için kaldı

Bakan Kurum: Fay hattına yakın bölgelerde kesinlikle yapılaşma yapılmayacak

Bakan Kurum, "Zemin kalitesi kötü, sıvılaşma olan, fay hattına yakın yerlere kesinlikle yapılaşma yapılmayacak. Mümkün olan her ilimizde, ilçemizde ovalardan dağlara doğru yerleşeceğiz. Dolayısıyla uygun olmayan yere kesinlikle yerleşime müsaade etmeyeceğiz." dedi

Bakan Kurum: Fay hattına yakın bölgelerde kesinlikle yapılaşma yapılmayacak - Sayfa 1

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından koordinasyonunu yürüttüğü Gaziantep’te ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde incelemelerde bulunarak kurulan geçici barınma alanlarını ziyaret etti. Konteyner kenti gezen Bakan Kurum, vatandaşların taleplerini dinledi, ardından prefabrik yapıların inşa edildiği alanda yetkililerden bildi aldı.

1 12
 
Bakan Kurum: Fay hattına yakın bölgelerde kesinlikle yapılaşma yapılmayacak - Sayfa 2

“Deprem alanlarında hızlı bir şekilde konteyner kentlerin kurulumunu gerçekleştiriyoruz”

Depremden etkilenen illerde geçici barınma alanlarının kurulumuna devam ettiklerini aktaran Bakan Kurum, “Kurulum sürecini illerimizde başlattık. 10 ilimizde vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacak yerlerin kurulumunu yapıyoruz. Bugün Nurdağı’ndayız. Nurdağı’nda, İslâhiye’de, Gaziantep’imizde toplamda 4 bin 500 konteyner kentimizi gerek çelik, gerek prefabrik, gerek yığma malzemeler, konteynerler ile eş zamanlı kuruyoruz ve 1000 tanesini bugün itibariyle tamamladık. Vatandaşlarımızı konteyner kentlere yerleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

2 12
 
Bakan Kurum: Fay hattına yakın bölgelerde kesinlikle yapılaşma yapılmayacak - Sayfa 3

Bakan Kurum, konteyner kentlerin özelliklerinden de bahsederek, “Geçici barınma alanları dediğimiz 21 metrekare, 2 odası, banyosu, lavabosu, yine mutfağı içinde olan konteyner kentlerimizi kuruyoruz. Gerek sandviç panel, konteyner, gerek çelik, gerek prefabrik, gerekse yığma malzemelerden yapmak suretiyle hem Nurdağı’nda, hem İslahiye’de, hem de tüm Türkiye’deki deprem alanlarında hızlı bir şekilde kurulumlarını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

3 12
 
Bakan Kurum: Fay hattına yakın bölgelerde kesinlikle yapılaşma yapılmayacak - Sayfa 4

“Hasar tespit sürecinin ardından 10 ilde eş zamanlı olarak inşa sürecini başlatacağız”

 

Bakan Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) koordinasyonunda ve Bakanlığın tüm birimleri ile 10 ilde inşa sürecine girileceğini vurgulayarak, “Hasar tespitlerinin tamamlanmasına müteakip inşa süreçlerini etap etap 10 ilde eş zamanlı olarak başlatacağız. Burada ön alanların seçimini tamamladık. Bu alanlara ilişkin ön etütlerimize başladık. Zemin etütlerimize, ayrıntılı mikrobölgeleme yaparak, jeolojik, jeofizik mühendislerimiz ve tüm üniversitelerden değişik meslek dallarındaki hocalarımızla bir araya geleceğiz. Onların da sürece dâhil olmalarıyla birlikte bu tespit ettiğimiz ön yerleşim yerlerinin artık kalıcı yerleşim yerleri olması noktasındaki çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.

4 12