5. Reform Eylem Grubu Toplantısı tamamlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katılımıyla 5. Reform Eylem Grubu Toplantısı yapıldı.

5. Reform Eylem Grubu Toplantısı tamamlandı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
11 Aralık 2018 Salı 14:32

5. Reform Eylem Grubu Toplantısı’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

Adalet Bakanlığının ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı koordinasyonunda Ankara Hakimevi'nde düzenlenen 5. Reform Eylem Grubu Toplantısı'nda, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasılları başta olmak üzere AB üyelik süreci çerçevesinde gerçekleştirilecek genel siyasi reformlar ve Vize Serbestisi Diyaloğunda kaydedilen gelişmeler ele alındı.

AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasılları kapsamında reformların en üst düzeyde takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 4 Reform Eylem Grubu toplantısı düzenlenmişti.

Çavuşoğlu'ndan vize serbestisi açıklaması

Bir önceki toplantıda alınan kararların uygulanmasını ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Reformların yanında AB ile yürüttüğümüz süreçlerle ilgili hangi adımları attık ve neler yapacağız konularını değerlendirme fırsatı bulduk. Özellikle vize serbestisi ve terörle mücadele ve gümrük birliğinin güncellenmesi gibi birçok alanda atabileceğimiz adımları değerlendirdik. Reformlarımızla doğrudan ilgili olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde denetimden tekrar çıkmak için atmamız gereken adımları da değerlendirdik. 11 sene Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde görev yaptım, biz bunu hak etmiyoruz, oradaki tabloyu da görüyoruz. İdeolojilere kurban edilmiş bir meclis var. Avrupa'nın ortak değerlerini aşındırmaya başlayan bir kurum olmaya başladı. Yine bu mücadeleyi de birlikte sürdürerek denetimden çıkacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, vize serbestisine ilişkin gelişmeleri de ele aldı. "Bizim vatandaşlarımız Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etmeyi hak ediyor" diyen Çavuşoğlu, yeni pasaportların tanınmasıyla birlikte kriterlerin 6'ya düştüğünü aktardı.

Fransa'daki 'sarı yelekliler' olayına değinen Çavuşoğlu, "Avrupa'nın güvenliği bizim için de önemli" diye belirtti.

Soylu: Biz Avrupa'nın iyiliğini istiyoruz

Terörle mücadele kanunu hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Güneyimizde bir ABD gerçeği var, Suriye gerçeği var, Irak gerçeği var, DEAŞ gerçeği, PYD gerçeği var. AB sınırında böyle bir gerçek yok. Diğer ülkelerin de böyle bir gerçeği söz konusu değil. Terörle mücadele bizim vazgeçilmezimizdir. Terörle mücadelede önemli bir kazanım elde etmiş durumda Türkiye. Biz Avrupa'nın iyiliğini istiyoruz" dedi.

 

Albayrak'tan Gümrük Birliği açıklaması

Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Albayrak "Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda yoğun diplomasi yürütüyoruz" dedi.

"Bugün dünden yarın da bugünden daha iyi olacak" diyen Bakan Albayrak, dengelenme sürecinin çok daha iyi bir noktaya gittiğini söyledi. Albayrak "Dengelenme süreci kasım ve aralıkta daha güçlü noktaya gelecek" diye konuştu. Ödemeler dengesi verilerini de değerlendiren Albayrak "2.77 milyar dolarlık cari fazla ile tüm zamanların rekorunu kırarak bu sürecin attığımız adımlarla ne kadar sağlam şekilde ilerlediğimiz görülüyor" dedi. Albayrak yıl sonunda cari dengenin 30 milyar doların altına ineceğini söyledi.

Cemal Kaşıkçı soruşturması

Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Yeni dönemde niteliği artıracağız. Niteliği artıracağımız faaliyetlere yoğunlaşacak. Ocak ayında strateji belgesini açıklayacağız" dedi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Türkiye'nin sergilediği tutum takdir edilmiştir. Son derece şeffaf bir soruşturma sürecini yürütüyoruz. Biz adalet arayışı içerisindeyiz. Suudi Arabistan'dan bugüne kadar bir işbirliği göremedik. Henüz Kaşıkçı'nın cesedi yok, yerli işbirlikçileri ortada yok. Uluslararası soruşturma yapılması için talepler gelmeye başladı" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilmesi planlanan operasyon hakkında ise "Yapılan planda Münbiç'ten sonra Fırat'ın doğusuna da uygulanmasıdır. Bunun dışındaki hiçbir çalışma tutmaz" ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar