Astrofizikte çığır açan gelişme: Kara delik ilk kez fotoğraflandı

ABD Ulusal Bilim Vakfı günlerdir dünyanın nefesini tutup beklediği büyük keşfi canlı yayında açıkladı. Bilim dünyasının canlı yayında ilk kez illüstrasyon olmayan gerçek bir kara delik fotoğrafı yayınladı.

Astrofizikte çığır açan gelişme: Kara delik ilk kez fotoğraflandı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
10 Nisan 2019 Çarşamba 16:20

ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2012'de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu'ndan (EHT) elde edilen 'çığır açıcı sonucu' eşzamanlı 6 basın toplantısıyla açıkladı. İlk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekildi, bu gelişme 'astrofizikte bir dönüm noktası' olarak nitelendirildi.

KARA DELİĞİN İLK GERÇEK FOTOĞRAFI

Dönüm noktası olabilir

İlk kez bir kara delik fotoğrafının yayınlanacağı söylenen ve astrofizik açısından bir dönüm noktası olabileceği belirtilen bu önemli toplantıda açıklanacak bulguların astrofizik açısından bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor. Zira kara deliklerin çevresi evrendeki en vahşi yerlerden biri olarak gösteriliyor ve kendisine yaklaşan yıldızları, gezegenleri, gazı, tozu ve her çeşit elektromanyetik radyasyonu geri döndürülemez şekilde yutuyor.

 

Kara delik nedir ve varlığı nasıl bilinebilir?

NASA'ya göre kara delikler, kütleçekimsel bir alan yaratarak ışık da dahil olmak üzere etrafındaki her şeyi içine alan, belirli bir şekle sahip olmayan gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Kara deliklerin varlığı günümüz astronomları arasında evrensel olarak kabul görüyor, ancak hala onlar hakkında bilmediğimiz bir sürü şey var.

Kara delikler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere, elektromanyetik spektrumun hiçbir yerinden ışık yaymıyor. Bu nedenle de görüntülenmeleri çok zor.

Bilim insanları kara deliklerin varlığını çevresindeki gök cisimlerinin faaliyetlerini gözlemleyerek biliyor. Bir kara deliğin yerçekimi, gazı ve tozu içine çekerken cisimler aşırı bir sıcaklığa ulaşıyor. X-ışınları ve diğer yüksek enerjili radyasyonlar yayıyor.

Hangi gizemleri çözecek

Çekilen görüntüler ile ilk kez karadeliklerin olay ufkunun yakınındaki maddeye neler yaptığı keşfedilebilecek.

Event Horizon Teleskobu'nun Proje Bilimcisi Astrofizikçisi Dimitrios Psaltis'e göre bu projenin sonuçları, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisine bilimsel bir temel oluşturuyor.

1915'te ortaya konan bu teori, yerçekimi kanunlarının diğer doğal güçlerle ilişkilerini açıklamak için tasarlandı.

Duyuruyu yapan Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezindeki Event Horizon Teleskopu Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman, "Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek vizyoner bir proje. Bu projede uluslararası çapta 200 ortaklığa sahibiz." açıklamasını yapmıştı.

Einstein %100 haklı mıydı?

Projenin temel amacı; 200 bilim adamının peşinde koştuğu iki sorunun cevabını bulmak. Birincisi çok basit; gerçek bir kara deliği fotoğraflamak mümkün mü? Ancak ikinci soru çok daha önemli. O da şu ki; Einstein kara delikler konusunda %100 haklı mıydı?

Arizona Üniversitesi'nden astrofizikçi Doeleman şöyle diyor.

"Einstein bize 100 yıl önce bir kara deliğin gölgesinin ne şekilde olacağını ve büyüklüğünün ne olacağını söyledi. Eğer gölgenin üzerine bir cetvel koyabilseydik, Einstein'in kara deliklerin sınırları hakkındaki teorisini test edebilecektik."

Bilim insanları bugünki keşifle Einstein'ın teorisini kanıtlamaya bir adım daha yaklaşacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar