AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Genel kanaatimiz seçim barajının indirilmesi yönünde

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Seçim Kanunu'nda yapılacak değişikliğe ilişkin konuştu. Turan, " Genel kanaatimiz, barajın indirilmesi yönünde" dedi.

AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Genel kanaatimiz seçim barajının indirilmesi yönünde - Sayfa 1

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, partisinin uzun süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum kapsamında üzerinde çalıştığı ve seçim barajının düşürülmesini de kapsayan 'Seçim Kanunu' hakkındaki değişikliğe ilişkin yol haritasını anlattı.

1 11
 
AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Genel kanaatimiz seçim barajının indirilmesi yönünde - Sayfa 2

Sistem değişikliği ile birlikte atılması mecburi adımlar olduğunu kaydeden Turan, "Birçok temel kanunun aslında yeni sisteme göre revize edilmesi lazım. Bunun için partimiz bir çalışma komisyonu kurdu. Benim de içinde olduğum komisyonun başkanlığını genel başkan yardımcımız Hayati Yazıcı yaptı. Son MYK toplantımızda da gelinen yerle ilgili tüm dünya örneklerine bakarak büyük bir sunum yaptı. Bu sunumu şu anda değerlendiriyoruz. Belki birkaç MYK toplantısında değerlendirme gerekebilir" dedi.

2 11
 
AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Genel kanaatimiz seçim barajının indirilmesi yönünde - Sayfa 3

AK Parti'nin, 'Seçim Kanunu'nda yapılacak çalışma için kurulan komisyonun dünya örneklerini incelediğini aktaran Turan, şunları söyledi:

3 11
 
AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Genel kanaatimiz seçim barajının indirilmesi yönünde - Sayfa 4

"Dünya örneklerinde özellikle Avrupa Konseyi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin baraj değerlendirmesine baktık; '5 mi, 7 mi, 10 mu olsun' tartışması çok gerçekçi bir tartışma. Biz bunu tartışıyoruz; 5 olur, 7 olur, 10 olur bunu tartışıyoruz. Genel kanaatimiz barajın indirilmesi yönünde. Onun dışında; 'dar bölge mi, daraltılmış bölge mi' bunların tartışması yapılıyor. 'Bir bölgenin içerisinde 5 milletvekili mi olacak, 7 milletvekili mi olacak, Türkiye'nin nüfusuna göre, illere göre kaç vekilin bir ilde olması daha demokratik olur, daha uygulanır bir sistem' bunu tartışacağız.

4 11