HDP'nin, Meclis'teki sandalye sayısı 59'dan 52'ye düştü

HDP'de Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana'nın ardından Ferhat Encü'nün de vekilliği düştü.

HDP'nin, Meclis'teki sandalye sayısı 59'dan 52'ye düştü
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
11 Ocak 2018 Perşembe 20:24

FİGEN YÜKSEKDAĞ

Hüküm giydiğine dair mahkeme kararı kesinleşen HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düştü. 

TBMM, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürdü.

Figen Yüksekdağ'ın daha önce yargılandığı ve kesinleşmiş hükmü bulunduğu için, Meclis'te okunan tezkere sonrası vekilliği düştü. HDP'liler bu tezkereden haberleri olmadığı gerekçesiyle itiraz etmişti. 

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, partilerin grup başkanvekillerini toplantıya çağrıldı. 

İŞTE MECLİS'TE OKUNAN TEZKERE TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, "Başbakanlığın, Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre Van Milletvekili Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında bir tezkeresi vardır, okutup bilgilerinize sunuyorum" ifadelerini kullanarak Yüksekdağ hakkındaki tezkereyi Meclis'e okudu.

Meclis'te okunan tezkere şöyle: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

İlgi: 03/02/2017 tarihli ve 35601974-0870-2016-E.340/7195 sayılı yazı

Van Milletvekili Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin Adana (Kapatılan) 7. Ağır Ceza Mahkemesinin 27/11/2013 tarihli ve E: 2012/178 ve K: 2013/211 sayılı kararının, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 22/09/2016 tarihli ve E: 2015/8449 K: 2016/4723 sayılı kararı ile onanması nedeniyle; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 84'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca milletvekilliğinin düşürülmesine dair Adalet Bakanlığından alınan ilgi yazı sureti ve eki dosya ilişikte gönderilmiştir.

NURSEL AYDOĞAN

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği düştü.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Aydın, gündeme geçmeden önce, Başbakanlığın, Anayasanının 84. maddesine göre, Aydoğan'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

Başbakanlık tezkeresinde, Aydoğan'ın, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin mahkeme kararın kesinleştiği anımsatıldı.

Tezkerede, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Ahmet Aydın, Anayasanın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasanın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için Aydoğan'ın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

Bu arada söz konusu Başbakanlık Tezkeresi okunurken, HDP milletvekilleri sıralara vurarak, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. HDP milletvekilleri daha sonra TBMM Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşmüş oluyor.

Bu arada, HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 57'ye indi.

FAYSAL SARIYILDIZ VE TUĞBA HAZER ÖZTÜRK

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın milletvekilliği, "devamsızlık" nedeniyle TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda düşürüldü.

Genel Kurulda AK Parti, oylamanın açık oylama şeklinde yapılması talebinde bulundu.

Öztürk'ün ekim, kasım ve aralık 2016'da, beşer birleşimi aşan devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki TBMM tezkeresi oylandı. 

Öztürk'ün milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Genel Kuruldaki oylamaya 344 milletvekili katıldı. 324 kabul oyu, 20 ret oyu verildi. 

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürüldüğünü duyurdu.

Sarıyıldız'ın milletvekilli de düşürüldü Sarıyıldız'ın ekim, kasım ve aralık 2016'da, beşer birleşimi aşan devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki TBMM tezkeresi oylandı.

Sarıyıldız'ın milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Genel Kuruldaki oylamaya 357 milletvekili katıldı. 328 kabul oyu, 29 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Sarıyıldız'ın milletvekilliğinin düşürüldüğünü duyurdu.

Kararı HDP milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Bu arada az sayıda CHP milletvekilinin oylamaya katıldığı görüldü.

Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürülmesiyle TBMM'nin üye sayısı 546 oldu. Daha önce de HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği, haklarındaki kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle düşürülmüştü.

BESİME KONCA

Milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın milletvekilliği düştü.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. 

Bahçekapılı gündeme geçmeden önce Başbakanlığın, Anayasa'nın 84. maddesine göre, Konca'nın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

Başbakanlık Tezkeresi'nde, Konca'nın, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin mahkeme kararının kesinleştiği anımsatıldı.

Tezkere'de, Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca Konca'nın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Bahçekapılı, Anayasa'nın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasa'nın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için Konca'nın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

HDP milletvekilleri sıralara vurarak protesto etti Bu arada söz konusu Başbakanlık Tezkeresi okunurken, HDP milletvekilleri sıralara vurarak, Konca'nın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. 

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, kararın okunmasının ardından söz alarak Besime Konca'nın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

"Siyasallaşmış bir yargının kararını kabul etmediklerini" söyleyen Yıldırım, "bu yanlı kararların hesabının er geç verileceğini" ifade etti. 

Bu arada Anayasa'ya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşüyor.

LEYLA ZANA

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği, "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Genel Kurula, HDP'li Zana'nın birinci yasama yılı ile ikinci yasama yılı 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Anayasa'nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığı nedeniyle Anayasa'nın 84. ve İçtüzüğün 138. maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için Başkanlık Divanı'nın kararı ve TBMM Başkanlığı tezkeresi ile Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon raporunun oylamasının yapılacağını duyurdu. 

Ardından açık oylamanın şekli; elektronik oylama cihazıyla yapılması yönünde Genel Kurulun onayına sunularak, kabul edildi. 

Zana'nın birinci yasama yılı ile ikinci yasama yılı 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında 212 birleşime katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili oylama yapıldı. 

Leyla Zana'nın milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Genel Kuruldaki oylamaya 324 milletvekili katıldı. Oylamada 302 kabul, 22 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Zana'nın milletvekilliğinin düşürüldüğünü açıkladı.

Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesi ile Meclis'teki  sandalye dağılımı da değişti.

FERHAT ENCÜ

HDP'li Ferhat Encü'nün milletvekilliği düştü

İşte yeni dağılım

AK Parti: 316

CHP: 131

HDP: 52

MHP: 36

İYİ Parti: 5

Bağımsız: 1

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar