Hacdan dönecek 40 bin kişiye Kovid testi şart

Uzmanlar Kurban Bayramı dönüşü vakalarda yaşanacak patlamaya karşı tedbir alması için hükümeti uyarıyor. Bayram sonrası hacdan dönecek yaklaşık 40 bin kişideki bulaş riskine işaret eden İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak “Hacıların ve diğer yurt dışından gelenlerin test edilmesi şüphelilerin karantinaya, tanı konmuş olanların izolasyona alınması önemli”dedi.

Hacdan dönecek 40 bin kişiye Kovid testi şart
Son Güncelleme: 12 Temmuz 2022 Salı 06:32
12 Temmuz 2022 Salı 06:28

Uzmanlar, Türkiye’de vakaların U son iki haftada beş kat artmasının ardından Kurban Bayramı dönüşü yaşanacak bulaş riskine karşı uyarılarına devam ediyor.

Gevşetilen kurallara rağmen salgın riskinin ortadan kalkmadığının altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Omicron’un alt varyantlarının ciddi risk oluşturduğunu vurguladı.

Bayram dönüşü yaşanacak hareketliliğe de dikkati çeken Prof. Dr. Kaynak, “7 Haziran itibariyle biliyorsunuz hac mevsimi başladı. Başta hac mevsimi olmak üzere bayram tatilinde de çok ciddi bir nüfus hareketi ortaya çıkacak. Bir turizm hareketi ortaya çıkacak. Gerek yurt içi gerek yurt dışı birtakım hareketler ortaya çıkacak. Ulaşım hızlanacak. Burada birtakım önlemlerin alınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Kaynak, hacdaki vatandaşların dünyanın birçok yerinden gelen kişilerle temas ettiğini bu nedenle önlemlerin çok sıkı tutulması gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla hacıların ve diğer yurt dışından gelen, turizme katılmış olan vatandaşların hem test edilmesi hem şüphelilerin karantinaya, hem de tanı konmuş olanların izolasyona alınmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın ‘maskeleri çıkarttık her şey serbest’ şeklindeki mesajının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Kovid-19 tedbirleri ve diğer örneğin burada maymun virüsünden bahsedilmeye başlandı. Bu konuda da tedbirler alınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz ve en önemlisi de saydam davranılmasının çok önemine dikkat çekmek istiyoruz.”

Prof. Dr. Kaynak, pandeminin ilk yılında hac ile ilgili yeterli önlemlerin alınmadığını ve vakalarda artış yaşandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Yurt dışından gelen insanların önce test edilmesi, testi pozitifse veya testi negatif olsa bile bir takım klinik şüpheler, temaslılık söz konusuysa burada karantina eğer testi pozitifse, izolasyon yapılması şarttır. Diğer türlü yeni sonuçlar itibariyle ülkemize gelen hacılar ülkenin her tarafına dağılıyor. Ve yeni bir salgın atağının ortaya çıkmasında belki şüpheli bir durum ortaya çıkabilir. Bu konuda çok hızlı şekilde tedbir alınması şarttır. Çünkü yurt dışına gidenlerin aşı durumları tabi ki kontrol ediliyor ama dönüşte yeteri kadar tedbir alınıp alın- mayacağı konusunda gerçekten şu anda kamuoyunda herhangi bir bilgilendirme söz konusu olmadı. Bu konuda bir bilgimiz yok.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar