Millet Bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var? Dünyanın en büyük 20 millet bahçesi

Millet bahçesi nedir, nerelere yapılacak? sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı seçim beyannamesinden sonra gündeme geldi. Peki ama Millet bahçesi nedir, nerelere yapılacak? İşte bu haberimizde 'Millet bahçeleri nedir, nerelere yapılacak' sorularının yanıtlarını derledik.

Millet Bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var? Dünyanın en büyük 20 millet bahçesi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
26 Mayıs 2018 Cumartesi 14:27

Millet bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var?

24 Haziran seçimlerine yönelik birçok siyasi parti seçim beyannamelerini açıkladı. Geçtiğimiz aylarda Hakan Çelik'in Hafta Sonu programına konuk olan Bülent Tezcan, Atatürk Havalimanı'nın taşınacağını ve eski alanın dünyanın en büyük Central Parkı yapacağını açıklamıştı. 'CHP'nin en büyük projesi budur' diye duyurmuştu. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs tarihinde yaptığı seçim beyannemesinde Atatürk Havalimanı'nın yerine 'Millet Bahçesi' yapılacağını duyurup sadece İstanbul'a değil, birçok ile de 'Millet Bahçesi' yapacağını ifade etmişti. Herkesin aklında millet bahçelerinin ne olduğu, nelere yapılacağı soruları dönüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın millet bahçesi projesine Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'de karşı çıkmayacağını dile getirmişti. Farklı partilerin millet bahçeleri konusunda hem fikir olmasıyla Millet bahçeleri'nin ne olduğu ve nerelere yapılacağı iyice merak edildi. Peki ama 'Millet bahçeleri nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var. Dünyanın en büyük 20 millet bahçesi'. Millet bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var? sorularının yanıtları haberimizde. 

 Millet Bahçesi nedir?

Millet Bahçesi çevreci hükümetlerin yaptığı bir yeniliktir. Yeşil alanla kaplıdır ve birbirinden değerli ağaçlardan oluşur. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında 'Cumhurbaşkanı Özel Yayını' programında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yarın seçim beyannamemizi açıklamak suretiyle, beyanname içerisinde ne var ne yok, tüm vatandaşlarımıza anlatacağız" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beyannamedeki en büyük müjdenin Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak dev bir millet bahçesi olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beyannamedeki en büyük müjdenin Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak dev bir millet bahçesi olduğunu söyledi.

“Önemli ipucu vereyim bunu kimseden duymamışsınızdır. O da şu; biz çevreciyiz. Bugüne kadar biz diktiğimiz ağaçlarla milyarlarca ağaçlarla nam salmış bir iktidarız. Şimdi yeni bir adım daha atacağız. Bazı illerimizde millet bahçeleri kuracağız. Örneğin Konya stadının yerine biz orada bir millet bahçesi, Eskişehir’in eski stadın olduğu yere biz millet bahçesi. İstanbul, en büyük müjde bu belki acele ettim ama söylemem lazım. İnşallah havalimanının olduğu yere biz millet bahçesi yapacağız. Atatürk Havalimanı var ya millet bahçesi olacak. Mevcut havalimanını dev millet bahçesi haline getirmek suretiyle artık şehrin merkezinde millet bahçesi olsun. Müjde, İngiltere’nin şuranın şöyle bahçeleri var bizim de var diyeceğiz. 29 Ekim’deki açılışla birlikte burada yoğun çalışmalar başlayacak. Ankara’da eski statların yeni statlara dönüşmesiyle elimizdeki büyük alanları buna dönüştüreceğiz. İstanbul’da ilginç olan yerlerden bir tanesi de Maslak’ta alan var. Orasını da yine millet bahçesine dönüştürelim istiyoruz. Bu müjdeler fena değil.”

Millet Bahçesi nerelere yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet Bahçelerinin yapılacağı alanları şimdilik şöyle açıkladı: Ankara'da, Konya'da, Eskişehir'de eski stadların tamamını millet bahçesi yapacağız. Mevcut havalimanının (Atatürk Havalimanı) yerine de dev millet bahçesi yapılacak.

Millet Bahçesi başka hangi ülkelerde var? Dünyanın en büyük 20 şehir parkı

Dünyanın en büyük şehirlerini diğer şehirlerden farklı kılan bir özellik de şehirlerin içine kurulmuş parklardır. Bu parklar şehirlerin hem turistik cazibe merkezidir hem de sağlığa yararları olan, yıllar boyunca şehrin havasına değiştiren bir simge olarak öne çıkmaktadır. Dünyanın en büyük şehir parklarıyla öne çıkan yerler ise şöyle:

Amsterdam, Voldenpark
120 dönümlük bir alana yayılmış olan Vondelpark, 1865 yılında açıldı. İlk zamanlar adı Nieuwe Park olsa da daha sonra 17. yy’da yaşamış olan Joost van den Vondel’in isimli yazarın adını aldı. Parkı yılda ortalama olarak 10 milyon kişi ziyaret ediyor.

Mexico City, Chapultepec Park
Chapultepec Park, 1695 dönümlük bir araziye yayılıyor ve Mexico City’nin ciğerleri olarak biliniyor. Parka yılda ortalama olarak 15 milyon ziyaretçi geliyor ve parkın geçmişi tarih öncesi Aztec kabilesine kadar dayanıyor.

Lisbon, Monsanto Forest Park
Portekiz’in Lisbon kentinde bulunan Monsanto Forest Park 10 km karelik bir alanı kaplıyor. 1934’de yapılan yeniden yeşillendirme çalışmalarında bölgedeki tutuklular ve çiftçiler bölgeyi canlandırmak için çalıştılar.

Avustralya, Kings Park
4,06 km karelik bir alana dağılmış olan Kings Park, Batı Avustralya’da yer alıyor. Dünya üzerinde bir şehrin içinde bulunan en büyük parklardan biri olma özelliği taşıyan bu parka bir yıl içinde 5 milyondan fazla ziyaretçi geliyor.

Vancouver, Stanley Park
4,04 km karelik bir alana kurulmuş olan Stanley Park, New York’taki Central Park’tan %10 kadar daha büyük. Park 1888 yılında Lord Stanley of Preston adına açıldı ve yılda ortalama olarak 8 milyon ziyaretçi parkı görmek için Vancouver’a geliyor.

Tokyo, Ueno Park
1873 yılında açılan Ueno Park, 133 dönümlük bir arazi üzerine yerleşiyor. Batı’daki örneklerinin ardından, Batı medeniyetinden esintiler almak amacıyla Meiji döneminde yapıldı. Yılda ortalama 10 milyondan fazla ziyaretçi bu parkı görmeye geliyor.

Pekin, Beihai Park
Çin’in en büyük bahçelerinden biri olan Beihai Park, ilk olarak 10. yy’da inşa edildi ve bir imparatorluk bahçesi olarak hizmet vermekteydi. Park 1925’ten itibaren halkın kullanıma açıldı.

Moskova, Bitsevsky Park
18 km karelik bir alana yayılan park Moskova’nın en büyük doğal parklarından biri. Park 500’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. 19. yy’da parkta 33 farklı çeşit memeli ve 78 farklı çeşit kuş türü yaşamaktaydı. Bir de parkın kötü bir geçmişi bulunuyor. 2001-2006 yıllarında seri katil Alexander Pichushkin bu parkı mesken tutmuş ve işlediği 60 cinayetin 59’u bu parkta gerçekleşmişti.

New York, Central Park
1857 yılında açılan Central Park, 840 dönümlük bir arazinin üzerine kuruldu. İlk kurulduğunda ise 778 dönümlük bir alanın üzerine inşa edilmişti. Central Park, ABD sınırları içinde en çok ziyaret edilen park olarak da biliniyor ve yaklaşık 37,5 milyon ziyaretçi her yıl bu parkı ziyarete geliyor.

Chicago, Grant Park
1,29 km karelik bir alana kurulmuş olan Grant Park’ın adı 1844 yılında Lake Park olarak biliniyordu; ancak 1901 yılında Amerikan Sivil Savaşı’nı yöneten ve ABD’nin başkanı olan Ulysses S. Grant’ın adı parka verildi.

Dublin, Phoenix Park
7,07 km karelik bir alana kurulan Phoenix Park’ın çevresini 11 km’lik bir duvar çevreliyor ve bu park Avrupa’nın etrafı duvarlarla çevrili en büyük parklarından biri olarak biliniyor. Kapıları tüm yıl ziyaretçilere açık olan bu park 1662 yılında açıldı.

Philadelphia, Fairmount Park
4100 dönümlük bir alana dağılmış olan Fairmount Parkı, 1812 yılından beri halka açık olarak hizmet vermekte.

Melbourne, Flagstaff Gardens
1862’de kurulan Flagstaff Gardens, Melbourne’un en çok ziyaret edilen parklarından biri olarak biliniyor. 18 dönümlük bir araziye kurulan park, arkeolojik ve tarihi açıdan Melbourne’un en önemli simgelerinden biri.

San Francisco, Golden Gate Park
Yılda ortalama 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Golden Gate Park, 1870’lerde kuruldu ve 1017 dönümlük bir araziye yayılıyor. Tüm yıl boyunca ziyaretçilere kapısı açık olan park, New York Central Park’tan %20 oranında daha büyüktür. Golden Gate Park, Central Park’tan sonra ABD’nin en çok ziyaret edilen ikinci parkı olarak da bilinir.

Los Angeles, Griffith Park
4310 dönümlük bir arazinin üzerine kurulan Griffith Park, Kuzey Amerika’daki en büyük parklardan biri. Tüm yıl açık olan bu park 1896 yılından beri halka kapılarını açıyor ve yılda ortalama olarak 10 milyon ziyaretçi çekiyor.

Londra, Hyde Park
1637 yılında kurulan Hyde Park, 2,53 km karelik bir alan üzerinde kurulmuş. 1851 yılında Great Exhibition döneminde de bu park halkın toplanma yeri olarak belirlenmiş ve o dönemden itibaren bu park toplu olarak yapılan gösterilerin merkezi haline geldi. İngiltere ve Londra’nın en büyük parklarından biri olan Hyde Park, büyük konserlere de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Sao Paulo, Ibirapuera Park
Güney Amerika’nın en büyük ve en önemli parklarından biri olan Ibirapuera Park için Central Park’ın Sao Paulo şubesi demek mümkün. 1954 yılında, şehrin 400. yılını onurlandırmak için kurulan park tüm yıl boyunca halka açık.

Bangkok, Lumphini Park
142 dönüm arziye kurula Luphini Park, akşam koşucuları için oldukça ideal bir park olarak öne çıkıyor. Parkta saat sabah 10 ile öğlen 3 arasında bisiklet sürmek serbest ve parkın tamamında sigara içme yasağı bulunuyor. Park 1920 yılında Kral VI Rama tarafından inşa edildi.

Madrid, Buen Retiro Park
Madrid’in en büyük parklarından biri olan Buen Retiro Park, 19. yy’ın sonlarına kadar İspanya Kraliyet ailesine aitti. 19. yy’ın sonlarına doğru halka açılan park, 1,4 km karelik bir alana yayılıyor. Parkın içinde birçok heykel, anıt ve galeriler bulunuyor.

Taksim, Gezi Parkı
1940 yılında açılan Gezi Parkı, 38.000 metre karelik bir alanı kaplıyor. İstanbul’un Cumhuriyet döneminde yapılan ilk parkı olmasıyla da bilinen Gezi Parkı, uzun bir süre İnönü Gezisi olarak da adlandırıldı. 1991 ve 1992 yılları arasında yeniden düzenlenen parkın ortasına fıskıyeli büyük bir havuz inşa edildi.

DÜNYADAKİ MİLLET BAHÇELERİ

Dünyadaki şehir parklarına baktığımız zaman, en çok şehir parkı Amerika'da yer alıyor. Amerika'da, dünyanın en büyük şehir parkları arasına giren 5 park bulunuyor. Listede ilk sırada bulunan Bitsevsky Park, Rusya Moskova'da 18 bin dönümlük bir alana sahip. Park 500'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. 17.4 bin dönüm alana yayılan Griffith Park Amerika, Los Angelas'ta yer alıyor. Listenin 13'üncü sırasındaki İngiltere'nin dünyaca ünlü parkı Hyde Park bin 416 dönüm büyüklüğünde. Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğü olan Hyde Park'ın bitişiğindeki Kensington Bahçeleri ise 150 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Millet bahçeleri nerelere yapılacak?

ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beyannamedeki en büyük müjdenin Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak dev bir millet bahçesi olduğunu söyledi. Ardından Eskişehir, Konya, Ankara gibi illerde de millet bahçeleri yapılacağını açıkladı. İşte Millet Bahçeleri'nin nerelere yapılacağı belli oldu.

Eski statlar 'Millet Bahçesi' olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda eski statların bulunduğu alanlar, 'Millet Bahçesi'ne dönüştürülecek. İşte hangi illerde millet bahçesi olacak?

İstanbul, Samsun, Ordu, Trabzon, Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Mersin, Adana, Gaziantep, Malatya'ya millet bahçeleri yapılacak. 

ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ OLACAK  Cumhurbaşkanı Erdoğan, beyannamedeki en büyük müjdenin Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak dev bir millet bahçesi olduğunu söyledi.  “Önemli ipucu vereyim bunu kimseden duymamışsınızdır. O da şu; biz çevreciyiz. Bugüne kadar biz diktiğimiz ağaçlarla milyarlarca ağaçlarla nam salmış bir iktidarız. Şimdi yeni bir adım daha atacağız. Bazı illerimizde millet bahçeleri kuracağız. Örneğin Konya stadının yerine biz orada bir millet bahçesi, Eskişehir’in eski stadın olduğu yere biz millet bahçesi. İstanbul, en büyük müjde bu belki acele ettim ama söylemem lazım. İnşallah havalimanının olduğu yere biz millet bahçesi yapacağız. Atatürk Havalimanı var ya millet bahçesi olacak. Mevcut havalimanını dev millet bahçesi haline getirmek suretiyle artık şehrin merkezinde millet bahçesi olsun. Müjde, İngiltere’nin şuranın şöyle bahçeleri var bizim de var diyeceğiz. 29 Ekim’deki açılışla birlikte burada yoğun çalışmalar başlayacak. Ankara’da eski statların yeni statlara dönüşmesiyle elimizdeki büyük alanları buna dönüştüreceğiz. İstanbul’da ilginç olan yerlerden bir tanesi de Maslak’ta alan var. Orasını da yine millet bahçesine dönüştürelim istiyoruz. Bu müjdeler fena değil.”Millet Bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var?

Millet Bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var?

Millet Bahçesi nedir, nerelere yapılacak, hangi ülkelerde var?

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar