Andımız yeniden okunacak mı? Andımız kararına ilk tepkiler

Danıştay 8. Dairesi,  ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise ''Temyiz yolu açık.'' ifadeleri kullanıldı. Böylelikle Andımız'ın okullarda yeniden okutulması gündeme gelmiş oldu.

Andımız yeniden okunacak mı? Andımız kararına ilk tepkiler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
19 Ekim 2018 Cuma 11:43

Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararıyla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

AK Parti cephesinden Danıştay'ın kararına ilk tepkiyi eski Adalet Bakanı ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ verdi. "Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" diyen Bozdağ, "Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır" ifadelerini kullandı. 

MHP'den 'Andımız' paylaşımı

MHP'nin resmi Twitter hesabından '' Ne mutlu Türküm diyene'' ifadelerini paylaşması Danıştay'ın kararını destekler nitelikte olduğu yorumlarını akıllara getirdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise Andımız kararıyla ilgili Twitter hesabından ''Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer. Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır.'' açıklamasını yaptı.

MEB'ten Danıştay'ın Andımız kararına ilk yanıt

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan andımız hakkında yazılı açıklama geldi.

Bakanlığın açıklamasında "İlköğretim kurumlarından 'Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1'inci Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8'inci Dairesi 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir, hukuki süreç devam etmektedir." bilgilerine yer verildi. 

CHP'li Tanal'dan Andımız açıklaması

Mahmut Tanal sosyal medya hesabından Danıştay 8. Dairesi'nin Andımız kararıyla ilgili, ''Çözüm Sürecinde yasaklanan Andımızın tekrar okunması için açtığım dava, davada menfaatim olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Geç de olsa yanlış düzeltildi. Kaldırılan öğrenci andı yeniden okutulacak. Peki bunca yıl neden okutulmadı? Davam neden reddedildi?'' açıklamasını yaptı. 

Akşener: Türk olmaktan mı rahatsız oluyorlar?

Danıştay'ın Andımız kararıyla ilgili İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ''Başta Sayın Bakan olmak üzere #Andımız ile ilgili Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?'' açıklamasını yaptı. 

Ortaylı: Andımız herhalde geri gelecek.

Mektebim Okulları Silivri kampüsümüzde düzenlenen "Dünden Yarına Tarih Konuşmaları"nın konuğu olan ünlü tarihçi İlber Ortaylı , andımız tartışmalarıyla ilgili " Andımız herhalde geri gelecek, yok gelmeyecekti. Öyle şeylere dokundurtmak ayıp. Kalkması yanlıştı ve küstahlıktı" diye konuştu. 

Karamollaoğlu: Hükümet takdir edecek

Temel Karamollaoğlu, 21. dönem Ankara milletvekili Oya Akgönenç için yapılan cenaze töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karamollaoğlu gazetecilerin Danıştay’ın 'Öğrenci Andı' kararına yönelik sorularına cevap verdi.

Karamollaoğlu, kararın nasıl olduğunu bilmediğini söyleyerek, "Mahkemenin aldığı karar varsa herhalde uyulur ama bir değişiklik de yapılabilir. Bunu hükümet takdir edecek" dedi.

İşte Temel Karamollaoğlu’nun o açıklamaları:

"1-2 gündür meselelerle pek ilgilenmediğim için kararın nasıl bir karar olduğunu, ne zaman alındığını bilmiyorum. Mahkemenin aldığı bir karar varsa ona herhalde uyulur ama bir değişiklik de yapılabilir. Artık onu, nasıl olacak Hükümet takdir edecek herhalde.'' 

Bekir Bozdağ'dan ikinci açıklama

Bekir Bozdağ, Twitter hesabından Andımız ile ilgili yeni açıklamalar yaptı. Bekir Bozdağ'ın o tweetleri ''1)Danıştay 8.Dairesi’nin ‘Öğrenci Andı’ hakkındaki kararını eleştirim üzerine bir sürü hakaret,iftira ve tehdide muhatap oldum. Hala da bunlar devam ediyor. Bu nedenle aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duydum:2)Tweetlerim ‘Öğrenci Andı’nın içeriğine veya okutulmasına ilişkin değil; tamamen mahkeme kararına ve gerekçesine ilişkindir. Eleştirdiğim, Danıştay 8. Dairesi’nin Anayasa ve hukuka aykırı kararı ve gerekçesidir.

''Andımızın okutulması yargının değil yürütmenin işidir.''

Bozdağ açıklamalarına ''Hukuk devletinde yürütme organının her tür eylem ve işlemleri, yargı denetimine tabidir. Yargının denetimi,idari eylem ve işlemin hukuka uygunluğu ile sınırlıdır. “Öğrenci Andı”nın okutulması veya okutulmaması, yargının değil yasama veya yürütmenin işidir. Hukuk devletine bağlı olan,dünya görüşüyle bağdaşmasa bile anayasa,yasa ve hukuka uygun karar verir. Yargı hukuka uygunluk denetimi yerine,kendi dünya görüşüne uygunluk denetimi yapamaz, yapmamalıdır da. Bunun aksi, hukuk devletinin yargı eliyle yıkılması olur. Hukuk devletine birlikte sahip çıkmalıyız. Anayasa,yasa,hukuka sahip çıktık diye maruz kaldığımız onca hakaret,iftira,suçlama ve tehditler,Türkiye’de daha çok hukuk devletine sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor. Hukuk devletine sahip çıktıkça birlikte güçleniriz ve kazanırız.'' cümleleriyle devam etti.

''Devletimize düşmanlık edenlerle mücadeleye devam edeceğim.''

Kendisine gelen eleştirilere yönelik Bozdağ, ''Ben, beni Türkiye’de,Türk milletinin bir ferdi olarak yaratan ve de milletime,bayrağıma, vatanıma,devletime,dinime hizmetkarlık imkanı veren Rabbime,bu lütfundan dolayı hep hamdettim,şükrettim. Ömrümün her anı, •milletine,bayrağıma,vatanıma, devletime ve dinime hizmetkarlıkla; •bilimum terör örgütleriyle mücadeleyle, •milletime,bayrağıma,vatanıma,devletime,dinime ve bizi yapan değerlilerimize saldıranlarla ve düşmanlık edenlerle mücadeleyle, geçti.
Bu can bu tende olduğu müddetçe de; •milletime,bayrağıma,vatanıma,devletime ve dinime hizmetkarlığa, •bilumum terör örgütleri ve destekçileriyle mücadeleye •milletimize,bayrağımıza,vatanımıza,devletimize,dinimize saldıran ve düşmanlık edenlerle mücadeleye devam edeceğim.'' açıklamasını yaptı. 

Andımız kararına sosyal medyadan gelen tepkiler

Danıştay 8. Dairesi'nin Andımız kararıyla ilgili sosyal medya kullanıcıları da farklı yorumlarda bulundu. Kimi kullanıcılar bu kararı desteklerken kimi kullanıcılar ise karara tepki gösterdi. 

Andımız yeniden okunacak mı? Andımız kararına ilk tepkiler

Andımız yeniden okunacak mı? Andımız kararına ilk tepkiler

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar