için kaldı

Erdoğan'dan ABD'nin tasarı kararına tepki: Bunu tanımıyoruz

Partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de kabul edilen tasarı hakkında, "Bu adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok, bunu tanımıyoruz. Kendileri çalıp, kendileri oynuyorlar." dedi.

Erdoğan'dan ABD'nin tasarı kararına tepki: Bunu tanımıyoruz
Son Güncelleme: 30 Ekim 2019 Çarşamba 13:49
30 Ekim 2019 Çarşamba 12:36

AK Parti'nin Meclis'teki grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan," Cumhuriyetimize en büyük hizmetimiz ülkemizi 2023 hedefine ulaştırmaktır. Cumhuriyete hizmetler kazandırılarak layık olunur." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Üç beş terör eylemiyle ülkenin hizaya sokulduğu günler geride kaldı.FETÖ’cü teröristler tanklar ve silahlarıyla gece karanlığında üstümüze geldiğinde milletimizle direndik. Türkiye’yi Irak, Suriye ya da Libya gibi yapabileceklerini sananlara en güzel cevabımızı inlerine girerek verdik.

"Türkiye yeni bir İstiklal Harbi veriyor"

Ülkemizin her meselesinde bu anlayış, bu cesaretle hareket ettik. Türkiye'yi Irak, Suriye gibi yapabileceklerini sananları inlerine girerek, dağları başlarına yıkarak yanıt verdik. Eğer ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar karşısında eski Türkiye refleksleriyle hareket etseydik, çok büyük felaket yaşıyor olurduk. Her ne kadar birileri hala Türkiye'nin bu mücadelenin farkında değilse, milletimiz olup biteni görüyor. Türkiye yeni bir İstiklal Harbi veriyor ve zafere doğru adım adım yürüyor.

"Aldığımız ücreti de kendimize helal kılamayız"

Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz performans kendisini gösteriyor. Bunun daha ileri safhalara yürümesidir. Densizlik şeklindeki adımlara, arkadaşlarımız gerekli cevabı veriyor. Biz milletimize sorumluluğumuzu en güzel şekilde yerine getirme gayretindeyiz. Meclis grubumuz olarak komisyon ve genel kurul çalışmalarını hassasiyetle yürütmenizdir. Parlamento çalışmalarımızda lütfen karar yeter sayısı noktasında grubumuzu darda, zorda bırakmayın. Bir iktidar partisine yakışan budur. Bu millet sizleri, bizleri bunun için gönderdi. Bunu yapmazsak, bunun vebalinden kurtulamayız. Aldığımız ücreti de kendimize helal kılamayız.

"Terörü destekleyen ülkelere sesleniyorum"

Barış Pınarı Harekatımızla bir kez daha gördük ki karşımızdakiler bir iki asır önce ne hissediyorsa onu hissediyor. Görünüşte ne kadar medeni, zengin, gelişmiş olursa olsun, içlerindeki ilkelliği ortaya koyuyorlar. Değişen bir şey yok. Barış Pınarı Harekatı başladığından beri Avrupa'da terör örgütü mensupları tarafından 700'e yakın eylem gerçekleştirildi. Bunların çoğu NATO'da bizimle beraber. AB'de bizim muhatabımız. Bunlara rağmen bu eylemler bu ülkelerde düzenleniyor. Ses var mı, yok! Bu eylemlerde 79'u doğrudan bayrağımıza, misyonlarımıza, camilerimize, derneklerimize veya vatandaşlarımıza yönelik şiddet içeriyor. 36 insanımız yaralandı. Pek çok bina, araç, işyeri zarar gördü. Terör örgütü yandaşları bu sadırlarını Avrupa devletlerinin himayesinde gerçekleştiriyor. Türkiye lehine en küçük bir söz ve davranışa izin vermeyenler, PKK'nın sembollerinin sokaklarında dolaştırılması için her türlü kolaylığı gösteriyor.

Avrupa başta olmak üzere terörü destekleyen ülkelere sesleniyorum. Beslediğiniz terör yılanı eninde sonunda sizi de ısıracaktır. Sokaklarınızda bombalar patlamaya, vandallar etrafı yakıp yıkmaya başladığında yanlışı anlayacaksınız. Sarı yelekliler bir ülkede olmayacak, bütününde olacak. Gelin yol yakınken bu yanlıştan dönün.

Asker selamından korkuyorlar

Vatandaşlarımızın uğradıkları saldırılar ve haksızlıklar karşısında her türlü girişimde bulunacak ve hesap soracağız. Eskiden beri Ermeni terör örgütlerini ve PKK'yı, FETÖ'yü destekleyenler bunu yapabiliyorsa, bizim vatandaşlarımız da aynı başarıyı gösterebilmelidir. Gücünü ortaya koyduğunda kendine çeki düzen vermeyecek hiçbir ülke yoktur.

Bunlar Barış Pınarı Harekatı nedeniyle askerini selamlayan sporculardan korkacak kadar zavallıdır. Sporcularımızın selamından korkacak kadar zavallılar. Bir kız tekvandocumuz şampiyon oluyor, asker selamını çakıyor, bunlar korkuyor. Bunların durumu bu. Kararlılıkla selamınızı vereceğiz, yola devam edeceğiz. Ayrılıklara, çekişmelere, husumetlere son verme zamanı gelmiştir. Avrupalı ve ABD'li Türklere yakışan budur. Bu konuda yapılacak tüm girişimlere destek vereceğiz.

“4 bin 219 kilometrekareyi temizlemiş durumdayız”

Sadece silah satmayı bilirler. Bizim B, C planımız da var. Vakti zamanı gelince onu yapacağız. Petrol deyince yürürler, geri durmazlar. Bunlar için petrolün bir damlası binlerce insanın kanına değer. Kahraman askerlerimiz ve SMO'lu Suriyeli kardeşlerimiz birkaç saat içinde o 30 km.'lik derinliğe indirler. Şu anda Barış Pınarı Harekatı bölgesinde 4 bin 219 kilometrekareyi temizlemiş durumdayız. Tel Abyad ve Rasulayn arası kontrol arasında. Münbiç'ten de YPG'yi temizleme sözünü aldık. Silahlı kuvvetlerimiz bunun takibinde. Tel Rifat ve batısında Kobani buranın da teröristlerden de boşaltılması kontrolümüz altına girmesi lazım.

Buraya biz mi gireceğiz? Buraya Suriyeli kardeşlerimiz gelecek. Biz bu adımları bunun için atıyoruz. İdlib'de benzer şeyler olmadı mı? 4 milyonun yaşadığı bir şehir. 300-400 bin kişi bizim sınırımıza yürüdü. 4 milyon gibi bizim sınırlarımızdan içeri girdiği zaman bu 4 milyonun üzerine çıkacak. Biz buna rağmen gerekli müdahaleleri yaptık ve önünü kestik. Şimdi kontrolü devam ettiriyoruz. Rusya ile birlikte devriye çalışmasına başlayacağız. Bununla birlikte sınırımızdan güneye doğru devriye çalışmasını sürdüreceğiz.

ABD ve Rusya ile görüşmeler

 Başkan Trump ile yaptığımız görüşmeler sonrası, ABD'liler bir heyet gönderdi. Pence ve Pompeo ile birlikte bir heyet geldi, oturduk, konuştuk. 13 maddelik bir mutabakat metnini paylaştık. Buna göre, Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki 120 km genişlik ve 30 km derinliğinin terör örgütlerinden arındırılması gerekiyordu, 120 saat ara verdik. Sürenin sonunda hala teröristler tarafından askerlerimize saldırlar devam ediyordu. Karış karış tarıyarak teröristleri imha ediyor ve mühimmatları topluyoruz. Bu hattın dışından gelecek saldırlara en sert şekilde karşılık verecek ve gerekirse güvenli bölge sahamızı genişletereceğiz.

Ardından Putin ile bir görüşme yaptık. 10 maddelik bir mutabakat üzerinde uzlaştık. 150 saatlik süre dün sona erdi. Tel Rifat, Münbiç'ten 34 bin terör örgütü mensubunun 30 km'lik hattın dışına çıktığını ifade ettiler. Bizim elimizdeki bilgiler tam manasıyla başarılı olunamadığına işaret ediyorsa da kendisine gereken cevabı vereceğiz. Cuma günü devriye çalışmaları başlıyor. Saldırılar sürerse kendi harekatımızı gerçekleştirme hakkımızı saklı tutuyoruz. Elimizdeki kazanımları güçlendirmeye bakacağız.

 Suriyelilerin güvenli hale getirdiğimiz yerlere geri dönüşleri için projelerimizi hayata geçireceğiz. Bu konuyu detaylı bir şekilde ele alacağız. Bu tür mücadeleler uzun solukludur.

ABD’den Türkiye karşıtı tasarılar

ABD siyaseti içinde bir ekip bir gayret gösteriyor. Fırsatçılık yapıldı. Buradan ABD kamuoyuna ve dünyaya sesleniyorum. Bu adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok, bunu tanımıyoruz. Kendileri çalıp, kendileri oynuyorlar. Bu nasıl bir anlayıştır? Dedik ki, bu iş tarihçilerin işidir, bu iş arkeologların işidir dedik. Görevlendirelim, bu işi yapsınlar dedik. Bu çalışmalar sonucu oturalım adını koyalım. Bizim arşivlerimizde 1 milyonun üzerinde belge var. Ermenilerin elinde varsa onlar da açsınlar. Herhangi bir arşiv sunamadılar, yok ki sunsunlar. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Suçlusun, suçlusun demekle bizi suçlayamazsın. Atmış olduğunuz bu kararı tanımıyoruz.

 "Bir ABD, FETÖ'ye mahkum olacak kadar küçüldü mü?"

FETÖ'nün iddialarına dayanan tasarıyı reddediyoruz. Bir ABD, FETÖ'ye mahkum olacak kadar küçüldü mü? 400 dönüm arazi tahsis ettiğiniz bu adım 90 koli delil gönderdik. Bir bakın. Böyle bir terörist başını ülkenizde saklıyorsunuz. Bu sizin özel olarak değerlendirme noktasında kullandığınız bir manivela mıdır? Bundan size bir fayda gelmez. Ya bize iade edeceksiniz ya da bundan sonra suçluların iadesine ilişkin bizden adım beklemeyin. ABD'nin müttefikler yanında siyasi dostluğumuza zarar veren adımlar atması en çok kendilerine zarar verecektir."

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar