E-muhtıra soruşturmasında takipsizlik kararı!

27 Nisan 2007'de Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan ve Türk siyasi tarihine "e-muhtıra" olarak geçen bildiriyle ilgili soruşturma, bildiriyi kaleme alan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın vefatının ardından kapandı

E-muhtıra soruşturmasında takipsizlik kararı!
Son Güncelleme: 13 Ocak 2020 Pazartesi 10:13
13 Ocak 2020 Pazartesi 10:07

Türk siyasi tarihinin en kritik dönemeçlerinden biri olan “e-muhtıra” sürecine dair soruşturma tamamlandı. Habertürk'te yer alan habere göre tek şüpheli olan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın hayatını kaybetmesi nedeniyle soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

27 Nisan 2007'de Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde laiklik tartışması üzerine Genelkurmay'ın internet sitesinden bir muhtıra yayınlandı. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu tamamlandıktan sonra, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden saat 23.25'te yayınlanan bildiride, "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır" ifadelerine yer verildi. Yani Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçilmesine karşı olunduğu mesajı verilmek istendi.

Erken seçime gidildi

Hükümet, "e-muhtıra" olarak adlandırılan bu bildiriye sert tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Meclis'in toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği yönünde karar alması üzerine, erken seçime gidildi. AK Parti oylarını artırarak, iktidar olurken, 28 Ağustos'ta yapılan oylamada Gül, bu kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Başsavcılık soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Ağustos 2011'de Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinden kaldırılan bildiri hakkında 2012’de soruşturma başlattı.

Büyükanıt’ın ifadesi alındı

Aralık 2015’te dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alındı. Bildiriyi kendisinin kaleme aldığını belirten Büyükanıt, “Askeri darbe şeklindeki nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır. TSK'nın laiklik konusundaki hassasiyetini vurgulama amacındaydım” dedi. Başsavcılık o dönemin bazı siyasi aktörlerinin ifadesine de başvurdu…

Büyükanıt ölünce takipsizlik kararı verildi

Soruşturma devam ederken, Büyükanıt 21 Kasım 2019'da kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Başsavcılık, Büyükanıt'ın hayatını kaybetmesi üzerine söz konusu soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Böylece "e-muhtıra" soruşturması kapanmış oldu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar