için kaldı

Siirt'teki ışık hadisesi! Bu düzenek 255 yıl önce yapıldı

255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için yapılan düzenek Siirt’in Tillo ilçesinde yüzlerce kişinin katılımıyla izlendi.

Siirt'teki ışık hadisesi! Bu düzenek 255 yıl önce yapıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
21 Mart 2019 Perşembe 13:18

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunun aydınlanması için 255 yıl önce bir düzenek yaptı. Siirt'in Tillo ilçesinde bugün bu ışık hadisesi yüzlerce kişinin katılımıyla izlendi.

Tillo kaymakamlığı tarafından meydanda düzenlenen etkinlikte Kuran’ı Kerim okundu.

İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 255 yıl önce yaptığı düzenek 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek 255 yıl önce türbesinde yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlatması hadisesini izlemek için güneşin doğmasını bekleyen vatandaşlar, bu sırada tekbir ve salavatlar getirdi.

Işık olayı saat 06.33'te gerçekleşti ve yaklaşık 5 dakika sürdü. Vatandaşlar ışık olayını meydanda kurulan dev ekrandan, Vali Ali Fuat Atik, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan ve bazı protokol üyeleri de türbede izledi.

Hadisenin gerçekleşmesi sırasında cep telefonlarına sarılan vatandaşların o anları kaydettiği görüldü.

Işık hadisesi nedir?

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar