için kaldı

Kuş Dili, UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne kabul edildi

500 yıllık geçmişi bulunan ıslıkla haberleşme yönetimi 'kuş dili' UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine alındı.

Kuş Dili, UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne kabul edildi - Sayfa 1

Arazinin engebeli, iletişim imkanlarının ise günümüzdeki kadar gelişmemiş olması sebebiyle Giresun’un Çanakçı ilçesindeki Kuşköy'ü kendi haberleşme yöntemini geliştirdi. Kuş sesine benzediği için 'kuş dili' olarak anılan iletişim biçimi yörede yaklaşık 500 yıldır kullanılmakta.

 

Dil üzerine yapılan araştırma sonrasında, bu iletişim biçiminin beynin iki tarafını da çalıştırdığı önceki yıllarda ortaya çıkmıştı.

1 4
 
Kuş Dili, UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne kabul edildi - Sayfa 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu değerin yok olmaması için UNESCO'ya başvurarak kuş dilinin kültürüel miraslar listesine alınmasını istemişti.

Kuş dilinin, eğlence unsuru taşımadan değer görmesi ve korunması, genç kuşaklar tarafından öğrenilerek günlük hayatta kullanımının sağlanması amaçlanıyordu. Bugün de UNESCO tarafından yapılan açıklama ile amaca ulaşıldı. Kuş dili artık Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde.



2 4
 
Kuş Dili, UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne kabul edildi - Sayfa 3

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek yaptığı açıklamada, kararın köy halkı tarafından sevinçle karşılandığını söyledi.

Kuş dilinin yörede yaklaşık 500 yıldır kullanıldığını dile getiren Köçek, 2009 yılından bu yana köy halkı ve dernek olarak bu kültürü yaşatmak için çalıştıklarını belirtti. Köçek, uzun yıllardır bekledikleri olayın bugün gerçekleştiğini aktararak şöyle devam etti:


3 4
 
Kuş Dili, UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne kabul edildi - Sayfa 4

"Artık kuş dili UNESCO'da, bir hayalimiz gerçek oldu. UNESCO'ya alınması konusunda da umutluyduk, umutlarımız boşa çıkmadı. Kuş dilinin UNESCO'ya alınmasında çalışan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Artık kuş dili denince dünyada Giresun, Çanakçı ve Kuşköy akla gelecek."

Peki kuş dili ile nasıl iletişim sağlanıyor? Daha önce duymayanlar aşağıdaki videoyu izleyerek fikir sahibi olabilirler 

4 4