Hande Fırat yazdı: Kaşıkçı için BM dosyası hazır

Yazar Hande Fırat, Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetini uluslararası yargıya taşımak için başvuru dosyasının hazır olduğunu söyledi

Hande Fırat yazdı: Kaşıkçı için BM dosyası hazır
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
8 Aralık 2018 Cumartesi 09:39

Hürriyet yazarı Hande Fırat bugünkü köşesinde 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giderek bir daha çıkmayan ve günler sonra öldürüldüğü Suudi Arabistan tarafından itiraf edilen Cemal Kaşıkçı cinayetini köşesine taşıdı.

Fırat’ın yazısı şöyle:

“Bu süreçte ceset bulunamadı, Suudiler sessizliğe büründü, olayın tüm boyutları ile aydınlatılması için yeni bir adım atmadılar. Türkiye ise cinayetin aydınlatılması için kararlılığını sürdürdüğünü her fırsatta açıkladı. Bu süreçte dikkat çeken açıklama Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’den geldi; “uluslararası soruşturmaya ihtiyaç olduğunu” söyledi.

İşte o soruşturma için Türkiye dosyasını hazırladı. Adalet Bakanlığı tarafından çok kapsamlı bir şekilde hazırlanan dosyanın ayrıntılarını bakan Abdulhamit Gül açıkladı. Gül, “Tüm hazırlığımızı tamamladık. Dünya örnekleriyle çalıştık, içtihat ve benzer örneklerle beraber hazırlığımızı hukuki olarak yaptık. Elimizde böyle bir imkân var. Türkiye olarak böyle bir talepte bulunabiliriz. Önümüzde bir seçenek olarak duruyor” dedi.

Türkiye hem uluslararası kamuoyuna hem de Suudi Arabistan’a olayın aydınlatılması gerektiğini, aydınlatılması için Suudi yetkililerle ortak çalışmak istediğini söylemişti. Ancak Suudiler o aşamaya geçmedi, ortak çalışmadı. Türkiye bu sebeple başvuru dosyasını hazırladı. Başvurunun yapılıp yapılmayacağına, ne zaman yapılacağına ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti en üst seviyede ilgili kurumlarıyla bir değerlendirme yaparak karar verecek.”

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar