için kaldı

Diyanet fetvası: Boşarım demekle boşanma olmaz

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlıDin Yüksek İşleri Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinde verilen fetvada 'Boşarım demekle boşanma olmayacağı' belirtildi.

Diyanet fetvası: Boşarım demekle boşanma olmaz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
28 Kasım 2017 Salı 10:00

BirGün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberin göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde boşanma konusunda bir fetva yer aldı.

'BOŞARIM DEMEKLE BOŞANMA OLMAZ'

Buna göre, sitedeki 'Fetva Usulü' bölümünün 'Aile Hayatı-Boşanma' kısmına yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma olur mu?” sorusuna şu yanıt verildi:

"Boşama, yetkili kişi veya kurumun kesin kararı ve bu kararın yoruma yer bırakmayacak şekilde açık sözlerle ifade edilmesiyle olur.

Türkçede geniş zaman için kullanılan “Boşarım” sözü bu nitelikte olmayıp boşama tehdidi anlamına gelir. Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez.

Boşama, kişinin eşine söylediği “Boşsun”, “Boş ol”, “Boşadım” veya “Karım boştur” gibi boşama iradesini ortaya koyan “şimdiki veya geçmiş zamanlı” ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir (Mergınânî, el-Hidâye, III, 165 vd.; İbn Kudâme, el-Muğnî,, X, 355)."

"NİYETİ NE OLURSA OLSUN 'BOŞ OL' DEMEKLE BOŞANILIR'

Söz konusu kurumun sitesinde, "Niyeti boşama olmadığı halde eşe karşı tehdit unsuru olarak boşama sözlerini kullanma halinde boşanma gerçekleşir mi?" sorusuna ise şu yanıt veriliyor:

"Boşama konusunun, rastgele gündeme getirilmesi doğru değildir. Bunun ciddi sonuçları olduğundan, Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda dikkatli davranmayı tavsiye etmektedir (Ebû Dâvûd, Talak, 10).

Kişi, tehdit için karısını boşayacağını söylese, bu sözüyle boşama meydana gelmez. Bunu söylemekle geleceğe dönük vaadde bulunmuş olmaktadır.

Ancak tehdit niyetiyle “boşadım”, “boş ol” gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir. Sarih lafızlarla gerçekleştirilen boşamada niyete itibar edilmez (Kâsânî, Bedâî, III, 101)."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar