için kaldı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı neden kapanıyor, nereye taşınacak?

İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı İstanbul Devlet Konservatuvarı'yla ilgili tahliye kararı verildi. Peki ama Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı neden kapanıyor, nereye taşınacak?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı neden kapanıyor, nereye taşınacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
21 Haziran 2018 Perşembe 17:51

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı neden kapanıyor, nereye taşınacak?

TBMM Başkanlık Divanı'nın 9.3.2017 tarihli kararında, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın bulunduğu binanın üniversitenin kullanımına tahsisi kaldırılmış ve tahliyesi talep edilmiş, yapılan itiraz ise reddedilmişti.

Habertürk Haber Merkezi'nden Uzay Kesmen'in haberine göre, Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından gönderilen tebligat yazısında, binanın 25 Haziran saat 13.00'e kadar tahliye edilmesi, tahliye edilmediği takdirde 26 Haziran saat 13.30'da tahliyesinin yapılacağı bildirildi. Müzik bölümleri, tiyatro, opera, bale gibi sahne sanatları bölümlerinin yer aldığı binanın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'na devredilmesinin ardından müze olarak faaliyet göstereceği bildirildi.

"YENİ BİR HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü ise yaptığı açıklamada, "Doğal olarak, hukuka aykırı bir şekilde alınan bu karar ile ve üstelik herhangi bir yer gösterilmeden, nereye ve nasıl olacağı meçhul bir şekilde, Meclis Genel Sekreteri başta olmak üzere, Müzecilik Tanıtım Daire Başkanlığı ve kimi diğer bürokratların keyfi projelerinin uygulanması adına, İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın tahliye edilmesi kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu süreç zarfında, hukuka aykırı alınan bu karara karşı, ivedilikle sorun Devlet'in en üst kademeleri ile paylaşılmış ve idari süreç başlatılmıştır. Ancak, yargı sürecinin devam etmesine ve hakkımızda açılmış herhangi bir tahliye davası kararı mevcut olmamasına rağmen tebligat yapılmıştır. Bunun üzerine ivedilikle, üniversitemiz tarafından idari mahkemede yeni bir hukuki süreç başlatmıştır" denildi.

"ANAYASA İHLALİ"

1400 öğrencinin öğrenim gördüğü hatırlatılan açıklamada, "Öğrencilerimiz, öğretim elemanlarının ve konservatuvar çalışanlarının, sokağa atılması ve söz konusu binanın boşaltması, eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülebileceği yeni bir yerleşke gösterilmeden asla kabul edilemez. Böylesi bir işleme tevessül edenler açıkça Anayasa'nın 42'nci Maddesi'ni ihlal etmiş olurlar. Üniversitemizin tüm kademelerinde görev yapan yöneticilerin ve öğretim üyelerimizin, öğrencilerimizden ve onların geleceklerinden sorumlu olduğu ve bu hususta geri adım atmanın asla söz konusu olamayacağı açık ve nettir" ifadeleri kullanıldı.

REKTÖR: MÜZE OLACAK

HABERTÜRK'e konuşan üniversite rektörü Prof. Yalçın Karayağız, "Bu 2 yıllık bir süreç. Ben çok fazla kamu ve devlet kurumları karşı karşıya gelmesin diye bu olayın fazla duyurulmasını istemedim. Bugüne kadar yapılan bu yanlışın düzeltilmesini bekledik. Bu 1.5 yıllık süreçte biz ne söylediysek karşı taraf hep sessiz kaldı. Şimdi de bir tebligat gönderdiler. Dolmabahçe Sarayı Müştemilatı Baltacılar Dairesi'nin müze olarak kullanımına devam etmesi isteniyor. Ancak o bina tarihinin hiç bir döneminde müze olarak faaliyet göstermemiş" dedi.

Müzik ve sahne sanatları bölümlerinin yer aldığı, Beşiktaş’taki MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı Salı günü kapanıyor. Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin yanında bulunmasının 'sakıncalı' bulunduğu belirtiliyor.

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Devlet Konservatuarı binası kapanıyor. Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin yanında bulunduğu gerekçesiyle binanın Salı günü kapanacağı bildirildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı binasının Salı günü itibariyle kapatılacağı bildirildi. Binada müzik bölümleri ve tiyatro, opera, bale gibi sahne sanatları bölümleri yer alıyor.

Rektörlükten açıklama: İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın tahliye edilmesi kabul edilebilecek bir şey değildir

MSGSÜ Rektörlüğü web sitesinden konuya ilişkin bir açıklama paylaştı. Tahliye kararının hukuka aykırı olduğu ve İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın tahliye edilmesinin kabul edilebilecek bir şey olmadığını belirten açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Değerli Öğretim Üyesi, Sevgili Öğrencimiz,

Üniversitemize bağlı İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın, T.B.M.M. Başkanlık Divanı kararına binaen, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na bağlı Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’nın 05/07/2017 tarih, 61534870-756.01-107711 sayılı tahsis Protokolü’nün (18/10/1984 tarih ve 33 sayılı Protokol), iptaline ilişkin yazı ile tahliye edilmesi kararı tebliğ edilmiştir.

Doğal olarak, hukuka aykırı bir şekilde alınan bu karar ile ve üstelik herhangi bir yer gösterilmeden, nereye ve nasıl olacağı meçhul bir şekilde, Meclis Genel Sekreteri başta olmak üzere, Müzecilik Tanıtım Daire Başkanlığı ve kimi diğer bürokratların keyfi projelerinin uygulanması adına, İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın tahliye edilmesi kabul edilebilecek bir şey değildir.

Bu süreç zarfında, hukuka aykırı alınan bu karara karşı, ivedilikle sorun Devlet'in en üst kademeleri ile paylaşılmış ve idari süreç başlatılmıştır.

Ancak, yargı sürecinin devam etmesine ve hakkımızda açılmış herhangi bir tahliye davası kararı mevcut olmamasına rağmen, T.C. BEŞİKTAŞ KAYMAKAMLIĞI 12/06/2018 tarih ve 25266420-215.02-E.2711 sayılı yazı ile Konservatuvar’ımızın 26/06/2018 Salı günü saat 13:30'da tahliyesinin yapılacağını tebliğ etmiştir. Bu tebligat üzerine ivedilikle, Üniversitemiz tarafından idari mahkemede yeni bir hukuki süreç başlatmıştır.

6 yaşından 25 yaşına kadar, ilköğretimden yüksek öğretime dek, eğitim gören ve gerek ulusal gerekse uluslararası yarışmalarda sayısız başarılara sahip, Ülkemiz ve Üniversitemizin göz bebeği olan 1400 öğrencimizin, öğretim elemanlarının ve konservatuvar çalışanlarının, sokağa atılması ve söz konusu binanın boşaltması, eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülebileceği yeni bir yerleşke gösterilmeden asla kabul edilemez. Böylesi bir işleme tevessül edenler açıkça Anayasa'nın 42’nci Maddesi'ni ihlal etmiş olurlar.

Üniversitemizin tüm kademelerinde görev yapan yöneticilerin ve öğretim üyelerimizin, öğrencilerimizden ve onların geleceklerinden sorumlu olduğu ve bu hususta geri adım atmanın asla söz konusu olamayacağı açık ve nettir.

Üniversitemiz Senatosu'nun, İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda 26 Haziran 2018 Salı günü saat 12:00'de yapacağı toplantının ardından, tüm öğrenci ve öğretim üyelerimize konu ve gelişmeler hakkında, Üniversitemiz İstanbul Devlet Konservatuvarı Yerleşkesi’nde bilgi verilecektir.

Saygı ve sevgilerimizle,

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ "

Çıkmazsanız elektriğinizi suyunuzu keseriz

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na "Binadan 5 gün içerisinde oradan çıkın" diye talimat gitti. Üniversite rektörlüğüne Pazartesi gününe kadar binayı boşaltmaları için tebligat gönderildi. Beşiktaş Kaymakamlığına da binanın boşaltılmaması durumunda; Salı günü binanın elektrik ve suyunun kesilmesi ve polis eşliğinde tahliye işlemlerinin başlatılması için talimat gitti.Tahliye işleminin yapılmaması halinde ise binanın elektrik ve suyunun kesileceği, polis zoruyla da öğrenci ve öğretim görevlilerinin binadan atılacağı açıklandı. Sözcü'ye konuşan Rektör "Bu keyfiliğin kabul edemeyiz. Siyasiler orayı çok istiyorsa bize yer göstersin. Orası Türkiye'nin en çağdaş eğitim kurumlarından birisi. Binadan çıkmayacağız gelsinler kapımıza dayansınlar" dedi.

Rektör Prof. Yalçın Karayağız: Ayın 26’sında gelirler kapıda bizi görürler

Bir buçuk yıldır binanın akıbeti ile ilgili dava sürecinin devam ettiğini, süreç içerisinde defalarca Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığıyla irtibata geçtiklerini belirten Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız gelişmeye tepki gösterdi.

Yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Rektör Karayağız “Kararın bizim için hiçbir hükmü yok. Ayın 26’sında gelirler kapıda bizi görürler” dedi. 26 Haziran Salı günü konservutar binasında senato toplantısı gerçekleştireceklerini belirten Rektör Karayağız “Biz binayı boşaltmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti bize yeni bir yer göstermediği sürece buradan çıkmamız söz konusu olamaz. Kaldı ki hukuki süreç henüz bitmiş değil. Defalarca görüşme yaptık. Bırakın bize bir başka binayı, boş bir arazi bile göstermediler. Böyle bir keyfiliği kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Burada 6 yaşından 25 yaşına kadar çocuklarımız çağdaş, uluslararası normlarda eğitim görüyor. Eğer siyasetçiler oraya ihtiyaç duyuyorsa aynı normlara uygun bir mekan bulmak zorundalar. Orası gecekondu değil. Bir okul. Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Konservautarından sonra en köklü ikinci kurumdur. Eğitim hakkının engellenmesi suçtur. Anayasası’yı ihlal etmektir. Çok ayıp. Bizi kapı dışarı etmeye çalışıyorlar. O kadar kolay değil. Direneceğiz.” dedi.

24 Haziran seçimlerine sadece birkaç gün kaldığını hatırlatan Rektör Karayağız “Seçimin hemen ertesi günü için tahliye kararı çıkıyor ve Salı günü de uygulanması öngörülüyor. Şuanda idari anlamda ortada Meclis yok. Muhatap yok. Ortada Meclis Başkanı yok. Yangından mal kaçırır gibi bir tahliye girişimi. Biz buradayız ve binamızdan da çıkmayacağız” yorumunda bulundu.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar