Bakan Koca’dan ameliyat açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, obezite ameliyatının kurallara bağlanacağını söyledi.

Bakan Koca’dan ameliyat açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
12 Ocak 2019 Cumartesi 09:09

Son 4 yılda 44 bin 453 kişinin obezite ameliyatı olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu ameliyatın kurallara bağlanacağını açıkladı. Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre, obezite ameliyatının nerede ve kim tarafında yapılacağını obezite merkezleri tarafından kara verileceğini söyledi.

Benzer bir yaklaşımın sezaryen ameliyatları için de çalışıldığını açıklayan Koca şunları söyledi:

“Sadece 2018’de 15 bin 800 obezite cerrahisi ameliyatı yapıldı. Obezite cerrahisi bahsedildiği gibi çok masum, herkesin yapabileceği bir ameliyat şekli değil. Artık bu ameliyatı kimlerin yapması gerektiğiyle ilgili kuralları belirliyoruz. Obezite ameliyatı yapacak doktora tecrübe şartı getiriyoruz.

İsteğe bağlı olmayacak

Ameliyat kararı verilmeden önce dijital ortamda bu hastaların bilgilerini alarak onay mekanizması geliştireceğiz. Örneğin hastanın değerleri sisteme girilecek. Önden yapılması mutlak gereken yaklaşımlar var. Egzersiz ve diyet gibi benzeri yöntemlerle en az 3 aylık bir zaman diliminde kişinin kalp sorunu, diyabeti gözden geçirilecek. Eğer kişinin ameliyat olmasına karar verilirse provizyon sistemi gibi bir mekanizmayla, dijital onay sistemine girilecek. Yani bu ameliyat isteğe bağlı olmayacak. Kişi illa ki olmak istiyorsa bizim onaylamadığımızı SGK ödemeyecek. Bu şekilde ameliyat olacak kişi yine obezite merkezlerince onaylı yerde ve sertifikası olan doktora ameliyat olacak. Konuyla ilgili genelgemizi de hazırlıyoruz. Şu an ilgili dernekler ve paydaşlarla görüşüyoruz. Çok uzamayacak.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar