MOSSAD nedir, kimlerden oluşur? MOSSAD çalışma sistemi nasıl?

Dün gerçekleştirilen büyük bir operasyon sonrasında 235 kişi ile birlikte gözaltına alınan Adnan Oktar’ın şimdi de MOSSAD ile bağlantısı olduğu kanıtlandı. Peki ya MOSSAD nedir, kimlerden oluşur? MOSSAD çalışma sistemi nasıl?

MOSSAD nedir, kimlerden oluşur? MOSSAD çalışma sistemi nasıl?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
12 Temmuz 2018 Perşembe 09:21

Adnan Oktar’ın gözaltına alınmasının ardında mal varlıklarına el konuldu ve şirketlerine kayyum atandı. Soruşturma işlemleri sürerken Adnan Oktar’ın MOSSAD ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerinde insanlar MOSSAD’ın ne olduğunu araştırmaya başladı.

Adnan Oktar'ın MOSSAD bağlantısı böyle kanıtlandı. Kamuoyunda kedicikleriyle bilinen Adnan Oktar'ın şoke eden fotoğrafları ortaya çıktı. Bu yıl içinde İsrailli vekille birkaç kez gizli gizli görüşen Adnan Oktar'ın bilgileri MOSSAD'a verdiği ifşa oldu. Yapılan bu görüşmeler sonrasında Adnan Oktar'ın geçmiş yıllara dönük ziyaretleri de incelemeye alındı. Azerbaycan uyruklu iki hackerin para karşılığında, MOSSAD'a bilgi aktardığı da belirlendi. Milyon dolarlar karşısında MOSSAD'ın istediği bilgileri çalan hackerler önce bunu İsrailli vekile verdi, oradan da MOSSAD'a aktardı.

MOSSAD nedir?

MOSSAD, İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü isimli İsrail gizli servisinin kısa adıdır. Sembolik olarak on iki casus olayıyla kurulan MOSSAD resmi olarak 18 Eylül 1947′de kurulmuştur. MOSSAD; dünya genelinde faaliyet gösteren, en gizli, en bilinmeyen istihbarat örgütüdür. Çoğu kimse İsrail gibi “küçük” bir devletin niçin ve nasıl böyle bir organizasyona sahip olduğunu anlayamaz.  ABD’nin CIA’i dışında dünyada bu kadar etkin tek istihbarat örgütünün İsrail’e ait olması aslında oldukça dikkat çekicidir. MOSSAD’ın kurulmasından önce İsrail Devleti’nin istihbaratı SHAI isimli örgüt tarafından sağlanıyordu. MOSSAD’ın kurulmasıyla bambaşka bir yapılanma ve dünyanın en tehlikeli cinayet şebekesi oluşturuldu. Bu cinayet şebekesi pek çok ülkede mafyayı, terör örgütlerini ve kontrgerillayı örgütledi. Türkiye’de de birtakım olaylara karıştığı iddia edilmektedir.

MOSSAD çalışma sistemi nasıl?

Mossad, çalışmalarını farklı alanlarda uzmanlaşmış 4 ayrı bölümle yürütür. Bunlar: Askeri İstihbarat, Yerli Gizli Servis, Yabancı İstihbarat Servisi ve Aliyah Beth. 

Mossad’ın askeri istihbarat: ‘Aman’ olarak tanınır. İbranice adı ‘Agaf ha-Modi’in’dir. Bunun tercümesi, “istihbarat kanadı”dır. Görevi Müslüman ülkeler hakkında bilgi toplamaktır.” “Aman” çok iyi organize edilmiş bir askeri birliktir. Altı bölümden oluşur. Özellikle iki bölüm tarafından yönetilir: Toplama ve Prodüksiyon. Toplama bölümü, sınır ötesine ajanlar göndermek, radyo kanallarını ele geçirmek, genellikle ülkelerdeki telefon konuşmalarını dinlemekten sorumludur.

Yeril Gizli Servis: başına Isser Harel getiriliyor. Bu servis “Shin-Beth” adında. Genel Güvenlik Servisi anlamında.

Yabancı İstihbarat Servisi: Bu servisin ilk Başkanı Boris Gurtel’dir. “Yabancı istihbarat servisi Varash’ın toplantı saati, yeri hiçbir zaman bilinmez. Dikkatlice saklanır. Varash, halka hiç açıklanmamıştır. Varash’ın görevi, çeşitli gizli servisler arasında bağlantı kurmaktır.

Yer altı Gizli İşleri Servisi: Aliyah Beth (Yer altı Gizli İşleri Servisi). Bu bölüm yer altı gizli işlerine devam edecekti. Orijinal görevi Yahudilerin Filistin’e kaçmasını sağlamak ve bu işi yasal hak haline getirmekti. 1937’de Haganah tarafından kuruldu. Bu bölümün başında Saul Meyeroff, takma adlı Shiloah, vardı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar