gitti.

Ülkenin üzerine karabasan gibi çöken 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Asiltürk de bir yıl gözaltında tutuldu, yargılandı beraat etti. Ancak on yıl süreyle siyasetten yasaklandı. 1987 Anayasa Referandumu ile siyasi yasağı sona erdi. Yasağı kalktıktan sonra yapılan ilk kongrede Refah Partisi’nin genel sekreterliğine seçildi. 

Refah Partisi de kapatılınca yerine açılan sırasıyla Fazilet Partisi'nde siyaset yaptı. O da kapatılınca Saadet Partisine geçti. 19, 20 ve 21'inci dönemde de milletvekilliği görevini yürüttü.

Saadet Partisinde Yüksek İstişare Kurulu üyeliği yaptı. Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından YİK Başkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önce ocak ayında Asiltürk'ü evinde ziyaret etti. Ardından da Beştepe'de iftarda bir araya geldi. Erdoğan'a desteğini belirten Asiltürk, Saadet Partisi'ni de iktidara yönelik tavrı dolayısıyla eleştirdi. Saadet Partisi'nin kuruluşundaki değerleri savunmasını istedi. 

Milli Görüş hareketinin en önemli isimlerinden olan Asiltürk hayatı boyunca, prensiplerinden ve inançlarından hiçbir zaman taviz vermedi. 

Oğuzhan Asiltürk 4 çocuk babasıydı. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar