için kaldı

Yüzde 94.5 koruma! Koronavirüse karşı bir aşı daha

Çin'in Wuhan kentinde çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınına karşı ABD merkezli Moderna şirketi, yüzde 94.5 etkili yeni bir aşı geliştirdiklerini açıkladı.

Yüzde 94.5 koruma! Koronavirüse karşı bir aşı daha
Son Güncelleme: 16 Kasım 2020 Pazartesi 17:02
16 Kasım 2020 Pazartesi 16:47

Amerikan Moderna şirketi, Kovid-19'a karşı yüzde 94.5 koruma sağlayan yeni bir aşı geliştirdiklerini duyurdu.

Moderna'nın yeni aşı açıklaması, Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği yüzde 90 etkili aşı haberinden günler sonra geldi.

Şirket yaptığı duyuruda, 'Harika bir gün' ifadesini kullandı ve gelecek birkaç hafta içerisinde aşı için onay sürecini başlatacaklarını açıkladı.

Aşının temel avantajı

Moderna'nın geliştirdiği aşının çalışmalarında ABD'deki 30 bin kişi denek olarak kullanıldı. Bunların yarısına 4 hafta arayla iki doz aşı uygulanırken, diğer yarısına sahte enjeksiyonlar yapıldı.

30 bin kişilik grup içerisinde Kovid-19 semptomu gösteren ilk 95 kişiden sadece 5'inin aşılanan kişiler olduğu, diğer 90'ının ise sahte enjeksiyonlar yapılan kişiler olduğu belirtildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Moderna'nın ürettiği aşının temel avantajı çok soğuk şekilde depolanmaya ihtiyaç duyulmayacak olması. Bunun aşının dağıtımını kolaylaştıracağı düşünülüyor. Moderna aşının standart buzdolabı soğukluğunda (2-8 derece) 30 gün tutulabileceğini, -20 derecede ise 6 ay kadar depolanabileceğini bildirdi.

Pfizer'ın ürettiği aşının ise depolama ve dağıtımının eksi 70 derecede yapılması gerektiği ve standart buzdolabı soğukluğunda en fazla 5 gün tutulabileceği ifade edilmişti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar