için kaldı

Cemal Kaşıkçı raporundan üç kişiyi gizlice sildiler

ABD istihbaratının konuyla ilgili hazırladığı raporda daha önce bulunan üç kişinin adının silindiğinin ortaya çıkması kafaları karıştırdı. Söz konusu kişilerin adının "raporda yanlışlıkla yer aldığı" belirtiliyor.

Cemal Kaşıkçı raporundan üç kişiyi gizlice sildiler
Son Güncelleme: 1 Mart 2021 Pazartesi 12:27
1 Mart 2021 Pazartesi 12:17

ABD istihbarat birimlerinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili açıkladığı raporla ilgili çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. CNN International'da yer alan habere göre, Cuma günü açıklanan raporda adı geçen 3 Suudi ismin, daha sonra internet sitesine konan versiyonda yer almadığı ortaya çıktı. CNN'e konuşan yetkililer ise söz konusu kişilerin raporda "yanlışlıkla yer aldıklarını" belirtti.

ABD istihbaratının hazırladığı Kaşıkçı suikasti raporundan çıkarılan üç kişinin, daha önce haklarında yaptığım kararı alınan 18 Suudi ismin yer aldığı listede bulunmadığı öğrenildi. Söz konusu isimlerin, raporun ilk halinde, "Cinayetin emrini veren, suç ortağı ya da olayla ilişkili" olarak yer aldığı belirtiliyor.

Söz konusu hamlenin ABD Başkanı Biden'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yönelik bir yaptırım uygulayamamasına yönelik tepkilerin gölgesinde kaldığı belirtiliyor.

Rapordan çıkarılan isimlerden biri olan Abdulla Mohammed Alhoeriny'nin daha önce Kaşıkçı suikasti ile bağlantısının belirlenmediği öğrenildi. Suudi Arabistan'ın istihbarat raporlarına göre, Alhoeriny, Suudi Arabistan'ın terörle mücadelesinde aktif olarak çalışıyor. ABD'nin istihbarat raporundan adı çıkarılan diğer iki isim Yasir Khalid Alsalem ve İbrahim al-Salim hakkında ise net bilgiler bulunmuyor.

Biden'ın neden Selman'a yaptırım uygulamak istemedi?

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yaptırım uygulamak istememesinin yankıları devam ediyor. Washington cephesinde Biden'a sert tepkiler gelirken, Beyaz Saray yetkilileri ise söz konusu hamlenin arka planı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

CNN'e konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Biden'ın Selman'a yaptırım uygulamamasının nedeni olarak ABD'nin Suudi Arabistan'daki varlığının güvenliğini gösterdi. Yapılan açıklamalara göre, Biden, Suudi Arabistan'daki ABD üslerinin varlığını jeopolitik açıdan önemli görüyor ve bu üslerin varlığını tehlikeye atmak istemiyor. Gelen bilgilere göre, Biden, yaptırım seçenekleriyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan hiçbir şekilde bilgi istemedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar