için kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! KYK'da sadece anapara ödenecek

Milyonlarca gencin beklediği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için yeni düzenlemeyi Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Buna göre öğrenciler sadece ana parayı ödeyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin, "Özellikle İsveç'in iyi görüntü vermediğini görüyoruz. Bizim bu konudaki tavrımız nettir.”dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! KYK'da sadece anapara ödenecek
Son Güncelleme: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 19:35
18 Temmuz 2022 Pazartesi 17:39

Erdoğan'ın açıklamaları:

15 Temmuz alçak darbe girişiminin 6. yıl dönümüydü. Dünya tarihinde eşine az rastlanacak cesaretle akamete uğratılan ihanetin hatırlanmasını sağlamak boynumuzun borcudur. 

Dünyadaki siyasi ve ekonomik dengelerin yeniden inşa edildiği kritik dönemde birliğimize, beraberliğimize sıkı sıkıya sarılarak ülkemizi hak ettiği seviyeye hep birlikte getireceğiz. Kazanımlarımızın heba olmasını bekleyenlere cevabımızı bu şekilde vereceğiz.  Ülkemize eser kazandırmak için gece gündüz demeden çalışmayı sürdürdük.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA GEREKLİ ADIMLARI ATMAZSA SÜRECİ DONDURACAĞIZ"
NATO liderler zirvesine katıldık. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri için şartlarımızın kabulü üzerine, şartlı onayımızı üye ülkelerle paylaştık. Bir kere daha, bu ülkelerin şartlarımızı yerine getirmek için gereken adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum. 

"İSVEÇ, İYİ BİR GÖRÜNTÜ VERMİYOR"
Bursa ziyaretimize katılacaktık ancak küçük bir rahatsızlık sebebiyle programlarımıza birkaç günlük ara verdik. Bayram günlerinde de telefon diplomasimiz kesintisiz devam etti. Özellikle İsveç, Madrid'deki mutabakatın şartlarını yerine getirmiyor, iyi bir görüntü vermiyor. 

İstanbul Saraçhane'de düzenlenen 15 Temmuz mitinginde vatandaşlarımızla kucaklaşarak şehitlerimizi yad ettik. O gün Sayın Devlet Bahçeli'yle beraber bulunduk. 

Biraz sonra inşallah Tahran'a hareket ediyoruz. Perşembe günü MGK toplantısı var, cuma günü İstanbul'da çeşitli açılışlara katılacak, cumartesi günü de Kayseri'de olacağız. Durmak yok, yola devam. 

Ülkemizi en büyük 10 ekonomi arasına çıkarak projelerimizi planlıyor, inşa ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejimize uygun şekilde hayata geçirdiğimiz eser ve hizmetin meyvelerini alma mutluluğunu yaşayan ülkelerin başında geliyoruz. 

"OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN 8 TEMMUZ'DA 80 BİNDEN FAZLA ARAÇ GEÇTİ"
Osmangazi Köprüsü'nden 8 Temmuz'da 80 binden fazla araç geçti. Bu kadar aracın feribotla taşınması mümkün olmayacak, ulaşım çileye dönecektir. İzmir-İstanbul Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü sayesinde, yolculuk çile olmaktan çıkmış, keyif halini almıştır. Toplamda 4.2 milyon saat vakit tasarrufu ile 2.5 milyon litre yakıt tasarrufu elde edildi. Osmangazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul otoyolu 2016'dan bu yana garanti karşılama oranları yüzde 36'dan yüzde 116'ya çıkmıştır, bu durum üste kazanç sağlandığını gösteriyor. Çanakkale Köprüsü'nü 8 Temmuz'da 14 bin 275 araç kullandı. 8 Temmuz'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 132 bin araç geçişi ile kamu özel işbirliğinin en güzel örneklerinden biridir. 

Ülkemizdeki araç sayısı 8,5 milyondan 26 milyona çıkarak 3 kat artmıştır, hani ekonomik sıkıntıdan bahsediyordunuz, rakam ortada, otomobil satış yerlerinde birinci el araç bulmakta sıkıntı çekiyorlar.

EKONOMİ MESAJLARI
Ülkemiz bir süredir istisnai dönemlerden geçiyor. Bu istisna Gezi olaylarında ana meydanların bir ay işgaliyle, sosyal bünyemizi çatlatma girişimi olarak tezahür etmiştir. Bu istisna çukur eylemlerinde, milli birlik ve beraberliğimizi yıkma girişimi olarak tezahür etmiştir. Bu istisna 17-25 Aralık'taki kumpaslarla milli iradeyi gasp girişimi olarak tezahür etti. 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan belirsizliği fırsat bilenlerin, siyaseti felce uğratma girişimi olarak, 15 Temmuz'da ülkenin esir alınma girişimi olarak tezahür etmiştir. Suriye sınırında terör koridoru ile vatanımızı bölge girişimiyle tezahür etmiştir. Bu istisna 2021 aralık ayında başlatılan panikle, ülkemizi kur dalgasında boğma girişimi olarak tezahür etmiştir. Bu istisna salgınla başlayıp, savaşla derinleşen çalkantıların faturasını ülkemize kesme girişimi olarak tezahür etmiştir. Bu istisna enflasyon ve hayat pahalılığı ile insanlarımızı karamsarlığa sürükleme girişimi olarak tezahür etmeyi sürdürmektedir. Yaşadığımız her tecrübe bize eşsiz dersler vermektedir. 

ASGARİ ÜCRET 
Kurdaki dalgalanma ve yükselen fiyatların yol açtığı refah kaybını telafi edecek tedbirler alıyoruz. Yılbaşında ve temmuz başındaki düzenlemelerle insanımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik. Yıl sonunda gelişmelere göre, sabit gelirlilerin durumlarını yeniden gözden geçireceğiz. Şubat, mart aylarıyla birlikte politikanın olumlu neticelerini daha iyi görmeye başlayacağız. 

"TÜRKİYE'Yİ BU KÜRESEL FIRTINADAN KURTARACAĞIZ"
Maliyet artışlarıyla açıklanamayacak enflasyon ve fiyat artışları oluyor. Türkiye'yi bu küresel fırtınadan kurtararak selamete kavuşturmakta kararlıyız.

Sporcularımız bu yılın 7 ayında gösterdikleri başarılarla hepimizi gururlandırmaya devam ediyor. Bu yıl ülkemize 2632 madalya kazandıran sporcularımıza şükranlarımı sunuyorum. 

KYK AÇIKLAMASI
Bu yıl 750 bine yakın gencimiz yurt imkanından faydalandı. 520 binden fazla gencimiz burs, 881 binden fazla gencimiz öğrenim kredisi aldı. Geçen 20 yılda kredi ve burs miktarlarını 14 kat artırdık. Halen öğrencilerimiz lisansta 850 lira. Yüksek lisansta 1700 lira, doktorada 2550 lira kredi veya burs alıyor. Yılbaşında rakamları tekrar yükselteceğiz. Burs isteyenlerin başvuruları 12 kamu kurumu taramasıyla adil sistemle değerlendiriliyor. 

Kredi ise başvuran her öğrencimize veriliyor. Alınan kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Mezun öğrenci henüz sigorta girişi olan işe başlayamamışsa e-devlet'ten ödemeyi erteleyebiliyor. Bugüne kadar yıllık güncelleme belirli faiz değil yurt içi üretici fiyat endeksine göre yapılıyordu. Faiz uygulaması hiçbir zaman yapmadık ama bay Kemal faizden bahsediyor. Kimden faiz almışız bunu ortaya koy. Hiçbir öğrenci faize tabi tutulmadı. Haftalar öncesinden arkadaşlarıma talimatlarımızı verdik. Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Bu uygulamadan halen geri ödeme yapan tüm gençlerimiz yararlanacak. Geri ödemelerde toplamda 26 milyar liranın üzerinde yükü gençlerimizin üzerinden kaldırdık. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar