Az Önce! Rahip Brunson ABD'ye gitmek üzere evinden ayrıldı

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan rahip Brunson, 4. kez hakim karşısına çıktı. Savcı Brunson için 10 yıl hapis cezası istedi. Brunson masum olduğunu söyleyerek beraatini istedi. Mahkemede karar açıklandı. Brunson serbest bırakıldı.

Az Önce! Rahip Brunson ABD'ye gitmek üzere evinden ayrıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
12 Ekim 2018 Cuma 09:34

ABD’li rahip Brunson, Fetullahçı Terör Örgütü ve PKK adına casusuluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı. Brunson bugün yeniden hakim karşısına çıktı

İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Brunson evinden sabah saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürülen Brunson'ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak.

Yoğun güvenlik önlemleri

Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson'un gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti

Öte yandan, rahip Brunson'un hakim karşısına çıkacağı dava, saat 09.00 sıralarında başlayacak. Dünya'nın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson'u evinde ziyaret etti.

Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle Brunson'ın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı. 

 Duruşmadan ilk notlar

 Demirören Haber Ajansı muhabiri duruşmadan şu notları paylaştı:

“Duruşma başladıktan sonra ilk olarak rahip Brunson’ın tanıklarının dinlenmesine geçildi. Milli tenisçi Büşra Fatma Ün geldi ve tanık olarak dinlendi. Kendisine rahip Brunson’ın casusluk yaptığı yönündeki suçlamaları soruldu. Kendisi de rahip Brunson’ı tanımadığını ve sadece tenis takımından menajerlerinin bağlantıda olduğunu o nedenle de soruşturma dosyasına eklendiği ve kendisinin bir şeyden bilgisinin bulunmadığını söyledi. Büşra Ün’ün bu ifadesinden sonra sözü Rahip Brunson aldı.

 Brunson’a Suriye’de yer alan teröristlerin İzmir’e getirilerek tedavi ettirildiği soruldu. Kendisi kesinlikle PKK’lı teröristleri tedavi ettirmediğini söyledi ve ifadesinde şu açıklamaları yaptı:

“PKK ile hiçbir bağlantım yok. PKK’lı hiç kimseyi tedavi ettirmedim. PKK’nın savaşçıları ile hiç tanışmadım. Bu mümkün değildir”

Brunson bu açıklamaları yaptı duruşmada"

Duruşmaya ara verildi

Brunson davasında duruşmaya 1 saat ara verildiği belirtildi.

Tanıklar ifdelerini değiştirdi

Davada Brunson aleyhinde ifade veren tanıklardan üçünün ifadelerini değiştirdikleri belirtildi. Tanıklar Brunson'u suçlayan eski ifadelerini değiştirerek iddialarından vazgeçtiler.

Davanın kilit isimlerinden olan Levent Kalkan daha önce 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bazı askerlerin Brunson'un evinde kaldığını söylemiş ve bu bilgiyi Yılmaz Demircan'dan duyduğunu söylemişti.

Duruşmada Kalkan ve Demircan yüzleştirildi. Demircan, "Bu evde ben sadece Korelileri gördüm" derken, mahkeme başkanının "Hani FETÖ'cüler kalmıştı bu evde" şeklindeki sorusuna Levent Kalkan, "Ben böyle bir şey söylemedim" diyerek yanıt verdi. Kalkan ifadesinin yanlış anlaşıldığını öne sürdü.

İddianamede yer alan suçlamalar

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtildi. Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği de iddiaları da iddianamede yer aldı.

Savcı mütalaasını verdi

Savcı, mütalaasında adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ederek 10 yıl hapis cezası istedi.

 "Türkiye'yi seviyorum, masumum"

Hakimin son sözlerini sorduğu Brunson, " Türkiye'yi seviyorum, masumum. Beraatimi istiytorum" dedi

 Karar açıklandı

Mahkeme heyeti Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi ve ABD'li rahibi serbest bıraktı. Brunson için yurt dışına çıkış yasağı da getirilmedi

Avukatından ilk açıklama

Duruşma sonrası gazetecilere kısa bir açıklama yapan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, "Şu an evine gidiyor. Kararın okunmasıyla birlikte artık özgür. İstediği yere gidebilir. Küçük bir ceza verildi. Yattığı süre neredeyse karşılıyor cezayı. Dolayısıyla adli kontrol de kaldırıldı, dolayısıyla müvekkilim artık özgür.Bu mahkumiyeti de kabul etmiyoruz, temyize gideceğiz. " şeklinde konuştu.

Trump'tan Brunson Tweeti

Rahip Brunson'ın tahliyesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, "Pastor Brunson hakkında çok sıkı çalıştık! Dualarım Pastor Brunson’la biran önce evine dönmesini umut ediyoruz (Working very hard on Pastor Brunson!)" açıklamasında bulundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar