Elektrik faturasında 'sınırlı' dönem

AK Parti, elektrik faturalarından TRT payı ve enerji fonunu kaldıran yasayı Meclis’e sundu. Yasa teklifinde faturalarda öngörülen kademeli sistemle elektriği az tüketen daha az, fazla tüketen ise daha fazla ödeyecek.

Elektrik faturasında 'sınırlı' dönem
Son Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe 13:08
18 Kasım 2021 Perşembe 13:04

AK Parti'nin, TBMM'ye sunduğu yasa teklifiyle 6446 sayılı Elektrik Piyasası yasasında değişiklik yapılıyor. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) payını ve enerji fonunun kaldırılması ile ön plana gelen teklifte başka bir detay daha mevcut.

ELEKTRİK FATURASINDA YENİ SİSTEM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında kademeli sistemi devreye almak için düğmeye bastı.

6446 sayılı yasanın 17'nci maddesinde yer alan, "Kurul tarafından tüketici özelliklerine göre abone grupları veya yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla ayrı tarifeler belirlenebilir" cümlesine, "abone grupları" ibaresinden sonra, "bu abone grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarına göre farklı" ibaresi ekleniyor.

Yani söz konusu düzenleme ile daha ucuz tarife belirleneceği gibi daha fazla elektrik tüketen aboneler için ise daha pahalı olacak şekilde yeni bir tarife belirlenecek.

SINIRI AŞANA DAHA FAZLA FATURA

Maddenin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"Madde ile enerji verimliliğini arttırmak amacıyla aynı abone grubunda yer alsa bile maliyet bazlı tarife metodunun yanında elektrik enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik edici, benzer abone gruplarında fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılması, gerekli olan abone grubu için normal tüketim miktarına uygun olarak bir kademe belirlenmesi ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ilave maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapan aynı abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır."

HAZIRLIK EPDK'DAN

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre, bu yetkinin alınmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tüketicilere göre bir çalışma yapması bekleniyor. Bu çalışmada tüketicilerin ortalama elektrik tüketiminin belirlenecek.

Yeni tarife belirlenirken bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü gibi tüketimlerinin aylık ortalaması dikkate alınacak. Bir üst limit belirlenecek. Belirlenen kilovatın üstünde tüketim yapanlar normal tarifenin üstünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar