Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ermeniler varsa arşivlerinizi açın

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında 1915 olaylarına da değindi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ermeniler varsa arşivlerinizi açın
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
24 Nisan 2019 Çarşamba 11:45

Hafızası olmayan milletlerin neren geldiklerini, bugün nereye durduklarını ve nereye gideceklerini bilmediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep yanarım Süleymaniye'deki arşivlerin haline. Bizi yeni yerin yapımına o itti.” dedi

 Tek parti döneminde milletin geçmişişyle bağlantılarının koparılmasına yönelik bir politika izlendiğini belirten Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“Türk tarihini daracık bir kovuğa hapsetmek isteyen bir anlayış türetilmiştir. Sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyormuş gibi bir yaklaşım nakşedilmeye çalışılmış. Milletimiz o engin irfanıyla bu dayatmayı reddetmiş, tarihine sahip çıkmıştır.

Osmanlı arşivi öyle bir hazine ki, 40'tan fazla devletin geçmişini içinde barındırıyor. Türkiye dev bir coğrafyanın hafızasını saklıyor. Pek çok uluslararası sorunun çözümün Osmanlı arşivlerinde aranması boşuna değildir. Coğrafyada adalet yeniden tesis edildiğinde, elimizdeki arşiv belgeleriyle hak yerini bulacaktır.

Osmanlı arşivlerinin tasnifleştirilmesi ve dijitalleşmesi geleceğe bırakacağımız en büyük hazine olacaktır. Aşivlerimiz sayesinde tüm dünyaya göğsümüzü gererek açıkladığım olaylardan biri de Ermeni meselesidir

Ermeni meselesi ve terörle mücadele üzerinde Türkiye’ye demokrasi dersi vermeye kalkışanların geçmişinin kanlı olduğunu görüyoruz.

 Haçlı seferlerinde insanların ölümünün nedeni ne Türkler ne Müslümanlardır. ABD kıtasındaki halkların yok edilmesinde bizim ecdadımız yoktur. Milyonlarca Ahıska Türkünü trenlere doldurup ölüme gönderenleri unutmadık. Hiçbir soykırımda dahilimiz yoktur, yaşananların çoğunda mağduruz

Cezayir’de yüzbinlerce insanı katleden, Ruan’da da 800 bin insanı soykırımda kim öldürdüğü aşikardır, failleri Fransızlardı.

Bizi Ermeni meselesinde köşeye sıkıştırmaya çalışanların yüzüne kanlı geçmişini çarpmaktayız.Techir başka katliam başka bir şey. Biz arşivleri sonuna kadar açtık. Ey Ermeniler, varsa arşivlerinizi açın. Bütün arşiv incelemelerinde yetkili olanları çalıştıralım, sonra siyasiler olarak biz konuşalım. Siyasilerin işi arşivleri incelemek değildir, anlamazlarda o işten. Kapımız arşivleri incelemek isteyenlere sonuna kadar açıktır. Ermeni meselesini kaşıyan devletler iddialarının desteklememiştir. Fransa başta olmak üzere Ermeni soykırımı ile hakikati bulunduranların asıl sebebinin bu olmadığını biliyoruz."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar