Erdoğan: Merkel'e Suriye krizinin çözümündeki çabası için teşekkür ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan: Merkel'e Suriye krizinin çözümündeki çabası için teşekkür ediyorum
Son Güncelleme: 16 Ekim 2021 Cumartesi 15:15
16 Ekim 2021 Cumartesi 15:03

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 16 yıllık iktidarın ardından veda ziyareti kapsamında dün Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şansölye Merkel'i, Huber Köşkü'nde kabul etti.

İki liderin görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. İki lider daha sonra ise birlikte öğle yemeğine geçti. Erdoğan ve Merkel'in yemeğin ardından açıklamada bulundular.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları

"Değerli dostum Merkel ile 16 yıldır gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde hep sağduyulu oldu, liderliği belirleyici oldu. İkili ilişkilerde zaman zaman sıkıntılarımız olsa da bunları aşmayı başardık. Bölgesel sorunların giderilmesinde de yapıcı görüşlerde bulundu.

Suriyeli mülteciler konusunda inisiyatif almaktan hiçbir zaman geri adım atmadı. Kendisine teşekkür ediyorum. Almanya'da gerçekleşen seçimlerin Almanya halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni hükümet döneminde de çalışmalarımızın devam etmesini diliyorum.

AB sürecinde Sayın Merkel'in müspet katkılarını hep hatırlayacağız. Doğu Akdeniz, Afganistan konusunda fikir teatisinde bulunduk. İş hacmimizin 50 milyar dolar seviyesine çıkarılması için her iki ülke de elinden geleni yapacaktır. Sayın Merkel'in Türk toplumuyla geliştirdiği iyi ilişkilerden de memnuniyet duyuyoruz."

MERKEL'İN AÇIKLAMALARI

"İyi ilişkileri sürdürmek için önümüzde çok fazla konu var. İş gücü anlaşmasının 60. yılını kutladık. Uğur Şahin ile Özlem Türeci önemli örneklerden. Sayın Cumhurbaşkanının söylediği gibi ırkçı ve yabancı düşmanı olaylarını takip edip, her zaman karşı çıktık. AB ile Türkiye ilişkilerine de değindik. Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistan'a insani yardımı da görüştük. BM ile Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çabalamalıyız. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum hala gergin. Yine Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferansı'nda başlatılan sürecin devamı Fransa'da olacak. Burada en kısa sürede kalıcı bir çözüm sağlanmasını istiyoruz. Bunun için yabancı güçlerin buradan çıkarılması gerektiğini ifade ettim. Türkiye'de de çok yıkıcı orman yangınları oldu, Almanya'da yıkıcı sel felaketleri oldu. Bu durumlar bize iklimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Çok kapsamlı bir görüşme oldu. 16 yıl içinde başardığımız bir sürü konu oldu, işbirliğimiz için Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar