İlk kabine toplantısının ardından İbrahim Kalın'dan OHAL açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ilk toplantısının ardından açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, "18 Temmuz gecesi OHAL'in süresi sona eriyor. Cumhurbaşkanımız uzatılmaması taraftarı. Terörle mücadelede bir zaafa yol açabilir diye kimsenin bir endişesi olmasın, kararlı şekilde devam edecek." dedi.

İlk kabine toplantısının ardından İbrahim Kalın'dan OHAL açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
13 Temmuz 2018 Cuma 15:58

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ilk toplantısının ardından ilişkin İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.

"Orta vadeli program hazırlanacak ve Cumhurbaşkanımıza arz edilecek"

Ekonomi politikalarında yeni dönem için öncelikli konuların tespit edilmesi öncelikli konuyduk diyen İbrahim Kalın, "Koordinasyonun sağlanması için çalışmalar yapıldı. Enflasyonla mücadele gerekli reformların hayata geçirilmesi öncelikli hedef. İhracat odaklı büyümede yeni hazırlıklar var. Orta Vadeli Program hazırlanacak ve Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. Ekonomideki canlılığı sağlayacak. Türkiye'nin büyümesini devam ettirecek adımlar devam edecek. 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'de bir takım ekonomik krizler olacağına dair kehanetler doğru çıkmmadı. Türkiye ekonomisinin, siyasetinin bünyesinin ne kadar sağlam olduğunun göstermesi açısından hızlı gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var. Başka ülkede olsaydı kaos ortaya çıkardı. Bir kaç ay sonra 3. köprüyü açtık, Fırat Kalkanı'nı yaptık. Hız kaybetmeden koordinasyonla çalıştık. Geçtiğimiz yıl 7,4 büyüme oranını yakaladık. 2018'in ilk çeyreğinde de bu rakamlar gerçekleşti." açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın 15 Temmuz programı resmen açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz programına açıklayan Kalın, "Cumhurbaşkanımızın 15 temmuz programını açıklayayım. Pazar günü şehit kabrini ziyaret edecek, Millet Camii'nde hatmi şerif gerçekleştirilecek. Yeni kongre merkezimizde şehit ve gazi yakınlarıyla öğle yemeği. Ve İstanbul'da 15 Temmuz şehitler köprüsünde bir program var." dedi. 

"FETÖ ve PKK ile mücadele kararlı bir şekilde devam ediyor"

15 Temmuz hain darbe girişiminin önce başlayan ve girişimden sonra hız kazanan FETÖ ile mücadele devam ediyor vurgusunu yapan Kalın, "OHAL'in önemlerinden biride bunların adalet önüne çıkarılmasıydı. Ülkemizin güvenliğine yönelik tehditleri kaldırmayı hedefledik. Terör örgütleriyle mücadele kararlı şekilde devam edecek. Dünyanın neresinde olursa olsun adalet önüne çıkacaklar. Dünkü operasyonla 2 üst düzey FETÖ'cü getirildi. Bu ihanet şebekesinin dünyanın hiçbir yerinde rahat nefes almasına izin verilmeyecek. NATO Zirvesindeki sonuç bildirgesi bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Terör örgütleriyle mücadele kararlı şekilde devam edecek. Dünyanın neresinde olursa olsun adalet önüne çıkacaklar. Dünkü operasyonla 2 üst düzey FETÖ'cü getirildi. Bu ihanet şebekesinin dünyanın hiçbir yerinde rahat nefes almasına izin verilmeyecek. NATO Zirvesindeki sonuç bildirgesi bizim açımızdan memnuniyet vericidir." şeklinde konuştu. 

"FETÖ'nün iadesi için belgeleri ABD'ye gönderdik"

FETÖ Elebaşı ve militanları hakkında açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın açıklamasının devamın şu ifadelere yer verdi: Terör örgütünün lideri ve militanlar ABD'de yaşıyor. Girişimlerimiz sonucu bunun meyvelerini alıyoruz. Arzu ettiğimiz hızda gittiğini söyleyemem. 15 Temmuz iddianamelerinin hepsini verilen hükümleri ABD'li mevkidaşlarımızla paylaştık. Gülen'in iadesiyle ilgili ABD'lilerin bize dile getirdiği hukuki süreçler var. Bu terör örgütünün darbe girişimi bu kadar açıkken somut adımlar atılması gerektiğini söylüyoruz. Cumhurbaşkanımız da görüşmelerinde Brüksel'de bunları dile getirdi. Bugün yapılan toplantıda önemli. Belgeleri sunduk ABD'lilerin nasıl adım atacağını göreceğiz. Sonuç odaklı sürecin hayata geçirilmesi bizim temennimiz. 

"Yeni sistemin esnek yapısını kabine toplantılarına yansıtacağız"

İbrahim Kalın, "9 politika kurulu oluşturuldu, atamalar yapılacak. Politika önerilerini Cumhurbaşkanımıza arz edecekler. Cumhurbaşkanımızın insiyatifinde geçici kurullar süreli ve sınırlı kurullar oluşturulabilir. Sayı artabilir, artmayabilir. Önümüzdeki süreçte sayı artırabilir. Bir tane daha Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı olabilir. Yeni sistemin esnek yapısını kabine toplantılarına yansıtacağız." dedi. 

"Darbecileri sevindirmeyecek adımlar atmalarını bekliyoruz"

Çipras'ın iyi niyetle konuya yaklaştığını görüyoruz. 1,5 yılı geçti hukuki süreç. Serbest bırakılacaklarına dair bir endişe var diyen Kalın, "Darbe girişiminde bulunmuş ve Cumhurbaşkanımızın hayatına kastetmiş kişilerin salıverilmesi demek hukuk adına bir katliamdır. Darbecileri sevindirmeyecek adımlar atmalarını bekliyoruz." vurgusunu yaptı. 

"Meclis'in çalışma takvimi Meclis'in tasarrufunda"

İbrahim Kalın, "Meclis'in çalışma takvimi Meclis'in tasarrufunda. Komisyonlarla ilgili süreç başlayacak, kanun teklifi yapılacak. Bir kaç hafta daha Meclis'in çalışacağı bir intiba ediniyoruz. 18 Temmuz gecesi OHAL'in süresi sona eriyor. Cumhurbaşkanımımız uzatılmaması taraftarı. Terörle mücadelede bir zaafa yol açabilir diye kimsenin bir endişesi olmasın, kararlı şekilde devam edecek. Terörle mücadele yasalarıyla devam edecek. Çok olağanüstü bir tehditle karşılaşırsak tekrar hayata geçer." açıklamasında bulundu. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar