için kaldı

Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Eski Milli Halterci Naim Süleymanoğlu (50), bugün öğle vakti Fatih Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından, Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
19 Kasım 2017 Pazar 12:04

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesi Fatih Camii'ne geldi. Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı cenazesini taşıyan araca motorlu zabıta ekiplerinin de eşlik ettiği görüldü.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN CENAZESİ FATİH CAMİİ'NE GETİRİLDİ

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlenecek. Öğle namazına müteakip düzenlenecek tören öncesi Süleymanoğlu'nun Türk Bayrağına sarılı tabutu camiye getirildi. 

Tabutun üzerine altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilmiş fotoğrafının konulduğu ve fotoğrafın üzerinde "Kalbimizdesin" yazıldığı görüldü. Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımının beklendiği törene Süleymanoğlu'nun yakınları gelmeye başladı. Öte yandan, caminin çevresinde herhangi bir olumsuzluğa karşı geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Başbakan Binali Yıldırım, Naim Süleymanoğlu'nun, bugüne kadar hiçbir sporcunun kıramayacağı rekorları kıran efsane bir sporcu olduğunu söyledi.

Yıldırım, tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybeden, yüzyılın sporcusu olarak nitelendirilen olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun Fatih Camisi'ndeki cenaze törenine katıldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yıldırım, Naim Süleymanoğlu'nu ahirete yolculuk edeceklerini belirterek, "Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Naim Süleymanoğlu bugüne kadar hiçbir sporcunun kıramayacağı rekorları kırmış, bir efsane, kahraman sporcumuzdur." diye konuştu.

Süleymanoğlu'nun birçok olimpiyat ve dünya şampiyonluğu ile 46 rekor kıran bir sporcu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Öyle ki ağırlığının 3 katı fazlasını bir seferde kaldırarak erişilemeyecek bir rekoru da gerçekleştirmiştir. Defalarca ay yıldızlı bayrağımızı minderde göndere çekmeyi başarmış ve 80 milyon milletimizin göğsünü kabartmıştır. Genç yaşta kaybettiğimiz, milli haltercimiz, efsane sporcu Naim Süleymanoğlu'na bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ailesine başsağlığı diliyorum, milletimizin başı sağ olsun."

 GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK: ÇOK ÖNEMLİ BİR SPORCUYU KAYBETTİK 

Cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak şu ifadeleri kullandı: 

"Milletimizin başı sağolsun. Türk sporunun gelişmesinde, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış bir sporcumuzu kaybettik. Tedavisini takip ettik. Rize'deyken haberi aldık, doktoru aradı bizi. Kırdığı rekorları kimsenin kıramadığı çok önemli bir sporcuyu kaybettik. Türk sporu için çok acı. Bu ülkeye kazandırdıklarını asla unutmayacağız. 88 Seoul, 92 Barselona ve 96 Atlanta Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla olimpiyat ve Türk spor tarihine adını yazdırmış bir sporcu...

Sayın Başbakanımız da cenazeye katılacak. Başarılı bir karaciğer nakli gerçekleşti ama ardından yaşanan diğer sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türk sporu olarak böyle bir şampiyonu kaybetmenin acısı ve üzüntüsü içerisindeyiz. Onun Bulgaristan'dan gelişi, soydaşlarımız için de önemli bir adımdı. Sayın Turgut Özal'a da, kendisini Türk sporuna kazandırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Naim Süleymanoğlu'nun mekanı cennet olsun, ailesine sabır diliyoruz."

HİDAYET TÜRKOĞLU: ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANDI

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ise "Kolay bir süreç değildi. Son görevimizi yapmak için buraya geldik. Kendisiyle tanışıklığımız vardı, ama bir araya gelemiyorduk. Malum durumdan dolayı kendisi de zor bir süreçten geçiyordu. Allah ailesine sabır versin. Çok değerli bir insandı. Ülkenin sporu için, özellikle 90'lı yıllarda ülkenin dünyada tanınması için çok değerliydi. Bu genç yaşta çekip gitmesi herkesi üzmüştür. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’da özel bir hastanede 28 Eylül’den bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı.

Ahmet Özal, tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybeden, yüzyılın sporcusu olarak nitelendirilen olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun Fatih Camisi'ndeki cenaze törenine katıldı.

AHMET ÖZAL, NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN GELİŞİNİ ANLATTI

Burada gazetecilere açıklama yapan Özal, başsağlığı dileyerek, "Naim kardeşimiz rahmetli babamın manevi oğluydu, ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk geldiği günü hatırlıyorum, pırıl pırıl bir insandı, hiçbir zaman kimseyi, Türkiye'yi üzmedi." diye konuştu.

Dünyada hala onun kırdığı rekorun kırılamadığını, bundan sonra da kimsenin bu rekoru kıracağını düşünmediğini ifade eden Özal, "Pırıl pırıl bir insandı, milletimizin, Türkiye'nin başı sağ olsun" dedi.

Özal, basın mensuplarının Naim Süleymanoğlu'nun 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın girişimiyle Türkiye'ye getirilişine ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"İltica etmek istediği bilgisi babama geldi. Bunun üzerine biz de MİT mensupları ile beraber, tabi onlar o zaman Bulgar ajanları da Naim'in peşindeydi. Bizimkiler daha akıllı çıktı, çeşitli şekillerde yollarını kaybettirerek ondan sonra Başbakanlık uçağıyla direkt Ankara'ya getirildi. Bir casusluk filmi olabilir bu, ajanlar savaşı diyelim."

O dönemde Süleymanoğlu'nun olimpiyatlara katılabilmesi için Bulgaristan Federasyonundan onay alması gerektiğini anlatan Özal, bunun üzerine merhum babasının televizyonda bir açıklama yaparak, "Bulgar Federasyonuna bir milyon dolar rüşvet verdim." dediğini hatırlattı.

Ahmet Özal, Naim Süleymanoğlu'nun daha sonra Türkiye'nin gururunu kabarttığını dile getirerek, "Türkiye'nin hiç olamayacak bir tanıtım ve reklamını yaptı. Allah rahmet eylesin." değerlendirmesinde bulundu.

LEONİDİS, NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN TABUTUNU ÖPTÜ

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine özel davetli olan rakibi Yunan Valerios Leonidis de geldi. Yunan halterciye, İstanbul'da Dünya Şampiyonu Milli haltercilerimiz Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti. 

"GEÇTİĞİMİZ YÜZYILIN EN BÜYÜK ATLETİYDİ"

"Öncelikle bana burada olma fırsatını veren Türkiye Halter Federasyonu’na teşekkür ediyorum. O benim rakibim değil, dostumdu. Bu sadece benim ve arkadaşları için değil. Halter ailesi ve bütün atleizm ailesi için çok üzücü birgün. Naim Süleymanoğlu geçtiğimiz yüzyılın en büyük atletiydi. Bu kayıp herkes için çok üzücü."

"O BENİ DAHA İYİ BİR ATLET YAPTI" 

"Naim, ağırlık kaldırma kariyerime başladığımda benim için efsaneydi. Onunla karşılaştığım ve ona yakın olduğum için çok şanslıyım. O beni daha iyi bir atlet yaptı. Çünkü o benim için ve ağırlık kaldırma camiasındaki herkes için çok yüksek bir hedefti. Ama inanıyorum ki hiç kimse onun gibi olamaz. Çünkü o mükemmel bir atletti."

"SON GÖRÜŞMEMİZDE ONA TAVSİYELERDE BULUNDUM" 

"Onunla son görüşmem 2012’de Antalya’da oldu. Avrupa Halter Şampiyonası’nda karşılaştık. Bütün Türk arkadaşlarım da oradaydı. Halil Mutlu ve Sunay Bulut’la birlikte oturup konuştuk. O zaman onun son sorunlarıyla ilgili konuştuk. Çünkü sağlık sorunları vardı. Oturduğumuzda ona bir dostu olarak hayatı ve neler yapabileceğiyle ilgili tavsiyelerde bulundum. Hayatı ve kilosuyla ilgili tavsiyeler verdim. Herşeye sahipsin, insanlar seni seviyor, paran var dedim. Bu dostça bir konuşmaydı. Onunla ilgili daha sonra her karşılaştığımda arkadaşlarıma her Naim’in nasıl olduğunu sorduğumda hiç iyi haberler almıyordum. Bu benim Naim’le ilgili son konuşmamdı."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar