CHP'li Budak: Erdoğan'ın 'vatan-ı ihanet' açıklaması ateşe benzin dökmektir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ihanet-i vataniye" açıklamasını değerlendirdi.

CHP'li Budak: Erdoğan'ın 'vatan-ı ihanet' açıklaması ateşe benzin dökmektir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
4 Aralık 2017 Pazartesi 14:14

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamlarının mal varlığını yurtdışına çıkarmasıyla ilgili yaptığı "ihanet-i vataniye" açıklamasını değerlendirdi.

Erdoğan, dün partisinin Muş il kongresinde yaptığı konuşmada, "Bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretlerinin olduğunu duyuyorum, buradan kabineye sesleniyorum. Bunların hiçbirine çıkış için asla izin vermemelisiniz. Bu ülkede kazanıp varlıklarını yurt dışına çıkarmaya çalışanlara iyi nazarla bakamayız. Bu ihanet-i vataniyedir" ifadelerini kullanmıştı.

'PANİK YARATACAK BİR YAKLAŞIM, ATEŞE BENZİN DÖKMEK'

Erdoğan'ın sözleriyle neyi kastettiğini açıklaması gerektiğini belirten Çetin Osman Budak, şöyle konuştu:

"Türkiye serbest piyasa ekonomisini uygulayan, sermayenin, malların ve emeğin serbestçe dolaşmasını benimsemiş bir ülkedir. Bunun tersine adımlar, OHAL nedeniyle Türkiye'den uzaklaşan yabancı sermaye için güven sorununu daha da derinleştirecektir.

O nedenle bu açıklamanın hangi bağlamda yapıldığı derhal açıklanmalıdır. Sermaye kontrolünü çağrıştıran ‘kapıları kapatın' gibi bir yaklaşım, panik yaratacaktır. Zaten bıçak sırtı bir dönemden geçen ekonomi için ateşe benzin dökmektir.

‘Vatana ihanet', ‘çıkış izni vermeyin' gibi yaklaşımlar, tek adam rejimini kanıtlayan sözlerdir. Kürsüden kabineye talimatlar yağdırıyor. Maalesef Türkiye'de can ve mal güvenliğinin kalmadığını üzülerek görüyoruz."

'TÜRKİYE'YE YABANCI SERMAYE GİRİŞİNE KET VURACAKTIR'

OHAL'in yabancı sermaye için ciddi bir güven sorunu oluşturduğunu, hukuk güvenliği konusunda yaşanan sıkıntıların da iş dünyasının, yurtdışı işlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini öne süren Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aylardır uyarıyoruz. Ekonomi güvenle yürür. Hukuk ve demokrasiden uzaklaşılması, OHAL'in inatla sürdürülmesi ciddi bir güven erozyonu oluşturmuş durumda. Sigorta şirketleri Türkiye için sözleşme ve alacak sigortası yapmıyor.

Yurtdışındaki büyük firmalar, Türkiye'deki tedarikçilerinin siparişleri teslim edemeyeceği endişeleri yaşıyor ve üretim tesislerini başka ülkelere kaydırmaları talebini yapıyor. Firmaların CEO'ları seyahat sigortası yapılmaması nedeniyle Türkiye'ye gelemiyor.

Bazı büyük firmalar için OHAL, tek başına kontrat yapma engeli. Buna benzer pek çok sorun yaşanırken, böylesine bir açıklama, Türkiye'ye yabancı sermaye girişine ket vuracaktır. Net döviz açığı 213 milyar dolara çıkan özel sektör ağır bir darbe yiyecektir.

Yatırımlar ertelenecek, işsizler ordusu büyüyecektir. Bir an önce herkes aklını başına almalıdır. Bırakın sermayeye baskıyı, OHAL derhal kaldırılmalı, hukuk güvenliği ve normalleşme sağlanmalıdır" diye konuştu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar