Dışı altın içi taş... Böyle dolandırıcılık görülmedi!

2 kadın turist, İstanbul'daki bir kuyumcu esnafına, dışı 24 ayar altınla kaplanmış taşı, Alman marka patentli külçe altın gibi sattı.

Dışı altın içi taş... Böyle dolandırıcılık görülmedi!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
2 Eylül 2018 Pazar 16:56

Sözcü'de yer alan habere göre Finans Analisti İslam Memiş'in aktardığı olayda 2 kadın turist, İstanbul'daki bir kuyumcu esnafına, dışı 24 ayar altınla kaplanmış taşı, Alman marka patentli külçe altın gibi sattı.

İslam Memiş, turist görünümlü kalpazanların külçe altın bozmak istediğinde, kuyumcu esnafının müşterinin yabancı olması nedeniyle kendisine getirilen külçe altının da yabancı marka olmasını normal karşıladığını dile getirdi.

"100 Gramlık Külçenin İçi Tamamen Taş Dolu"

Bu turistlerin inandırıcı olmak adına başka kuyumculara giderek fiyat aldığına da işaret eden Memiş, “Kalpazanlar elindeki sahte altının az bir miktarını TL’ye kalanını ise dövize çeviriyor. Kuyumcu esnafı yoğunluk ya da ihmalden dolayı bu külçe altını kesmemiş ise ciddi anlamda dolandırılmış oluyor.” dedi.

En son bir kuyumcu arkadaşının başına gelen bir olayı da anlatan Memiş, şöyle devam etti:

“Bu hafta bir kuyumcu arkadaşımızın başına aynı olay geldi. 2 kadın turist ellerinde bulunan Alman marka patentli 100 gram 24 ayar külçe altını bozdurmuş. Daha sonra eritmeye giden 100 gramlık külçenin içi tamamen taş dolu olduğu anlaşılıyor ama iş işten geçiyor. 100 gram külçe altının 34,28 gramı altın, 65,72 gramı taş. Yani bugünkü değerde 100 gramlık 24 ayar külçe altının yaklaşık 24 bin lira olduğunu düşünürsek kuyumcu esnafı ihmalinden dolayı yaklaşık 16 bin liraya yakın dolandırılmış oldu.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar