için kaldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Milli uçak 2026'da göklerde

Savunma teknolojileri alanında yürütülen milli proje sayısının 600'ün üzerine çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “2023'te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026'da göklerde görmek nasip olacak. 2031'de envantere alıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Milli uçak 2026'da göklerde
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
2 Mart 2019 Cumartesi 10:37

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kızılcahamam'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından düzenlenen "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Yönetim Zirvesi"nde konuştu

"Savunma teknolojileri alanında yürütülen milli proje sayımız 600'ün üzerine çıkmıştır." ifadesini kullanan Oktay, sadece üretim değil özgün ürün geliştirme ve tasarım alanında da gelinen noktanın, takdire şayan olduğunu söyledi.

Savunma sanayisinde ihracat atılımının Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Oktay, bu alanda ürünleri ithal eden bir ülkeden artık tasarlayıp, üretip, ihracat yapan bir ülkeye dönüştüklerini, 168 milyar doların üzerine çıkarak rekor kıran ihracat rakamlarının, geçen yıla göre yüzde 5,9 artarak, yükselen ivmesini sürdürdüğünü dile getirdi.

Yeni açıklanan dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığının ocak ayında yüzde 72,5 azalarak 2,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatta şahlanışımızı, 2019 yılında savunma sanayisinin de etkisiyle sürdüreceğiz. 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız 2018'de 8 katın üzerinde büyüyerek yaklaşık 2 milyar 35 milyon dolara ulaşmıştır. Yeterli mi? Asla değil. Sizlerin gayretleriyle daha da yüksek seviyelere ulaştıracağımıza inanıyorum. Milli sinerjinin gelişmesiyle savunma sanayimizi şahlandıran TUSAŞ'ın, Türkiye'nin bugün geldiği noktaya katkısı çok büyüktür. 2002 yılında dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında tek bir savunma firmamız bulunmazken, bugün TUSAŞ 64. sıraya yerleşmiştir. Çok daha yukarılara çıkacağız."

Oktay, TUSAŞ'ın, 1984'ten bu yana havacılık ve uzay sanayisi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu ve üretimi faaliyetlerini yürüttüğünü, Türkiye'nin önde gelen teknoloji merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.

“2026'da göklerde görmek nasip olacak”

TUSAŞ'ın, uçak, helikopter, insansız hava aracı ve uzay sistemleri gibi ülkenin milli teknoloji hamlesi açısından en stratejik projelerini gerçekleştirmesinin, herkes için gurur kaynağı olduğunu belirten Oktay, şu bilgileri verdi:

"Coğrafi kısıtlama olmaksızın, dünya üzerinde herhangi bir bölgeden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesini sağlayan uydumuz GÖKTÜRK 1 ve TUSAŞ tarafından üretilen ilk milli gözlem uydumuz GÖKTÜRK 2, uzaya fırlatılarak adımızı uzaya yazdırmıştır. Ülkemizin bütünlüğüne kasteden PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelede güvenlik güçlerimizin kullandığı ATAK helikopteri ve İnsansız Hava Aracı Sistemi ANKA gibi iftihar vesilesi ürünlerimiz var. Milli Muharip Uçak Projesi'nin tamamlanmasıyla ülkemiz, ABD, Rusya ve Çin'den sonra beşinci nesil bir muharip uçağı üretebilen ülkeler arasında yer alacaktır. Üstelik bu konuda uzak bir gelecekten de bahsetmiyoruz. 2023'te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026'da göklerde görmek nasip olacak. 2031'de

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar