için kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erdoğan: Masa üzerinde kalan en önemli konu F-35!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'ne hareketi öncesinde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erdoğan: Masa üzerinde kalan en önemli konu F-35!
Son Güncelleme: 14 Haziran 2021 Pazartesi 16:42
13 Haziran 2021 Pazar 14:42

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"İttifakın temelinde yer alan ilkelerden taviz verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz.

NATO, farklılaşan tehditler karşısında kendini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor. Dün Afrin'de yapılan saldırı PKK'nın nasıl bir kalleş örgüt olduğunu göstermiştir. Bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız.

Türkiye olarak PKK, FETÖ, DHKP-C'sine birçok terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi sadece Türkiye'de değil birçok bölgede veriyoruz.

Türkiye olarak sadece terörle mücadele etmiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin sınırları NATO'nun da sınırlarını da oluşturuyor biz aynı zamanda NATO'nun da sınırlarını koruyoruz.

1952'den bu yana ihtiyaç duyulan her dönemde ittifaka sağladığımız katkılar güven taşıdır. Zirvede müttefiklerimize ülkemize yönelik tehditler karşısında dayanışma beklediğimizi ifade edeceğiz.

JOE BIDEN İLE GÖRÜŞME

Sayın Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derece Türkiye Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. İçeride dışarıda birçok dedikodular oldu, bunları geride bırakıp neler yapabiliriz bunları konuşmamız lazım.

Biden ile görüşme alanımız çok geniş zira 24 Nisan yaklaşımı bizleri çok üzmüştür. Bunları gündeme getirmeden geçmemiz doğru değil.

Savunma sanayine yönelik birçok masa üzerinde kalan konular var. En önemlisi F-35 konusu. Türkiye ahdini yerine getirdiği halde sözleşmeye uymayan bir ABD var. Parça alma işlemini Türkiye'den yaptıkları halde tüm bunlarla beraber çok ciddi bir ödemeyi yapmış Türkiye var.

Bizim tüm derdimiz NATO'nun gücüne güç katacak, amasız ve fakatsız yaklaşımı Amerika'dan görmektir. Söylem ve eylemde müttefiklik ruhunu Amerika'dan görmek istiyoruz.

Amerika Afganistan'ı yakın bir zamadan terk edecek, burada süreci yürütebilecek güvenilir tek ülke Türkiye. Afganistan sürecini de görüşeceğiz.

NATO'nun Türkiye'nin terörle desteğine verdiği mücadeleye ilişkin soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Genel Sekreteri Stoltenberg her zaman olumlu yaklaşımları olan bir dostumuz olmuştur." dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN DOLAR REZERVİ TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervi tartışmalarına ilişkin de, "Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız. " ifadesini kullandı.

“24 NİSAN'I UNUTTURACAK ADIMLARI ATMIŞ OLURUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesinden beklenilen hedefe ilişkin soruya şöyle yanıtladı:

"Amerika ile Amerika'nın liderleriyle yeni tanışan birisi değilim. bush döneminden itibaren bu süreç içerisinde gerek Sayın Obama ile Trump ile olan bir sürecimiz var. Şimdi de Biden ile olan süreci yaşıyoruz. Bu süreç içerisinde hepsiyle kötü günlerimiz oldu diyemem genelde çok çok başarılı çalışmalar yaptık.

Amerika gibi bir ülkeden Türkiye'nin istekleri tam manasıyla destek buldu mu derseniz buldu diyemem. Türkiye, NATO üyesi ülkeleri arasında üzerine düşen görevleri yerine getiren ilk beş ülke arasındadır, bunu kendileri de takdir ediyor

Dilerim ki 24 Nisan'ı unutturacak adımları atmış oluruz. "

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar