için kaldı

Charlie Hebdo’dan ahlaksız karikatür

İslamofobik karikatürleri ile gündemde olan Charlie Hebdo dergisi bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı doğrudan hedef alan bir kapak ile çıktı. Türkiye tek bir yürek olarak bu kapağa tepki gösterdi.

Charlie Hebdo’dan ahlaksız karikatür
Son Güncelleme: 28 Ekim 2020 Çarşamba 08:53
28 Ekim 2020 Çarşamba 08:49

Fransa'da İslamofobik söylemlerin ardı arkası kesilmezken, tepkilerin odağındaki Charlie Hebdo dergisi bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı doğrudan hedef alarak hakaret dolu bir kapakla yayına hazırlandı. Kapağa Türkiye’den tepki yağdı.

Sözde mizah dergisi olan ancak İslamofobi ile özdeşleşen yayının Hz. Muhammed çizimleri Fransa'daki kamu binalarına yansıtılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da İslam ile ilgili tepki çeken sözleri de eklenince ülkedeki İslam karşıtlığı devlet destekli bir hal aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'a yönelik "Zihinsel tedaviye ihtiyacı var" sözlerinin ardından Fransa, Büyükelçisini geri çağırdı. Ülkedeki İslam karşıtlığından geri adım atılmazken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutumunu bir adım ileri taşıyarak Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

Tüm bu yaşananların ardından Fransa'dan gerilimi düşürecek bir hamle beklenirken sözde mizah dergisi Charlie Hebdo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı doğrudan hedef alan bir kapakla yayına hazırlandı.

Derginin yarın yayınlanacak sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ahlaksızca çizildi. Sosyal medyada kısa sürede gündem olan dergi büyük tepki topladı. Paylaşımlarda, söz konusu kapak için alçaklık, aşağılık gibi ifadeler kullanıldı.

Altun: Kültürel ırkçılık ve nefret

Ankara'dan sert tepki beklenirken, ilk açıklama İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan geldi. Altun, Twitter hesabından İngilizce olarak paylaştığı mesajında, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Müslüman karşıtı gündemi meyve veriyor! Charlie Hebdo, Başkanımızın iddia edildiği gibi alçakça görüntülerle dolu bir dizi sözde karikatür yayınladı. Bu yayının kültürel ırkçılığı ve nefreti yaymaya yönelik bu en iğrenç çabasını kınıyoruz." Dedi

Sözde karikatürlerin edep anlayışından yoksun olduğunu ifade eden Altun, "Bu açıkça yabancı düşmanlığı, İslamofobik ve hoşgörüsüz bir kültürel çevrenin ürünü. Sivillere yönelik her türlü şiddete ve İslam adına her türlü terör eylemine karşı olduğumuza dair tutumumuzu açıkça ortaya koyduk. Nereden gelirse gelsin kültürümüze ve dinimize yönelik iğrenç saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son zamanlarda en insani liderlerden olduğunu vurgulayan Altun, "Kadınlara, çocuklara ve engellilere yardım etmek için parmağını kaldırmayanlar şimdi müstehcenlikleriyle liderimizi hedef alıyor. Kültürümüze yönelik bu tür sorumsuz ve anlamsız saldırılar, yalnızca ırkçılığı ve ayrımcılığı besleyecektir." dedi.

Altun mesajını sonunda tüm Avrupa ülkelerini, kültürel ırkçılığa ve medeniyetsiz söylemlere karşı savaşmaya çağırdı.

Kalın: Hastalıklı zihniyetin ürünü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter mesajında şunları kaydetti: "Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin Cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz. Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir. Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir. İfade özgürlüğünü din ve inanç düşmanlığına dönüştürmek ancak hastalıklı bir zihniyetin ürünü olabilir. Sağduyu sahibi herkes bu iğrenç yayıncılığı kınamalı ve reddetmelidir."

TBMM'den Fransa'ya tavır

Fransa'daki İslam karşıtı söylemlere karşı TBMM de tavır koydu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İslam karşıtı açıklamalarının telin edilmesine ilişkin tezkere, meclis genel kurulunda kabul edildi.

Tezkerede, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin temsilcileri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam'a, onun aziz peygamberi Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara yönelik kışkırtıcı, saygısız ve tehlikeli söylemini şiddetle telin ve teşhir ediyor. Dünyanın sağduyu sahibi kanaat önderlerini, siyasetçilerini, düşünürlerini, sanatkarlarını ve toplumsal kesimlerini bu çirkin tavırlar karşısında sağduyudan ve barıştan yana tavır almaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Fransa'ya karşı tavrın ilk adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan, boykot çağrısı ile yapmıştı. Beştepe'de Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı'nda konuşan Erdoğan, "Fransa'da yaşananlar, Almanya'da yaşananlar bunlar dünyanın gözü önünde oluyor. Batı, özellikle Hristiyan dünyasına sesleniyorum, Musevilere sesleniyorum; İnsanız, insan olarak Hıristiyan olmak suç değildir ona da sahip çıkıyoruz, Musevi'ye de sahip çıkıyoruz. Fransa'da Müslümanlara zulüm varsa oraya da sahip çıkalım diye dünya liderlerine sesleniyorum. Nasıl Fransa'da Türk markalı mal satın alınmayın diyorsa, buradan milletime sesleniyorum, sakın Fransız mallarını satın almayın" demişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Lanetliyorum

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum." ifadelerini kullandı.

Oktay Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti;

"Fikir özgürlüğü arkasına saklanarak kimseyi kandıramazsınız! İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum. Ahlak, vicdan sahibi uluslararası kamuoyunu bu rezilliğe karşı sesini yükseltmeye çağırıyorum."

Adalet Bakanı Gül: İnsanlık değerinden nasipsiz faşistler

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Geçmişten bugüne biriktirdiğiniz hukuksuz, ahlaksız utanç sayfalarınıza her gün bir yenisini ekliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Gül Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti;

"Avrupa'nın insanlık değerlerinden nasipsiz faşistleri, ifade özgürlüğü nedir bilmiyorsunuz. Geçmişten bugüne biriktirdiğiniz hukuksuz, ahlaksız utanç sayfalarınıza her gün bir yenisini ekliyorsunuz. Şunu bilin ve aklınızdan çıkarmayın: Recep T. Erdoğan asla yalnız yürümeyecek."

Fatma Şahin: Kağıt yığını

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Charlie Hebdo'ya tepki göstererek, "#CharlieHebdo adlı faşist, İslam ve Müslüman düşmanlığını kendine iş edinmiş kağıt yığını ülkemizin seçilmiş Cumhurbaşkanına, #RecepTayyipErdoğan'a fütursuzca hakaretlerini düşünce özgürlüğü diye yutturmaya kalkmasın. Düşünce özgürlüğünü hakaret özgürlüğü sananlara lanet olsun" dedi.

Charlıe Hebdo'nun kısa tarihi

Wikipedia'daki bilgilere göre haftalık yayınlanan Charlie Hebdo, 1969'da yayın hayatına başladı. 1982-1992 yılları arasında yayına ara veren dergi, çok sayıda provakatif çizimle ve kapakla yayınlandı.

Derginin Türkiye'de ve İslam dünyasında anılması Hz. Muhammed karikatürleriyle oldu. Bu karikatürlerin ardından 7 Ocak 2015'te bir terör saldırısına uğrayan dergide çizerlerin de aralarında bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı ile ilgili 14 kişinin yargılanacağı dava öncesi Eylül ayında dergi, söz konusu çizimleri yeniden yayımlama kararı aldı. Bu karar da tartışma yaratırken Fransa'daki bazı kamu binalarına çizimlerin yansıtılması Türkiye'nin de sert tepkisini çekti. Dergi en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli bir kapakla çıktı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar