Erdoğan’ın istediği Sevakin Adası’nın önemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyareti sırasında mevkidaşı Ömer El-Beşir'den Sevakin Adası'nın tahsis edilmesini istemişti.

Erdoğan’ın istediği Sevakin Adası’nın önemi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
26 Aralık 2017 Salı 10:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’da Hartum Üniversitesi tarafından hukuk alanında fahri doktora takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Sayın Cumhurbaşkanı’na özellikle rica ettim. Port Sudan’a, oradan adaya geçtik. Orada TİKA’nın yaptığı malum Hanefi ve Şafii Camilerinin restorasyonu var. ‘Bu adayı bize tahsis etseniz de bu adayı tamamıyla şöyle bir restore etsek ve bu adayı tekrar tarihi şanına layık bir hale getirsek.’ dedim.

Çünkü Sevakin Adası’nı bu halde görmek bizleri üzdü. Yer ile yeksan etmişler. Kim? Batı. Batı’nın karekterinde bu var. Oraları yer ile yeksan etmek suretiyle... Hamd olsun, şimdi yeniden restore etmek, ayağa kalkmak, kaldırmak bizlere nasip olduğu için ayrı bir memnuniyet içerisindeyim”

SEVAKİN ADASI’NIN ÖNEMİ

Sevakin, Sudan'ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz kıyısında liman şehri. Geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanı iken, 30 kilometre kuzeyde Port Sudan'ın kurulmasıyla önemi ikincil dereceye düşmüştür.

1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi ile Türk topraklarına katılan Sevakin Adası, 1882'de Mısır'ın İngilizlerce işgaliyle fiilen Türk denetiminden çıktı ve 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması'nın 17. maddesi uyarınca kesin olarak İngiliz idaresinde Mısır'a bırakıldı.

 Sudan'ın İngiliz-Mısır idaresinden 1956 yılında bağımsızlığını kazanması ile, Suakin de Sudan topraklarının bir parçası oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar