için kaldı

Zelenskiy 'savaşın dönüm noktası' diyerek duyurdu: İşgalcileri Kiev'den kovduk

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile savaş hakkında güncel değerlendirmelerde bulunurken, işgal güçlerinin Ukrayna karşısında giderek zayıfladığını vurgulayarak "Ukrayna askerleri, işgalcileri Kiev’den kovdu. Bu savaşın dönüm noktasıydı" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy 'savaşın dönüm noktası' diyerek duyurdu: İşgalcileri Kiev'den kovduk
Son Güncelleme: 29 Aralık 2022 Perşembe 09:13
29 Aralık 2022 Perşembe 09:05

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’da milletvekillerine yaptığı konuşmada iç ve dış gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna ordusunun direnişi sayesinde Rusya’nın askeri olarak güç kaybettiğini savunan Zelenskiy, Ukrayna askerlerinin "işgalcileri Kiev’den kovduğunu" söyledi.

Zelenskiy, bunun, savaşın dönüm noktası olduğu belirterek şöyle konuştu:

"Ukrayna askerleri, Yılan Adası’nı kurtardı. Bu, Ukrayna’yı hiçbir şeyin durduramayacağını gösterdi. Karadeniz’deki amiral gemileri bir miktar azaldı. Savunma ve güvenlik güçlerimizin Harkov’daki aktif eylemleri Rusları tarihin eski sayfalarına döndürdü. Belki de Ruslar bu kadar hızlı kaçabileceklerini bilmiyordu. İşgalciler silah, teçhizat ve asker sayısında avantajlı olmalarına rağmen kaçtılar. HIMARS, NASAMS, M777 tipi obüs, Sezar modeli toplar, Bushmaster, IRIS-T askerlerimizin sahip olduğu veya olacağı bazı silahlar. Ortaklarımıza bu silahları sağladıkları için teşekkür ederim" diye konuştu.

'ABD İLE GERÇEK İTTİFAK'

Sözlerinin devamında Rus işgali altındaki bin 800 yerleşim yerinin Ruslardan kurtarıldığını belirten Zelenskiy, "Ukrayna’nın bin 800’den fazla şehir ve köyünü işgalcilerden kurtarmayı başardık. Savaş alanında Rus tiranlığının üstesinden gelmemize destek olan tüm devletlere teşekkür ederim. Bir yıl önce bile Patroit hava savunma sistemlerine sahip olmamız imkansız görünüyordu. Ama şimdi bir anlaşma yaptık. Bu ABD ile gerçek ittifaktır. Bunu başardık" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın da kendi silahlarını üretme yeteneğine sahip olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Ukraynalı silah markalarının da tüm dünyanın ilgisini çekeceği zamanın geleceğinden emin olabilirsiniz. Kendi insansız hava araçlarımızı üretebiliyoruz" şeklinde konuştu.

'GUTERRES VE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜRLER'

Savaş sırasında dahi Ukraynalı çiftçilerin üretim yaptığını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin girişimleriyle Ukrayna tahılının dünyaya sevk edildiğinden bahseden Zelenskiy, "Tahıl ihracatı girişimi ve Ukrayna tahıl programı dünyayı hayati bir istikrara kavuşturdu. Savaş sırasında sadece 5 ayda kırktan fazla ülkeye 15 milyon tondan fazla gıda bizim girişimlerimizle ihraç edildi. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, tarımsal kalkınmamıza destek verdiği için teşekkür ederim" dedi.

Zelenskiy ayrıca, Türkiye ve AB üzerinden de transit taşımacılık sayesinde Ukrayna ihracatının geliştiğine vurgu yaptı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar