için kaldı

Dünya basını 24 Haziran seçimini nasıl gördü?

Türkiye'de aylardır gündem olan ve bugün gerçekleşen genel seçim, dünya basınında da geniş yer buldu. İngiliz, Amerikan ve Fransız medyası tüm gelişmeleri okuyucularıyla paylaştı.

Dünya basını 24 Haziran seçimini nasıl gördü?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
25 Haziran 2018 Pazartesi 01:46

Uluslararası medya ve kamuoyu, bugün Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri yakından takip etti. İngiliz, ABD ve Fransız medyası seçimi detaylı bir şekilde analiz ederek, gelişmeleri okuyucularıyla paylaştı.

Le Monde gazetesi 

Fransız gazetesi Le Monde ise “Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor” ifadesini kullanıyor. Haberde, Erdoğan’ın ilk turda aldığı rakamların muhalefet tarafında büyük bir hayal kırıklığıyla karşılandığı belirtildi.

Guardian gazetesi

İngiliz Guardian gazetesi seçimle ilgili gelişmeleri internet sitesindeki canlı anlatım sayfasından aktardı. Gazetenin İstanbul muhabiri Kareem Shaheen, Erdoğan’ın Huber Köşkü’nde yaptığı konuşmaya dikkat çekerek, “Erdoğan, kendisine güvenen bir tonla yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle hayata geçirilecek olan bir dizi büyük projeyi sıraladı ve Türkiye’nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi” yorumunu yaptı.

Washington Post gazetesi

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post gazetesi ise haberi “Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi ‘Manipülasyon var’ diyor” başlığıyla duyurdu. Erin Cunningham imzalı haberde “Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Recep Tayyip Erdoğan’a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor” deniyor.

Financial Times gazetesi

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’deki seçimler ile ilgili haberini “Destekçileri Erdoğan’ın zafer ilan etme yolunda olduğunu söylüyor” diyerek duyurdu. Haberde, “Erdoğan’ın destekçileri Cumhurbaşkanı’nın 5 yıl daha görevde kalacağını iddia ediyor. Ancak muhalefetin adayı Muharrem İnce Anadolu Ajansı’nın açıkladığı verilere itiraz ediyor” ifadesi kullanıldı.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar