Bakan Soylu’dan göçmen açıklaması: İstanbul'da Suriyeli kaydı almıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Göç Değerlendirme Toplantısı'ndaki konuşmasında İstanbul'da istisnalar dışında Suriyeli kaydı alınmadığını açıkladı

Bakan Soylu’dan göçmen açıklaması: İstanbul'da Suriyeli kaydı almıyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
7 Temmuz 2019 Pazar 08:16

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Göç Değerlendirme Toplantısı'ndaki konuşmasında, İstanbul'un dünyanın en önemli lojistik merkezlerinden ve ulaşım kavşaklarından biri olmasının, göç ve düzensiz göçmen konusunda bir cazibe merkezi haline gelmesine neden olduğunu söyledi.

Kentin batıya gitmek isteyen göçmen ve mülteciler için doğal bir çekim, Türkiye'de hayatını idame ettirmek isteyen yabancılar için de cazibe merkezi olduğunu dile getiren Soylu, 2011'den bugüne yaşanan Suriye ve Orta Doğu kaynaklı göç hadisesinde, Türkiye'nin ciddi bir mesai harcadığını, bu konuyu hem doğru hem de vicdanlara uygun şekilde yönetebilmek için önemli bir gayret ortaya koyulduğunu kaydetti.

Göç meselesiyle ilgili yasalar çıkarıldığını, yeni kurumlar oluşturulduğunu belirten Soylu, şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizde 3,6 milyonu geçici koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4,9 milyon yabancı insan bulunmaktadır. İstanbul'daki kayıtlı Suriyeli sayısı 546 bin 296'dır. Bunlar elbette ki büyük rakamlardır ancak Türkiye, devlet olarak bunu yönetme kabiliyetine sahiptir ve buna ilişkin önemli bir gayretin içindedir. Burada asıl sorun, düzensiz göçün önlenmesidir. Gerek Orta Doğu'dan gerekse Afrika üzerinden gelip Avrupa'ya geçmek için çok ciddi bir düzensiz göç baskısı var ve bu giderek artmaktadır."

Sınırlardaki güvenlik çalışmaları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2013-2018 arasında yıllık yakalanan düzensiz göçmen sayısının yüzde 572 oranında arttığını, 2018 sonunda 268 bin olduğunu belirterek, özellikle bölgede terör örgütü PKK ve DEAŞ'ın bu insan ticaretine aracılık

etmesi, rant elde etmelerinin, kaçak göçmen sayısındaki artışı tetiklediğini anlattı.

"İstanbul Suriyeli kaydına kapalı"

Bakan Soylu, 2018'de İstanbul'da yakalanan 28 bin 364 yabancıdan 11 bin 292'sinin ülkesine geri gönderildiğini, 2019'un ilk 6 ayında ise 25 bin düzensiz göçmen yakalandığını ve bunların 12 bin 704'ünün sınır dışı edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin düzensiz ve yasa dışı göç yani kaçak göçmen merkezi haline getirilmeyeceğini vurgulayan Soylu, "Kaçak olarak geleni ülkesine geri göndermek bizim temel sorumluluğumuzdur. Türkiye'nin tüm şehirlerinde düzensiz ve kaçak göçmene tahammülümüz yoktur. Yapmamız gereken topyekün bu mücadeleyi ortaya koymak ve onları geldikleri ülkelerine geri göndermektir." dedi.

Soylu, Suriyelilerin mobilitesini sınırlamak ve burada bir istismar alanı oluşmasının önüne geçmek amacıyla yol izin belgesi ve ikamet zorunluluğu getirildiğini belirterek, "İstisnaların dışında İstanbul'da Suriyeli kaydı almıyoruz. Suriyeli kaydına İstanbul kapalıdır." ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar