Padişahlar buradan halkın arasına karışıyordu

Topkapı Sarayı'nın uzun süredir kapalı bölümlerinden 'At Rampası' ya da 'Büyük Biniş' olarak bilinen ve sadece padişahların at ile geçişine mahsus olan özel yol ziyarete açıldı

Padişahlar buradan halkın arasına karışıyordu - Sayfa 1

At Rampası, Adalet Kulesi'nin yanındaki, perde kapısından geçilerek erişilen, padişahların halkın arasına karışmak istediklerinde tebdilikıyafet ile sokağa çıkış yaptıkları yol olarak biliniyor.

1 8
 
Padişahlar buradan halkın arasına karışıyordu - Sayfa 2

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, yolun hangi amaçla kullanıldığını, önemini ve Topkapı Sarayı mimarisindeki yerini anlattı.

2 8
 
Padişahlar buradan halkın arasına karışıyordu - Sayfa 3

Çapoğlu, Harem bölümünde yer alan yolu padişahların halkın arasına karışmak amacıyla kullandığını belirterek, "Padişahlar tebdilikıyafet olarak, derviş veya tüccar kıyafetiyle, atına binerek Perde Kapısı vasıtasıyla bu yoldan aşağıya iniyor ve Şal Kapısı diye adlandırdığımız kapıdan geçerek şehre giriş yapıyor. Şehrin içerisinde kendi izlenimlerini, halkın ne durumda olduğunu bilhassa kendisi şahit oluyor" dedi.

3 8
 
Padişahlar buradan halkın arasına karışıyordu - Sayfa 4

Padişahlar halkın arasına karışmak için bu yolu kullanıyordu

Yolun Büyük Biniş ya da At Rampası olarak adlandırıldığını vurgulayan Çapoğlu, kayıtlara göre yolu en sık kullanan padişahların 4. Murat, Sultan İbrahim, 3. Mustafa ve 2. Mahmut olduğu bilgisini verdi.

4 8