için kaldı

Hollanda'dan Çinli şirketlere yaptırım kararı

Çin'in, Uygur Türklerine yönelik asimilasyon politikalarına Türkiye dahil birçok ülke sessiz kalırken dikkat çeken adım Hollanda'dan geldi. Hollandalı 4 emeklilik fonu, insan hakları ihlalleriyle bağlantılı olan Çinli şirketlerdeki yatırımlarını durdurduklarını açıkladı.

Hollanda'dan Çinli şirketlere yaptırım kararı
Son Güncelleme: 21 Mayıs 2021 Cuma 15:26
21 Mayıs 2021 Cuma 15:24

Hollandalı dört emeklilik fonu, insan hakları ihlalleriyle bağlantılı olan Çinli şirketlerdeki yatırımlarını durdurdu.

Hollanda basınında yer alan habere göre, durdurulan yatırımın yaklaşık 115 milyon avro olduğu belirtildi.

Çin'deki firmalardaki yatırımlarını kesen kamu çalışanlar fonu ABP, Avrupa'nın en büyük, dünyanın da beşinci büyük emeklilik fonu olarak biliniyor.

NE OLMUŞTU?

Çin'in, Uygur Türklerine yönelik asimilasyon politikaları birçok uluslararası kuruluşun gündemine girse de Doğu Türkistan'da yaşanan zulme Türkiye dahil hala pek çok ülke sessiz. 

Pekin'in 'mesleki eğitim merkezleri' olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise 'yeniden eğitim kampları' diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Doğu Türkistan'da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise sürekli geri çeviriyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar