için kaldı

Korona sonrası korkutan tehlike! El ve ayak parmaklarında çıkıyor

Ünlü tıp dergisi British Journal of Dermatology'de yayınlanan araştırmaya göre; çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere, Kovid-19 geçiren birçok insanın el ve ayak parmaklarında kızarıklık ve şişlik görüldüğü belirtildi.

Korona sonrası korkutan tehlike! El ve ayak parmaklarında çıkıyor
Son Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 15:35
6 Ekim 2021 Çarşamba 15:31

Bilim insanları Kovid-19 geçirenlerin el ve ayak parmaklarında kızarıklık ve şişlik oluşması ile ilgili bir araştırma yayınladı. Dünyanın saygın dermatoloji dergilerinden olan British Journal of Dermatology’de yayınlanan araştırmada Kovid-19 geçiren birçok insanda bu durumun görüldüğü vurgulandı.

Sözcü'nün haberine göre; Kovid-19’un bu yeni tespit edilen yan etkisini inceleyen uzmanlar, vücudun virüse karşı saldırı moduna geçtiği için el ve ayak parmaklarında bu durumun görüldüğünü söyledi. Bilim insanları çocuk ve gençlerde de bu durumun yaygın olduğunu ve yaşa bağlı olmadan Kovid-19 atlatan herkeste görülebildiğini belirtti.

'AYAKKABI BİLE GİYEMİYORUM'

Bilim insanları bazı vakaların acısız ve bir alerji gibi olduğunu söylerken, bazı vakalarda ise şişkinliğin çok bariz olduğunu ve hem acı verdiğini hem de kaşındığını ifade etti.

BBC’ye konuşan 13 yaşındaki İskoç öğrenci Sofia, “Bu yılın başında Kovid-19 olduktan sonra ayağım şişti. Yürüyemiyorum ve hatta ayakkabı bile giyemiyorum. Uzun yürümem gerekiyorsa, bir noktadan sonra tekerlekli sandalye kullanmam gerekiyor” dedi.

İLTİHAP OLUŞABİLİYOR

Bilim insanları bazı vakalarda bu sorunun aylarca devam ettiğini açıklarken bazılarında ise haftalar sonra hastalığın geçtiği belirtildi. Bazı vakalarda ise parmaklarda iltihap oluştuğu da kaydedildi.

Paris’te bu araştırmaya imza atan bilim insanları, vücudun koronavirüsle mücadelesinin bir işareti olduğunu söyledi. Paris Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, “Burada, vücutta oluşan antikor yanlışlıkla insanın kendi hücresine ve dokusuna saldırıyor. Sadece virüse saldırmıyor. Bu durumda da ufak kan damarlarındaki hücreler etkileniyor” dedi.

Bilim insanları aşılamadan sonra ise Covid-19 parmağı sendromunun daha az görüldüğünü duyurdu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar