CHP'nin "Seçim Güvenliği Turu" devam ediyor

CHP, dört kişilik ekip ile kurulan heyet partileri, seçim güvenliği hakkında ziyaret ediyor.

CHP'nin "Seçim Güvenliği Turu" devam ediyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
5 Mart 2018 Pazartesi 12:43

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ve Muharrem Erkek'ten oluşan CHP heyeti ilk olarak İYİ Parti Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

Ziyarette CHP'li heyeti parti binası girişinde İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray karşıladı. Daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile CHP'li heyet yaklaşık 1 saat 30 dakika görüştü. Görüşme sonrası Akşener'in katılmadığı basın toplantısında her iki partinin temsilcileri açıklamalarda bulundu.

İlk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan konuştu. Tezcan, Türkiye'de en önemli meselelerinden birisinin seçim güvenliği olduğunu söyledi. Bu kapsamında İYİ Parti'yi ziyaret ettiklerini söyleyen Tezcan, Akşener ve heyetine teşekkür etti. Güzel bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Tezcan, şöyle konuştu:

"Bundan sonrada devam edecek. Türkiye'nin temel meselesi seçim güvenliği meselesine haline gelmiştir. Özellikle TBMM gündeminde anaysa komisyonu gündeminde olan son teklif sadece ittifaklar meselesi açısından tartışılıp ele alınırken, içerisinde seçim güvenliğini ortadan kaldıran çok önemli maddeler göz ardı ediliyor. Bu noktada önümüzdeki seçimlere giderken hem anayasa komisyonunda görüşülen teklifteki seçim güvenliğini ortadan kaldıran maddeler, hem de güvenli seçimi sağlamak konusunda ilave alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra her iki partinin bu çerçevedeki temasları devam edecek. Amacımız milletin sandığa attığı oyun olduğu gibi parlamentoya ve seçim sonuçlarına yansıması, milletin oyunun çalınmaması. İşin özeti bu. Ne yazık ki milletin oyunu çalma konusunda ısrarlı ve kararlı bir tek adam koalisyonu ile karşı karşıyayız. Buna karşı bizde milletle koalisyon halinde olacağız ve bu noktada güvenli seçim isteyen bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile bir güçlü harekatın başlaması gerektiği konusunda mutabakat ortaya çıktı. Arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler."

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray ise, CHP'ye başlattıkları bu çalışma için teşekkür etti. 'Ancak bu çalışma bir seçim ittifakı çalışması değildir' diyen Çıray, şunları söyledi:

"Bu çalışma seçim güvenliğini sağlama çalışmasıdır. 21'inci yüzyılda Türkiye'nin dünyanın önünde seçim güvenliğini tartışıyor olmasından da üzüntü duyduğumuzu ayrıca ifade etmek istiyorum. Bir saray koalisyonu kuruldu. Bu koalisyonun ortak teklifi olarak millet nezdinde seçim ittifakı diye bilinen bir kanun teklifi geldi. Bunun iki bölümü var. Bir tanesi seçim ittifakı adı altında başkanlık seçimini kaybettiğini gören Sayın Erdoğan'ın belki başkanlık seçimini kazanmak üzere kurduğu bir ittifak arayışı ile diğer yandan yüzde 3'ler dolayında oyu olan bir muhalefet partisini yine bu ittifak kanunu adı altında ortaya atılan kanunla haksız bir şekilde barajı aşırtarak parlamentoya sokma gayretinden başka hiç bir şey değildir. İkinci bölümü ise bu amaca ulaşabilmek için seçimi güvensiz hale getirecek bir takım tedbirleri koymuşlar bu yasanın içerisine. Ama buradan ilan ediyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar millet kararını verdi, bu seçimi kazanmaları imkansızdır."

 CHP’DEN BBP’YE ZİYARET

CHP’nin ikinci durağı ise BBP oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tezcan başkanlığındaki heyet, seçim güvenliğine yönelik BBP'yi ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan "Önemli olanın seçim güvenliği olduğunu ve seçim güvenliği çerçevesinde siyasi partilerin seçimlerde tercihlerini nereden yana kullanırlarsa kullansınlar ortak bir payda etrafında toparlanabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BBP Genel Sekreteri Tunç, "Cumhur İttifakı'na sonuna kadar destek veriyoruz. Barajın sıfırlanmasını temsilde adalet adına sonuna kadar savunan bir hareketiz. Bugün de aynı şeyleri istiyoruz"  açıklamasını yaptı.

GEREKİRSE YAPAY ZEKA KULLANACAĞIZ”

2019 yılında yapılacak seçimlerin demokratik koşullar içerisinde gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sonuçların sağlıklı toplanması için gerekirse yapay zeka kullanacaklarını söyledi.

Partinin geçmişteki birikimlerini de değerlendirerek gelecek süreci doğru yönetmek için çaba içerisinde olduklarını anlatan Adıgüzel,"YSK da seçim sonuçlarını CHP'den öğrenecek." İfadelerini kullandı. Gazete Duvar’da soruları yanıtlayan, Adıgüzel şu ifadeleri kullandı.

“Meclis'e gelen bir tasarı var. Bunu ‘Cumhur ittifakı' olarak lanse ediyorlar. Ama işin içerisine baktığımızda mühürsüz oyların meşru sayılması, güvenlik görevlilerinin sandık başına davet edilmesi ve sandıkların taşınması gibi kritik düzenlemeler var. Bunlar bizim uzun yıllardır yaptığımız itirazlarımızın bir parçasını oluşturuyor. 16 Nisan'da "Mühürsüz pusulaları oya dönüştürdünüz" diye tepki gösterdik. Şimdi fiili durumu meşrulaştırmaya çalışıyorlar.CHP olarak geçmiş tecrübelerden yola çıkarak gerekli tedbirleri aldığımızı teknolojik bir altyapı ile veri akışının en hızlı şekilde sağlamak için çalışmalar yaptığımızı tüm vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Şöyle iddialı bir söz söylüyoruz: ‘YSK da seçim sonuçlarını CHP'den öğrenecek'. Biz parti olarak yazılım anlamında çok ciddi çalışma yapıyoruz. Tüm Türkiye'deki arkadaşlarımızı seferber edeceğiz. Türkiye'de gerçekten adil bir seçim ortamı yaratmak gayesindeyiz. Gerekirse yapay zekayı mı kullanmamız gerekiyor, onu da kullanacağız.Türkiye haritası hazırlayıp şu noktalarda krizler çıkabilir, bu krizlere karşı bir senaryo analizi yapıp simülasyonlar hazırlayarak sıfır hatayla bu işin içinden çıkmayı hedefliyoruz. Bunu da yapabilecek enerjimiz de var.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar