İstanbul’un yeni havalimanı havadan görüntülendi

29 Ekim’de açılması planlanan İstanbul’un 3’üncü havalimanı havadan görüntülendi.

İstanbul’un yeni havalimanı havadan görüntülendi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
10 Şubat 2018 Cumartesi 14:26

İstanbul’un 3’üncü havalimanı, 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla hizmete açılması planlanıyor.

Üçüncü havalimanının çalışmalarında büyük mesafe kat edilirken, ilk etabın bitmesiyle 90 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verecek. Yeni havalimanının son durumu havadan görüntülendi.

Görüntülerde havalimanı inşaatının hızla sürdürüldüğü görülürken havalimanının Lale figürlü ödüllü hava kontrol kulesinde de sona gelindi. Kulenin camlarının takıldığı ve işçilerin çalışmaların hızla devam ettiği görüldü.

Havadan çekilen görüntülerde yapımına devam edildiği görülen yardımcı kule tamamlandığında 2'inci fazda faaliyet gösteren 3 ve 4 nolu pistlerin uçuş trafiğini desteklemek üzere kullanılacak. 3’üncü havalimanının ana kulesi olan Lale figürlü tasarımı ile 2016 Mimarlık ödülüne layık görülen kuleye yardım etmek amacıyla havalimanında 2. yardımcı kule olacak. Görüntülerde yardımcı kulenin betonarme yapısının büyük oranda yapıldığı görülürken uzunluğu da gözler önüne serildi. Yardımcı kule, ana kuleye destekleyici işlevle uçakların iniş ve kalkışlarına yardımcı olacak.

BAKAN ARSLAN: 29 EKİM’DE İSMİNİ ÖĞRENECEĞİZ

İstanbul’un yeni havalimanı inşaatında incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, burada yaptığı açıklamada, 80 milyon metrekarelik alanda hayata geçecek havalimanının 120 binadan oluşan kapalı alanının 3,5 milyon metrekare olacağını söyledi.

Terminalde 143 körüğün olacağını, 114 uçağın aynı anda köprülere yanaşabileceğini dile getiren Arslan, birinci pistin bittiğini, çizgilerinin çizildiğini aktardı.

Arslan, ikinci pistin ilerleyişinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, "Kulemizin de inşaatı tamamen bitti. Şu anda ince işçilikleri yapılıyor. 5 gün sonra seyrü sefer cihazlarının kurulabilmesi adına artık yer teslimi yapılacak. 15 Şubat İtibarıyla da Devlet Hava Meydanları İşletmemiz kendi seyrü sefer cihazlarını gerek kuleye gerek diğer yerlerdeki cihazları kurmaya başlayacak." diye konuştu.

En geç temmuz ayında köprülerin montajının bitmiş olacağını ifade eden Arslan, havalimanında bulunacak 6 bin kamera ile bütün takiplerin yapılacağını bildirdi.

Arslan, "Havalimanında güvenlik hizmeti verecek 3 bin 500 güvenlikçinin güvenlik şirketi marifetiyle başvurularının alımına başlanıyor." şeklinde konuştu.

Havalimanı terminal binasının ışığı kesintisiz içeriye yansıttığını aktaran Arslan, binanın ışığı yazın ve kışın maksimum içeriye alacağını, yazın sıcağın kışın da soğuğun içeriye alınmayacağını söyledi.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayede elektrik tasarrufu olacak. Bundan kaynaklı elektrik tasarrufunun yıllık karşılığı 19 bin konutun elektriği. 19 bin konut için kullanmanız gereken elektrik tasarruf edilecek. İnşaat dönemi dahil olmak üzere drenajlar ve yağmur suyu toplanması da dahil bütün su tekrar geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriliyor. Su kapsamında da ciddi tasarrufumuz var. Onun da karşılığı yıllık 5 bin 500 konutun su ihtiyacını karşılayacak kadar burada su tasarrufu yapılıyor. Sadece elektrik ve su tasarrufunun yıllık parasal değeri 33 milyon lira. Bence bu da çok önemli özellik."

Arslan, havalimanından dünyada 350 destinasyona uçuş yapılacağını belirterek, ciddi sayıda transit yolcu ağırlayacaklarını, transit yolcunun kaliteli ve konforlu ağırlanması halinde katma değeri artacağını bildirdi.

Havalimanı otelinin 460 odalı olacağını dile getiren Arslan, şu anda Türkiye'deki havalimanlarındaki en büyük otelin 80 odalı olduğunu bildirdi.

Arslan, havalimanının yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon avro olduğunu kaydederek, 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira geliri elde edeceklerini vurguladı.

Bakan Arslan, dünyada sıcak para hareketlerinin kısıtlandığı, finansman bulmakta zorlandığı bir ortamda Türkiye'nin dünyanın devam eden en büyük 10 projesinden 6'sını gerçekleştirdiğini anlattı.

Arslan, D-20 Karayolu'nun 3 gidiş-3 geliş hale getirilmesiyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü, 17 kilometrelik kısmının hizmete sunulduğunu, bu yılın ağustos ayına kadar yolun Çatalca'ya kadarlık kısmının da 3 gidiş-3 geliş haline getirileceğini anlattı.

Kınalı ve Akyazı'ya kadar devam edecek olan Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmaların çok hızlı ve memnuniyet verici bir şekilde ilerlediğini dile getiren Arslan, şehir merkezlerine bağlanacak kısımlarının da çok konforlu şekilde hizmet vereceğini bildirdi.

Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Gayrettepe-3. havalimanı metro inşaatı son sürat devam ediyor. Bu kadar büyük iş yapınca temel atmalarına dahi vakit bulamıyoruz. Onun temel atma törenini yapmayınca millet orada bir şey yapılmıyor zannediyor. Tünel delme makineleri geldi. Çalışmaya başladı, tünneler deliniyor, metro yapılıyor. O da toplu taşıma anlamında ciddi hizmet verecek. Şimdi de Halkalı-3. Havalimanı metro hattıyla ilgili ihale çalışmaları devam ediyor."

Arslan, Marmaray ve banliyö dışında Çayırova'dan başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Halkalı'ya gidecek hızlı trenin de havalimanına entegre edileceğini anlattı.

Videoyu izlemek için tıklayınız

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar