Cumhurbaşkanı Erdoğan,'dan döviz yorumu: Operasyonlar ters tepti

Sosyal medyada gençlerle buluşarak soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son olarak döviz, faiz, kur bununla ilgili sıkıştırma operasyonu ters tepti. Şimdi TL bulamıyorlar. İş ters döndü" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan,'dan döviz yorumu: Operasyonlar ters tepti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
28 Mart 2019 Perşembe 11:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yarın sadece sosyal medya hesaplarımızdan takip edilebilecek sürpriz bir programımız olacak. 28 Mart Perşembe, saat 12'de Twitter, Facebook ve Instagram'da buluşalım." ifadelerine yer vermişti

Sosyal medyada soruları yanıtlayan Erdoğan, “Pazar günü yapılacak seçim beka sorunun öne çıktığı bir seçim. Türkiye'nin dört bir yanında neler olduğunu sizler de takip ediyorsunuz. İçeride ve dışarıda mücadelemiz var. Güvenlik güçlerimizin iyi bir netice aldığını düşünüyorum. Her geçen gün biraz daha huzur ve refah ortamını yakalıyoruz.” dedi

 Erdoğan’a sorulan sorular ve yanıtları şöyle;

“Doğu adeta çukurlar, kanallar hatta bitişik nizam evlerde birbirlerine tünellerle geçişler olmuştu. Böyle bir durumu orada müşahede ettik. Bu dönemde de sağ olsun Çevre ve Şehircilik Bakanım, bugün de Ankara'da Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Mehmet bey, o sıkıntıları çözmekle görevliydi.”

Dijital yolculuğun içinde gençleri nerede görüyorsunuz?

Gençleri zaten dijital yolcuğun tam içinde görüyorum. Bundan dolayı sizleri kutluyorum.

 Yerli otomobil konusu

 Her türlü desteği, teşviki vermemize rağmen işi hafiften alıyorlar. İstediğim şey belli. Bizi oyalamasınlar. Yoksa başka arayışlar içine girme zorunda kalacağız. Biz bir an önce adımı atacağız. Gerekirse yurtdışından yatırımcılar bulacağız, Türkiye'den de ortak yatırımcılar vereceğiz. Burada hayata geçirmenin adımlarını atacağız. Onların ilmini alacağız, mesaimize de son sürat vereceğiz. Bizde altyapı var. Türkiye'de üretilenlerin birçoğu yüzde 80'i yüzde 90'ı yerli. Tüm mesele bu ülkenin evlatlarının millilik, yerlilik meselesidir. Ciddi manada inanmak meselesidir. Biraz gevşeme var. Şu seçimlerin ardından bunları masaya yatıracağız. 5 önemli firma imzaları attı. İmzayı attınız, başlayacaksınız. Ya başlayacaksınız ya başlayacaksınız. Başlamazsanız hesaplaşacağız.

"23 Nisan akşamına kadar Ankapark’ı açık tutsanız"

AnkaPark gibi onun başlayıcısı da Melih beydi, şimdi Mehmet beyle devam etti. 31’inin akşamına kadar… Ben şimdi sayın Özhaseki’den… Çok yoğun bir katılım oluyor. Sayın Özhaseki benim bir ricam olsa, oranın işleticileriyle görüşsen… Yani bu AnkaPark’ı 31 Mart akşamına kadar değil de, seçimi kazanacağınıza da inanıyorum. Bir Meclis kararı almak suretiyle 23 Nisan akşamına kadar AnkaPark’ı açık tutsanız, ücretsiz olarak değil mi? 23 Nisan’ı da orada kutlama fırsatı olsa… Böyle bir fırsatı verirsek inanıyorum ki hayır dualarını alırız

AK Parti HDP ile çözüm süreci yürütüyordu, bugün terör örgütü diyorsunuz, ne değişti?

HDP, PKK'nın siyaset kanadıdır. Zaman zaman siyaset kanadı olmayı dahi hazmedemeyip, kadın çıkıp 'Sırtımızı YPG/PYD'ye dayadık' diyor. Şimdi bunlar akıllı siyasetçi olsa, bunu söyleme. Aynı şey Demirtaş, 'Biz bölücü terör örgütünün başını heykelini dikeceğiz' diyor. Bunlar şirazeden çıkmış. Bunlara oy veren kardeşlerimizi uyarmamazı lazım. Sen benim topraklarımı nasıl bölücü bir ruhla 'Kürdistan' diyebilirsin. Bizim kimseyle pazarlığımız yok diyorlar, Meclis listelerinden sızma hareketi yapıyorlar.

Ankara, İstanbul, İzmir'den niye aday göstermediler. Onları zayıf düşürmemek için aday göstermeme yoludur. Biz Cumhur İttifakı olarak her şeyimiz açık, MHP ile ittifakımızı yaptık, yola devam ediyoruz. Bizim 15 Temmuz katil FETÖ'nün operasyonu neticesinde kurduğumuz bu ittifakın mezara kadar devamını sağlamaktır. 7 Ağustos Yenikapı ruhu diye ifade ettiğimiz o toplantıda 'Bay Kemal'i de davet edin' dedim. CHP Özel Kalemi gelemeyeceğini söyledi. Öyle bir baskı kuruldu ki herhalde cuma akşamı geleceğini bildirdi. Niye o ana kadar hayır da son anda evet. Yenikapı ruhundan da koptuğunu söylüyor.

"Çözüm sürecini biz onlarla değil..."

Biz çözüm süreci olayında da tabi biz özellikle biz tepe noktadan öte bizim tabanı bütünleştirme hareketi olarak, çözüm sürecini biz onlarla değil; Dolmabahçe’deki benim çalışma ofisimde bütün kanaat önderlerini oraya davet etmek suretiyle oturup yaptık. Bunun için ilim adamları, kültür sanat adamları vardı, onların da temsilcileri vardı. Orada bu şekilde de konuştuk. O toplantılara katılanlar 100 civarında. Bunları biz çalışmalara gönderdik. Yazarlar hepsi topladılar, görüşmeler yaptılar vesaire… Ama bunlar ne yazık ki orada alınan kararlara sadık kalmadılar. Bunu da ilk seçimde gösterdikleri gibi, dağlardaki emre uymak suretiyle aldığımız kararların aksine hareket ettiler.

 Şu andaki malum zillet ittifakı, gerek benim ifademle illet ittifakı; bunlarla bizimki birbirine benzer bir şey değildi. Zaten bitti, bundan sonra da aramızda ittifak, görüşmek; zaten onlarla olan bir şey değildi. Dediğim gibi kanaat önderlerinin de katıldığı çalışmalardı. Temenni ederim ki şu anda bizim doğuda yaptığımız çalışmalar tarihte olduğu gibi… Çünkü benim oradaki mazim çok eskidir. Gençlik yıllarımdan itibaren orada çalışmalarım var.inşallah bu işleri çözeriz. Barış bölgeye hakim olur. Çünkü hakim olması lazım ki oraya yatırım gelsin. Bu olmazsa güneydoğuya yatırım beklemeyelim. Ama halledersek, yatırımcılar yatırım yapmayı istiyorlar.

Döviz kurundaki dalgalanmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bütün bunlar, Batı'nın, başta ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırma operasyonlarıdır. Son olarak döviz, faiz, kur bununla ilgili sıkıştırma operasyonu ters tepti. Şimdi TL bulamıyorlar. İş ters döndü. Bunu yapamayınca da TL prim yaparken, dolar düşmeye başladı. Dün akşam 5,3 civarlara kadar düşmüş vaziyette. Biz kendimize güveniyoruz, iyi bir konumdayız. Seçimden sonra diyorlar... Bu oyunu oynayan bankalar 'Seçim zamanları rapor açıklamayacağız' demeye başladı. Açıklasan ne yazar? Bundan önce yaptınız tutmadı, yine tutmayacak.

"Enflasyonda düşüş başladı"

Bu siyasi bir dayatmadır. Bu yerel seçim. Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulayamazsınız. 4,5 senelik bu süreç içinde de Türkiye olarak yolculuğumuzu kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. Kabinemiz belediyelerle uyumlu olduğu zaman çok daha uyumlu olacaktır. Bir sıkıntımız var o da enflasyon. Enflasyonda düşüş başladı. Burada asıl sıkıntı faiz konusu. Faizi düşürdükçe enflasyon düşecektir. Asıl mesele faizdir.

Ben de bir ekonomistim. Benim iddiam şudur, Keynes ve Smith'in farklı yaklaşımları vardır. Ters orantılı yaklaşımda siz faizi düşürürseniz enflasyon çıkar. Doğru orantılıda ise faizi düşürürseniz enflasyon düşer. Biz bunu yaparsak başarırız. Piyasadaki fiyatları da kontrol altında tutmamız lazım. Spekülatörleri de terbiye etmemiz şart. 31 Mart akşamına kadar bu iş yoluna girdi girdi, girmezse tanzim satışlar noktasında adımımızı atacağız dedik. Küçük marketlerle de bu adımı atarız. Zincir marketlerin bize yardımcı olması lazım. Sürümden kazanalım, milleti sömürmeyelim. Hal yasasıyla pazarlarda da farklı adımları atmış olacağız.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerini geliştirmek için projeleriniz neler?

Neydi ne oldu. Terör döneminde ne hale gelmişti, şimdi ne oldu. Kayyum arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yapılan yatırımlar, TOKİ'nin yatırımları 17-18 milyon lira. Sur içi yeniden ele alındı. Bizim derdimiz sadece Diyarbakır değil. Diğer iller önem arz ediyor. Güneydoğu'daki tüm illere gittim. Niye? Oralar da bizim topraklar. Diğer siyasiler gitmedi. Ama ben gideceğim. Türkiye bu değişim-dönüşümü yaşarken bunun farkında olmayanlar var. Oyunu verirken hizmete bakmayıp, ideolojik yaklaşım içinde olanlar var. Etnik milliyetçiliği hizmet anlamında yıkmamız lazım. 'Bize en iyi hizmeti kim getirecek?' Bana hizmet getirmeyen, yakıyor, yıkıyor, öldürüyor nasıl destek veririm? 15 yaşındaki kızlar Kandil'e kaçırıldı, taciz ettiler. Bazıları hala bunlardan vazgeçemiyor. İşte ben buna üzülüyorum. Biz şehirlerimizin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Benim milletim niçin bir batının en gelişmiş ülkelerinde yaşayan insanların o modern yaşam şekline ulaşmasın. Bunlar geriliyor, biz çıkıştayız. Geç de olsa bunlar da fark edecekler.

İşsizlik için planlama nedir?

Bunlar mevsimsel. Bu mevsimler işsizliğin tırmanışta olduğu dönemler. Yazla birlikte durum olumlu değişecektir. Bu tek haneye de inecektir. Mühendis, mimar işsiz kalmasını düşünemiyorum. Onlar iş sahibi olurlar. Özel sektör dahil bu tür mühendislere ihtiyacı olduğunu söylüyor.

İllet, zillet ittifakının muhatabı kimdir?

Ne HDP, CHP, sözde İYİ Parti olsun, bunların tabanına yönelik değildir. Yönetici kadrolarına yöneliktir. Oy verenlere terörist diyecek kadar vicdansız değilim. Sözde İYİ Parti'nin başındaki hanım 'Benim terörist vatandaşlarım', Aydın'da aynı şeyi söylüyor. 250 bin liralık manevi tazminat davası açtım ama bunla bırakmayacağım. Ceza davası da açacağım. Vatandaşlarıma 'terörist' deme noktasına beni taşıyan anlayışa hukuk devleti içinde bunu ararım. CHP için de diğer partiler için de geçerlidir. Yönetici olan eski genel başkanları 'Bölücü terör örgütü başının heykelini dikeceğiz' diyor bu suç. Bu ülke hukuk devletiyse, yaptığı konuşmadan, eylemlerine kadar bu çerçeve içinde yapması lazım. Bay Kemal Man Adaları'yla ilgili bir şey çıkardı. İstinafın vereceği kararı bekliyoruz. Hedefimizde taban yoktur, tavan vardır. Kandil'den talimatları alırlar. Talimatları da televizyonlarda görüyorsunuz. Bu oyunu bizim bozmamız lazım.

Erdoğan’dan Golan tepeleri açıklaması BMGK’eda gerek Kudüs gerek bölge ile yaptığı konuşmalar, gerekse Yeni Zelanda hakkında yaptığım açıklamalar var. Golan 1967 anlaşmaları ile BM tarafından Suriye’ye tescil edilmiş olduğu topraklardır. Trump, ‘ben yaptım oldu’ dedi. Putin açıklamasını yapotı. Trump’ın attığı bu adım ben BM’den ne BMGK’dan onay alması mümkün değil. Körfez ülkeleri burada bir kararlılık göstermiyor. Ben şu anda İİT dönem başkanıyım. Gereğini yaparım. İsrail’deki 9 Nisan seçimi Trump ona destek veriyor

“Trump, Netanyahu’ya destek veriyor”

BM'da yaptığım konuşmalarda bunları dinlemiş olmanız lazım. Bölgeyle ilgili yaptığım konuşmalar, Yeni Zelanda'yla ilgili yaptığım açıklama. Golan 1967 anlaşmalarıyla BM tarafından tamamen Suriye'ye ait olduğu tescil edilmiş olan topraklardır. Trump ali asan baş kesen. Ben yaptım oldu diyor. Macron da 'Senin gibi düşünüyorum' dedi. Sayın Putin, Lavrov açıklamasını yaptı. Trump'ın attığı adımın ne BMGK'da ne de BM'de onay alması mümkün değil. İsrail’deki 9 Nisan seçimi Trump, Netanyahu’ya destek veriyor Körfez ülkelerinden kararlı bir duruş çıkmıyor, bir ses çıkmıyor. Kudüs'te de aynı şeyi yaptılar ama hedeflerine varamadılar, varamazlar. Bu işlerin üzerine biz gideceğiz. Biz burada Sisi'nin ne dediğine mi bakacağız? Biz kararlılığımızı ortaya koyup yolumuza devam edeceğiz.

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar